ΛΑΣΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ αρνείται να κάνει ελέγχους στα λεωφορεία που μεταφέρουν τα παιδιά μας

Όχι μόνο δεν έχει κάνει κανένα έλεγχο στα λεωφορεία που κινούνται και μεταφέρουν τα παιδιά μας στις εκδρομές, αλλά αρνείται ότι έχει και οποιαδήποτε αρμοδιότητα η Περιφέρεια Ηπείρου της ΝΔ.
Αυτό προέκυψε στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ο κ. Περιφερειάρχης μετά από επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου», ανέγνωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι μόνο η Τροχαία έχει ευθύνη για τον έλεγχο των οχημάτων. Ούτε λίγο ούτε πολύ ήρθε να πει ότι ο απόφοιτος της σχολής αστυνομικών ή αξιωματικών της αστυνομίας που δουλεύει στην Τροχαία, έχει πτυχίο μηχανολόγου. Στην πράξη ο κ. Περιφερειάρχης αρνείται να διατάξει οποιοδήποτε έλεγχο. Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος προσδιορίζει ακριβώς ποιος ελέγχει ποιον και η Περιφέρεια ΦΥΣΙΚΑ και είναι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Συγκεκριμένα :
Ο έλεγχος της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για την κυκλοφορία των ελληνικών και αλλοδαπών φορτηγών οχημάτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και τις διενεργούμενες με αυτά μεταφορές και των λεωφορείων ελληνικών και αλλοδαπών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, καθώς και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων για τις παραβάσεις των υποχρεώσεων που προβλέπονται στις υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται, σύμφωνα με το άρθρο 4Β, ανατίθεται στις ακόλουθες αρχές, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους:

α) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,
β) στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ),
γ) στις Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές,
δ) στις Αστυνομικές Αρχές,
ε) στα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου,
στ) στα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου Δήμων Παραμεθόριων Περιοχών. (άρθρο 2 ν. 3446/2006: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 παρ.1 Ν.4313/2014,ΦΕΚ Α 261/17.12.2014)
Σύμφωνα με το νόμο άρθρο 1 του ν. 3463/06 όπως τροποποιήθηκε με τον 4663/2020 «Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα των Περιφερειών της Χώρας συνιστώνται ένα ή περισσότερα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου (ΜΚΕ). […] Τα ΜΚΕ είναι αρμόδια για τον έλεγχο της νομιμότητας και ασφάλειας της κυκλοφορίας και των εκπομπών καυσαερίων των οχημάτων, ελληνικών και αλλοδαπών, που κυκλοφορούν στη Χώρα, τον έλεγχο νομιμότητας της διενέργειας μεταφοράς με αυτά, καθώς και για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων…

Αποδεικνύεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει σαφή αρμοδιότητα και ευθύνη για τη διενέργεια μέρους των ελέγχων όπως ακριβώς αναφέρεται και στην επερώτηση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση την οποία χαρακτήρισε «άνευ αντικειμένου» ο κ. Περιφερειάρχης για να κρύψει τις ευθύνες του… Για την Περιφερειακή Αρχή είναι «απολύτως φυσιολογικό» όπως ανέφερε ο κ. Περιφερειάρχης, ένα λεωφορείο με μαθητές να παίρνει φωτιά στη μέση της Εγνατίας όπως έγινε πριν λίγο καιρό. Η απουσία των μικτών κλιμακίων από τους δρόμους της Ηπείρου, έρχεται να προστεθεί στις παλιότερες δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη ότι επιτρέπεται φορτηγά άνω των 3,5 τόνων να περνούν μέσα από τα σπίτια στην Αμφιθέα θέτοντας και σε αυτή την περίπτωση σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων της περιοχής».