Επιμνημόσυνη δέηση στις 21-4-2023 στις ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Υπέρ των ψυχών των ηρώων ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ στην Ι.ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ

Ο δήμος Γ. Καραισκάκη με την Τοπική Κοινότητα Πηγών και η Αδελφότητα Πηγιωτών Αρτας-όπως γίνεται κάθε χρόνο- πραγματοποίησαν στις 21-4-2023 της Ζωοδόχου Πηγής μια λιτή εκδήλωση με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό χώρο της Μονής Σέλτσου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους που έπεσαν για την ελευθερία μας. Πλήθος πιστών και επίσημοι προσήλθαν για να προσκυνήσουν στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως, αλλά και να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στους Σουλιώτες που μαρτύρησαν.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αδςλφότητας, μέσα σε ένα υποβλητικό κλίμα έντονης συγκίνησης με σεβασμό στο ένδοξο και Ιερό χώρο του Σέλτσου όλοι απέτισαν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για τους υπέρ χιλιοδιακοσίους Σουλιώτες και Ραδοβιζινούς με επικεφαλής τους Νότη και Κίτσο Μπότσαρη. Ξεχωριστή και εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μελών του Συλλόγου Αναβίωσης Σουλιωτών Ναυπάκτου ΄΄Ο ΕΠΑΧΤΟΣ΄΄ -για τρίτη φορά- με επικεφαλής την Πρόεδρο του Συλλόγου Μαρία Σαγώνα ντυμένοι με αυθεντικές Σουλιώτικες φορεσιές για να τιμήσουν τους Ήρωες Σουλιώτες του Σέλτσου.

Την ξεχωριστή αυτή ημέρα μας τίμησαν με την παρουσία τους Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρτης Καλλίνικος, η Βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη ο Αντιπεριφερειάρχης Αρτας Βασίλειος Ψαθάς ο Διοικητής του Αστ. Τμήματος Γ. Καραισκάκη Κώστας Κατσιούλης, ο Διοικητής της Πυρ. Υπηρεσίας Αρτας Σωτήρης Νάκας ο τ. βουλευτής Αρτας και νυν υποψήφιος Βασιλης Τσίρκας, ο Αντιδήμαρχος Τετραφυλίας Νίκος Κουφούλης ο Πρόεδρος Τ.Κ Πηγών Κώστας Καρακώστας ο Πρόεδρος της Τ.Κ Ελάτης Κυριάκος Λάιος ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Μηλιανών Κώστας Πανουργιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αιμίλιος Αντωνάκης, Βασίλης Χήτας, Χρηστος Τζουμανίκας, Ευάγγελος Γρέβιας, ο υποψήφιος βουλευτής Ντίνος Παπαδημητρίου, η υποψήφια βουλευτής Σκουτέρη Φωτεινή, η υποψήφια δήμαρχος Γ. Καραισκάκη Ελευθερία Κοσσυβάκη πολλοί συγχωριανοί μας, συνδημότες –συμπατριώτες. Μετά την τέλεση της Θείας λειτουργίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αρτας κ.Καλλίνικου,των ιερέων Παπαγεωργίου Δημήτρη – Τσουβέλα Ιωάννη-ΠαπαΛάμπρου Αντωνάκη και της επιμνημόσυνης δέησης που ακολούθησε, έγινε ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της Μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας τον ΄΄ΠΕΤΑΚΑ΄΄ από όπου έπεσαν τα πρώτα 250 γυναικόπαιδα των Σουλιωτών, Το πρώτο στεφάνι αυτό του Δημάρχου δήμου Γ. Καραισκάκη Περικλή Μίγδου. Ακολούθησαν των επισήμων, εκπροσώπων φορέων, Συλλόγων και σχολείων του δήμου μας. Από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας έγινε σύντομη αναφορά στα γεγονότα ενώ από τον συγχωριανό μας μέλος της Αδελφότητας και συντονιστή της εκδήλωσης Παναγιώτη Ζήση αναγνώστηκε το ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ του Λάμπρου Κουτσονίκα (τεταρτοετή τότε στα γεγονότα του 1804) Από την Πρόεδρο του Συλλόγου Αναβίωσης Σουλιωτών Ναυπάκτου Μαρία Σαγώνα διαβάστηκε το συγκινητικό ποίημα με Ακροστιχίδα ΄΄ ΛΕΝΩ ΜΠΟΤΣΑΡΗ Η ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ΄΄του αείμνηστου καθηγητή Θεολογίας τ.Δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκου Βούλγαρη ομιλητή στο Σέλτσο στις 23-8-2018. Ευχαριστούμε τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη την Τοπική Κοινότητα Πηγών για την συμμετοχή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης.