Επαναλειτουργία της εστίασης από Δευτέρα

Με λεπτές…Ισορροπίες!

Ο Δήμος σε ρόλο ρυθμιστή – Θα ανοίξουν όλα τα μαγαζιά;

Κατατέθηκαν αιτήσεις για διεύρυνση των τραπεζοκαθισμάτων

Με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης (καφέ-μπαρ-ταβέρνες κ.λπ.) από τη Δευτέρα 25 Μαΐου.
Πρόκειται για όρους, που κάποιος πρέπει να ρυθμίσει και αυτό τον ρόλο η κυβέρνηση επεφύλαξε για τους Δήμους, με τον Δήμο Αρταίων να καλείται να κρατήσει τις λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες στη πόλη της Άρτας.

Και του επειδή υπάρχουν δεκάδες μικρά και μεγάλα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν στα όρια της πόλης και η Δευτέρα, είναι σημαντική ημέρα αφού καθορίζει την επαναλειτουργία τους.
Το στοίχημα είναι αφενός να υπάρξουν διευκολύνσεις και να στηριχθεί η λαιτουργία των επαγγελματιών του κλάδου που από την πανδημία του κορωνοϊού δέχτηκαν ισχυρί χτύπημα στα οικονομικά τους. Αφετέρου όμως, δεν πρέπει να υπάρξουν υπερβάσεις στις λειτουργίες του δημόσιου χώρου και δυσκολίες στην ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία των πολιτών σε πλατείες και πεζόδρομους.

Αιτήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί αρκετές αιτήσεις από μαγαζιά του κέντρου της πόλης για να εκμεταλλευθούν τα μέτρα που νομοθέτησε το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι αιτήσεις αυτές συγκεντρώνονται από τις υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων και ο Δήμος με κάποια επιτροπή θα εξετάζει και θα εγκρίνει τα αιτήματα των καταστηματαρχών που επιθυμούν την παραχώρηση πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου πέραν αυτού που δικαιούνται, ανάλογα με το μέρος που βρίσκεται το κάθε μαγαζί, τους κοινόχρηστους χώρους πέριξ αυτού κ.λ.π.

Ωστόσο, για τα καταστήματα στη πόλη του Δήμου Αρταίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, ίσως ανοίξει το 90% των καταστημάτων, δηλαδή αυτά που μπορούν να καλύψουν τις προϋποθέσεις λειτουργίας.
Υπάρχει και –όπως λένε – ένα 10% που δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω χωροταξικού, αφού αν υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να βάλουν μόνο 3 ή 4 τραπέζια είναι αρκετά δύσκολο για τους ιδιοκτήτες να πάρουν το ρίσκο και να ανοίξουν.

Οι κανονισμοί
• Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
•Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

• Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
• Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
• Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

•Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
• Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.