Επιμελητήριο Άρτας: Τηλεδιάσκεψη γι την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
Πραγματοποιήθηκε στις 28/06/2021 τηλεδιάσκεψη σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πιστοποιήσεων με θέμα την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η διοργάνωση είχε ως στόχο τη ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου σχετικά με τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.
Η πανδημία του covid-19 αναπόφευκτα οδήγησε σε ενίσχυση των εξ αποστάσεως εμπορικών συναλλαγών και της ψηφιακής παρουσίας των επιχειρήσεων, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη για οχύρωση της ιδιωτικότητας, η οποία θα αναδείξει και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από τις τοπικές επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος Ιωάννης Γκολομάζος στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι ο Κανονισμός ήρθε για να ενισχύσει την υπάρχουσα νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικότητας και να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς έχουν διαμορφώσει κατάλληλα τις εσωτερικές τους διαδικασίες, ώστε να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα.
Στην τηλεδιάσκεψη μίλησαν η κ. Λειβαδάρου , Διευθύντρια στο Διαβαλκανικό Κέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΑΕ με μεγάλη εμπειρία σε έργα συμμόρφωσης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πιστοποιημένη DPO και η κ. Διαφωνίδου νομικός σύμβουλος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πιστοποιήσεων , οι οποίες τόνισαν καίρια σημεία του κανονισμού και πρόσθεσαν ότι οι επιχειρήσεις της χώρας, μαζί με κάθε νομικό πρόσωπο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καλούνται να προβούν στη λήψη τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, προκειμένου στο πλαίσιο της λειτουργίας τους να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα.
Το Επιμελητηριο Άρτας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679.
H εισήγηση του Προέδρου
H εισήγηση του Προέδρου, για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο νέος Κανονισμός (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων)» επηρεάζει άμεσα όλους όσοι επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα. Ο Κανονισμός αποτελείται από 99 άρθρα, έχει άμεση ισχύ, είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και τέθηκε σε εφαρμογή σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. στις 25 Μαΐου 2018. Ο Κανονισμός αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός ομοιόμορφου νομοθετικού πλαισίου, ικανού να εξασφαλίσει ισοδύναμο επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των φυσικών προσώπων σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων σε ολόκληρη την Ένωση.
Στην πράξη, ο Κανονισμός ήρθε για να ενισχύσει την υπάρχουσα νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικότητας και να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς έχουν διαμορφώσει κατάλληλα τις εσωτερικές τους διαδικασίες, ώστε να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα και παράλληλα να δίνουν τη δυνατότητα στα υποκείμενα να ασκήσουν τα δικαιώματα που προβλέπονται.
Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καλούνται να εφαρμόσουν διαδικασίες, μέτρα και εργαλεία, ώστε να διασφαλίσουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε κάθε επεξεργασία, ούτε προκύπτει από τα πληροφοριακά συστήματα, είτε γίνεται σε έντυπη μορφή. Οι φορείς του Δημοσίου και κάποιες επιχειρήσεις, καλούνται επίσης να ορίσουν Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων, ένα νέο ρόλο που εισάγει ο Κανονισμός για τη συνολική παρακολούθηση και συμβουλευτική εποπτεία της εφαρμογής του Κανονισμού.
Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι ουσιαστική και να προσαρμοστεί στις λειτουργίες, αλλά και τις δυνατότητες της κάθε επιχείρησης, ώστε να προστατεύονται από κακόβουλες ενέργειες και να ενισχύσουν την προστασία των υποκειμένων, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της λειτουργίας τους.
Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι τροποποιείται ουσιωδώς το διοικητικό πρόστιμο που επαπειλείται σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του Κανονισμού, το οποίο πλέον μπορεί να φτάσει έως €20.000.000. Η αλλαγή αυτή είναι μεγάλη, ιδίως αν συγκριθεί με το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να επιβάλει σήμερα –και για λίγο καιρό ακόμη- η ελληνική Αρχή με βάση τον ν. 2472/1997 και το οποίο είναι €150.000.
Ο νέος Κανονισμός δημιουργεί επιπλέον απαιτήσεις λειτουργίας προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα των πολιτών (υποκειμένων των δεδομένων). Ωστόσο, ως επιχειρήσεις, μας δίνει επιπλέον την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία μας και να αποδείξουμε στους πελάτες μας την εγρήγορση και την ευαισθησία που μας διέπει και την συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητάς μας».