Επιβάλλεται να γίνουν όλοι οι εμβολιασμοί που εκκρεμούν πριν έρθει ο Χειμώνας 

Γράφει ο Αντώνης ΚοντόςΠολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από τα πειράματα στο εμβόλιο της Οξφόρδης , που μπαίνει στην τελευταία φάση των δοκιμών και στη συνέχεια θα δοθεί η άδεια για την κυκλοφορία του.

Ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγγειλε 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στην AstraZeneca, την Βρετανική φαρμακευτική εταιρεία που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θα παρασκευάσει το εμβόλιο.
Θα χρειασθεί όμως ακόμα αρκετός χρόνος για να απαλλαχτούμε από τον κορωνοϊό . Αρκετοί μήνες θα περάσουν μέχρι να γίνει ένας παγκόσμιος μαζικός εμβολιασμός, να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού της γης και να γίνει έτσι η λεγόμενη συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης, που θα μας απαλλάξει από τον Covid 19.
Επιβάλλεται λοιπόν τώρα, αυτή την περίοδο που η με μετάδοση του Covid 19 είναι αρκετά χαμηλή, να σπεύσουν οι γονείς και να κάνουν τους εκκρεμείς εμβολιασμούς. Πρέπει τώρα πριν εμφανιστεί το πιθανό 2ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού .
Θα ήταν μεγάλος εφιάλτης το σενάριο να βιώσουμε για παράδειγμα τον Χειμώνα μια νέα επιδημία της Ιλαράς, η μια επιδημία του κοκίτη, μαζί με την πανδημία του Covid 19.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην περίοδο της καραντίνας είχαμε μείωση των εμβολιασμών σε ποσοστό 55% στα παιδιά κάτω των 2 ετών και κατά 70% στα παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών.

Αυτό οφείλεται σε δυο λόγους:

Α. Τα περιοριστικά μέτρα της περιόδου , η γνωστή σε όλους μας καραντίνα !
Β. Ο φόβος των γονέων για τις συνθήκες ασφάλειας που θα υπήρχαν στα ιατρεία κατά την προσέλευση των παιδιών για να εμβολιαστούν .
Ως αποτέλεσμα αυτής της μείωσης των εμβολιασμών είχαμε μερικά περιστατικά εμφάνισης του κοκκύτη σε βρεφάκια, που νοσηλεύτηκαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας και κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους.
Με την άρση της καραντίνας , καθώς και με την μείωση των κρουσμάτων οι γονείς άρχισαν να κάνουν τους εκκρεμείς εμβολιασμούς. Αυτοί όμως ήταν λιγότεροι από τους μισούς !
Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να εμφανιστούν ξανά νοσήματα όπως ο κοκίτης, η Ιλαρά , η μηνιγγίτιδα, η ηπατίτιδα ο πνευμονιόκκοκος , διότι θα δημιουργηθούν κενά στην ασπίδα ανοσίας που δημιουργούν οι εμβολιασμοί στην κοινότητα, τη λεγόμενη συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης .
Μια ασπίδα που προστατεύει ακόμα και αυτούς τους ελάχιστους που δεν είναι εμβολιασμένοι.
Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη πριν από 2 χρόνια με την εμφάνιση της ιλαράς!
Διότι μειώθηκε η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά της ιλαράς κάτω από το 70%, και ξέσπασε η επιδημία στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.
Είχαμε δε στη χώρα μας 6 νεκρούς από την ιλαρά , που αν είχαν εμβολιαστεί σήμερα θα ζούσαν ..!
Ευτυχώς όμως που η ανοσία για την ιλαρά επανήλθε ξανά με τον τακτικό εμβολιασμό κατά της ιλαράς σε όλους όσους ήταν ανεμβολίαστοι, και έτσι σταμάτησαν τα κρούσματα της Ιλαράς.

Να κάνω εδώ μια παρένθεση και να πω πως η κύρια αιτία για την εμφάνιση της ιλαράς ήταν η προπαγάνδα του αντιεμβολιαστικού κινήματος, πως δήθεν το εμβόλιο της ιλαράς προκαλεί αυτισμό. Αυτή η θεωρεία ήταν ένας μύθος ! Αυτισμό δεν προκαλεί η ίδια η νόσος της ιλαράς, πώς είναι δυνατόν να τον προκαλεί το εμβόλιο; Ο αυτισμός είναι συγγενές νόσημα, το παιδί δηλαδή γεννιέται αυτιστικό , δεν γίνεται !
Όλες οι επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι δεν έχει καμία σχέση το εμβόλιο της ιλαράς με τον αυτισμό.

Το 2015 σημειώθηκαν 134.000 θάνατοι από την ιλαρά σε όλο τον κόσμο.
Όλοι αυτοί οι θάνατοι θα είχαν προληφθεί, εάν όλοι αυτοί είχαν εμβολιαστεί με το πολύ καλό εμβόλιο που υπάρχει .
Τα εμβόλια θα έλεγα πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής !
Και για να γίνει κατανοητό πόσο ωφέλησαν την ανθρωπότητα θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα:

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα υπολογίζεται ότι η ευλογιά προκάλεσε 350 εκατομμύρια θανάτους.
Σκότωσε δηλαδή περισσοτέρους από όσους σκοτώθηκαν στους 2 παγκόσμιους πολέμους!
Μετά όμως από τα επιτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού που έγιναν σε όλο τον κόσμο, η ευλογιά σήμερα είναι η μοναδική νόσος του ανθρώπου που έχει εξαλειφθεί πλήρως.
Το 1980 ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε την εξάλειψη της ευλογιάς, και γιαυτό σήμερα δεν κάνουμε πλέον το εμβόλιο κατά της ευλογιάς !
Είναι λοιπόν πολύ άδικο να κατηγορούν τα εμβόλια και είναι πολύ κακό να πετροβολούν, ας μου επιτραπεί η έκφραση τα εμβόλια .

Να κατηγορούν αυτό πού όλος ο κόσμος περιμένει τώρα για να σωθεί από την Covid 19 …!
Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω πως πρέπει να γίνονται όλοι οι εμβολιασμοί γιατί προστατεύονται όχι μόνο αυτοί που τους κάνουν αλλά και οι ευάλωτες ομάδες των ατόμων που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν, π.χ. καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένα άτομα κ.λ .
Ο Αντώνης Κοντός είναι Παιδίατρος – Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.