Επιστροφή στο μέλλον

Του Βαγγέλη Χαρμπή*

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της τελευταίας περιπέτειας! Αφήσαμε την ασφάλεια του σπιτιού μας και σταδιακά επιστρέφουμε στις ζωές και τις συνήθειες μας. Κουβαλάμε ωστόσο ακόμη την αγωνία, την ανασφάλεια, το φόβο. Πλέον ως άνθρωποι αναλαμβάνουμε την κύρια ευθύνη για την υγεία μας. Είμαστε υπεύθυνοι για ότι μας συμβεί και υπόλογοι για ότι τυχόν προκαλέσουμε.
Στο πρώτο κύμα του Covid -19, οι υγειονομικοί σήκωσαν στην πλάτη τους το βαρύ φορτίο της προάσπισης της δημόσιας υγείας. Κάλυψαν τις χρόνιες μαύρες τρύπες του συστήματος και έδειξαν ότι και άξιοι και υπεύθυνοι είναι και προπαντός, ότι το λέει η καρδιά τους. Με τη στάση τους όχι μόνο ενίσχυσαν το συναίσθημα συλλογικής ασφάλειας αλλά και αναγέννησαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.
Προσωπικά είμαι περήφανος που τους εκπροσωπώ.

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη.
Όμως με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος του Ι.Σ.Αρτας μιλώντας εκ μέρους όλων, οφείλω να υπενθυμίσω τις ελλείψεις, τις ατέλειες, και τις στρεβλώσεις του συστήματος δημόσιας υγείας. Υπάρχουν ακόμη και πλέον το αναγνωρίζουν και το αποδέχονται όλοι και μιλούν για την ανάγκη αναβάθμισης , αλλά επειδή οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί, πρέπει και εμείς να το θέτουμε διαρκώς και επιμόνως ως άμεση προτεραιότητα.
Να υπενθυμίσω ότι από την πρώτη στιγμή με δημόσια δήλωσή μου στηλίτευσα το άθλιο σύστημα των vouchers εγκαλώντας μάλιστα τους υπεύθυνους για τον ευτελισμό επιστημόνων πρώτης γραμμής. Να επαναλάβω ότι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί έδωσαν τη δική τους μάχη πολλές φορές σε συνθήκες ανασφάλειας και με δραματικές ελλείψεις υλικών ατομικής προστασίας.

Αλλά όλα αυτά αφορούν ένα παρελθόν που αλλάζει διαρκώς. Και αλλάζει γιατί πολλά από όσα υποθέταμε ότι γνωρίζαμε, ανατρέπονται καθημερινά.
Η επιδημία ούτε πέρασε μήτε και θα είναι η μοναδική υγειονομική κρίση που θα αντιμετωπίσουμε. Ειδικοί και επαΐοντες τεκμηριώνουν επιστημονικά ότι-μεταξύ των άλλων- η διαρκής πίεση προς τα οικοσυστήματα θα απελευθερώσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες ιούς και άλλους επικίνδυνους οργανισμούς. Ανοίξαμε το «Κουτί της Πανδώρας» και απελευθερώσαμε όλα τα δεινά και τις ασθένειες που ήταν εκεί φυλαγμένες.
Ακούσαμε όλο αυτό το διάστημα υποσχέσεις, διαβεβαιώσεις, τάματα για προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και επίσης, μας διαβεβαίωσαν για εμπράγματη αναγνώριση της υπευθυνότητας, του ρόλου και της προσφοράς των υγειονομικών.

Δεν υπάρχει χρόνος και δυνατότητα για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Η απόκλιση από τον υπεσχημένο ανασχεδιασμό θα αποβεί ολέθριο για τη δημόσια υγεία, καταστροφική για το υγειονομικό σύστημα και επώδυνο για τους λειτουργούς του.
Η υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι διαδικασία που οφείλουμε να παρακολουθούμε και κάθε φορά που διαπιστώνουμε αποκλίσεις να απαιτούμε- μαχητικά και υπεύθυνα- επιστροφή στην «κανονικότητα»! Εμμένω στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας που επικυρώνουν με τις δημόσιες διακηρύξεις τους η Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, γιατί όπως ανέφερα και προηγουμένως το μέλλον είναι δυστοπικό. Βιώνουμε ήδη απειλές όπως οι επιδημίες, οι πολεμικές συγκρούσεις, η υπερθέρμανση. Οι άλλες θα αποκαλύπτονται σταδιακά και δεν αποκλείεται να είναι χειρότερες.

Η επιλογή είναι η ριζική ανασυγκρότηση της κοινωνίας στη βάση πιο ανθρώπινων συνθηκών. Και η ιατρική είναι η κατ` εξοχήν ανθρωποκεντρική και ουμανιστική επιστήμη.
Ο κορονοϊός είναι κάτι άσχημο και μπορεί να έχει δραματικότερες από αυτές που μέχρι τώρα είδαμε συνέπειες. Αλλά θα υπάρξει ανάκαμψη. Σε ότι αφορά την υγεία γιατί τα χρέη είναι ήδη δυσθεώρητα και θα πνίξουν τον πλανήτη, ειδικά τις αδύναμες χώρες. Σε έναν πολιτισμένο κόσμο, οι πλούσιες χώρες θα βοηθούσαν τις αδύναμες αντί να τις στραγγαλίζουν, αλλά συμβαίνει το αντίθετο και ίσως είναι μια αφορμή να ξανασκεφτούμε: «τι είδους κόσμο θέλουμε;».
Με ρωτούν πολλοί φίλοι, γνωστοί, ασθενείς για το «εμβόλιο». Κάποιος, κάπου, κάποτε θα δώσει την απάντηση! Το ερώτημα βέβαια είναι πότε και πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό θα είναι. Δεν υπάρχουν απαντήσεις. Μόνο αβεβαιότητες και θεωρίες συνομωσίας που δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Βάση δίνουμε στις επίσημες ανακοινώσεις της επιστημονικής κοινότητας που έδειξε και απέδειξε ότι διαχειρίστηκε με σοφία και γνώση την κρίση σε σημείο ώστε η χώρα μας να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Σημαντικό κεκτημένο που πρέπει να παγιωθεί ως κοινωνικός παρονομαστής μελλοντικών πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων.
Είμαστε έξω. Αφήσαμε την ασφάλεια του σπιτιού μας. Τα παιδιά μας ξαναγυρίζουν στα σχολεία τους και οι επιχειρηματίες ξανανοίγουν τα καταστήματά τους. Χρειάζεται προσοχή. Αυξημένη και επίμονη. Οι συναναστροφές αυξήθηκαν, οι συναντήσεις πύκνωσαν και συνεπώς οι κίνδυνοι αυξήθηκαν.

Άρα τα μέτρα ασφάλειας είναι απαραίτητα. Και πρέπει να τηρούνται από όλους. Γίνομαι δέκτης παρατηρήσεων, διαμαρτυριών, ενστάσεων σχετικά με τη μη χρήση υλικών ατομικής προστασίας εκεί όπου ο κανονισμός το επιβάλλει. Μεταφέρω αυτά τα μηνύματα στις αρμόδιες αρχές. Δεν μπορούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε σκόντο στην ανθρώπινη ζωή. Είναι άδικο και ανόητο να χάσουμε ότι με τόσο κόπο και πόνο κερδίσαμε όλο αυτό το διάστημα. Και επίσης οι αρμόδιοι αντί για κενές και ασήμαντες μεγαλοστομίες ας κοιτάξουν και ας φροντίσουν για απλά, πρακτικά, λειτουργικά και γι` αυτό πολύ σημαντικά καθημερινά ζητήματα.
Καλή δύναμη και καλό καλοκαίρι.
Υστερόγραφο: τηρείτε αποστάσεις παντού

*Ο Βαγγέλης Χαρμπής είναι Ω.Ρ.Λ/ πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας