Επιμνημόσυνη δέηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Στο χώρο του Μνημείου, στην Βίγλα Άρτας

Τιμώντας τα 350.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού που υπέστησαν τα φρικτά εγκλήματα, ο Δήμος Αρταίων, την 19η Μαΐου ημέρα μνήμης, πραγματοποίησε εκδήλωση, στο χώρο του Μνημείου των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Βίγλα Άρτας.
Τιμώντας τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Λιόντος ανέφερε τα εξής:
«Ημέρα Μνήμης η σημερινή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Άρτα δεν ξεχνά και τιμά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους. Είναι μία μαύρη επέτειος, που μαρτυρά σε όλο τον κόσμο ότι οι θηριωδίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται ».
Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στη μνήμη των θυμάτων στο χώρο του Μνημείου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Λιόντος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αναστασία Σίμου, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ Απόστολος Πλατσούκας, ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Βίγλας, Κωνσταντίνος Κούτας, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Ελλάδος Στέλλα Χαιτίδου ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Βίγλας, « Οι Πρόσφυγες » κ. Χρήστος Αβραμίδης, κάτοικοι της περιοχής και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βίγλας οι οποίοι και τραγούδησαν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μήνυμα Όλγας Γεροβασίλη για τα 103 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων
«103 χρόνια πριν, η γενοκτονία των Ποντίων οδήγησε στη σφαγή 363 χιλιάδων συνανθρώπων μας και τον ξεριζωμό πολλών περισσότερων από τον τόπο τους στην αναζήτηση νέων πατρίδων.
Αρκετοί έφθασαν στην Ήπειρο και στην Άρτα. Το σπουδαίο και ζωντανό αυτό κύτταρο του Ελληνισμού διασώθηκε διατηρώντας την μακρά και πλούσια πολιτιστική του παράδοση. Έκτοτε, με τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και την δημιουργικότητά τους, οι Πόντιοι εμπλουτίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας ,συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και τον πολιτισμό μας.
103 χρόνια μετά τη γενοκτονία τους, διατηρούμε άσβεστη τη συλλογική αυτή ιστορική μνήμη μας και τα αλληλέγγυα αντανακλαστικά μας προς κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο από τον πόλεμο και την μισαλλοδοξία».

Κώστας Μπάρκας: Μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 
Η 19η Μαΐου είναι μια ακόμη μαύρη σελίδα, μια ημέρα μνήμης μιας ακόμη γενοκτονίας, που διέπραξε η Τουρκία στο όνομα του «εθνικά καθαρού» κράτους της. Οι θάνατοι, οι διωγμοί κι ο ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου περιμένουν τη δικαίωση και μια συγγνώμη από τους θύτες, που πεισματικά αρνούνται να δουν κατάματα την ιστορική αλήθεια. Η Αμισός, η Σινώπη, η Κερασούντα, το Αγιατζίκ και τόσες άλλες πόλεις και χωριά είναι τοπόσημα μνήμης, σεβασμού, αλλά και προκοπής των παιδιών από αυτές τις περιοχές, στην Ελλάδα και στους τόπους που εγκαταστάθηκαν.
Όταν το γκρίζο επανέρχεται στην Ευρώπη σημαίνει ότι δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη να διασφαλιστεί, ότι αν η Τουρκία θέλει σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στις 353 χιλιάδες δολοφονημένους και στις εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους και ως κράτος που θέλει να λέγεται ότι σέβεται βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να μην μένουν ατιμώρητα τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μήνυμα ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΗΡΟΥ για τα 100 χρόνια από τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των ΠΟΝΤΙΩΝ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κορύφωση της γενοκτονίας του ελληνισμού του Πόντου, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, προέβη στο ακόλουθο μήνυμα: “Το 2022, είναι μία χρονιά με ιδιαίτερο συμβολισμό και μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής καταστροφής. Η 19η Μαΐου έχει ακόμη μεγαλύτερη φόρτιση διότι τέτοια μέρα το 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και άρχισε τις σφαγές, τα βασανιστήρια, και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, με περίπου 353.000 νεκρούς. (…) Υπογραμμίζουμε ότι η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα. Ήταν μια πολιτική λεηλασίας και καταστροφής. Ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα και χρησιμοποιώντας τον ξεριζωμό, τις σφαγές, τις εκτοπίσεις, τα βασανιστήρια, την πείνα και τα στρατόπεδα θανάτου, κατάφερε να εκδιώξει τον ελληνικό χριστιανικό πληθυσμό. Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό Ελληνισμό. Η περιοχή του Δήμου μας ήταν μία από εκείνες που υποδέχτηκαν Έλληνες του Πόντου με τη Νέα Κερασούντα να γίνεται νέα πατρίδα. Η προσφορά τους τόσο στην οικονομική ζωή της περιοχής (αγροτική οικονομία), όσο και στην πνευματική και πολιτιστική ζωή μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμά τους είναι τεράστια και τους οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ’.
Η ιστορική μνήμη, η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, η έννοια του Έθνους αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωση του ελληνισμού. Χωρίς γνώση της ιστορίας δεν υπάρχει εθνική συνείδηση και φρόνημα».