Επισκέψιμο στο ευρύ κοινό το ιστορικό πέτρινο γεφύρι «Καμάρα»

Επισκέψιμο στο ευρύ κοινό θα είναι πολύ σύντομα το ιστορικό πέτρινο γεφύρι «Καμάρα» στη Μεγαλόχαρη Άρτας αναφέρει σε ανάρτησή του ο Αντώνης Κοσσυβάκης, που σημειώνει πως ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα κατοίκων της Περιοχής για την προστασία και τη συντήρηση των πολιτιστικών μνημείων της.

Ο κ. Καχριμάνης ενέκρινε ποσό 60.000,00 € για τη συντήρηση και προστασία του ιστορικού πέτρινου γεφυριού «Καμάρα» της Μεγαλόχαρης καθώς και για τη συντήρηση των μονοπατιών που οδηγούν σε αυτό. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε το εξαιρετικό αυτό στολίδι της περιοχής μας να γίνει επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Εκτός των εργασιών συντήρησης προβλέπεται να γίνουν εκατέρωθεν της καμάρας και προσβάσεις (κλίμακες) λιθόστρωτες που θα καταλήγουν στην κοίτη του χειμάρρου και που σήμερα είναι πολύ δύσκολη η κάθοδος σε αυτή.

Το γεφύρι αυτό –εντελώς άγνωστο σε πολλούς αποτελούσε παλαιότερα τμήμα της σημαντικής διαδρομής από τη Θεσσαλία προς την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία μέσω Γαβρόγου. Εγκαταλελειμμένο από όλους στην αδιαφορία και τη φθορά του χρόνου ήταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κατέρρεε όπως και τόσα άλλα. Όμως βρήκαμε άμεση ανταπόκριση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περ, Ενότητας ΄Αρτας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Άρτας και από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Ηπείρου κλιμάκια των οποίων το επισκέφθηκαν και το επιθεώρησαν προ διμήνου.
Ο χρόνος κατασκευής του είναι άγνωστος και από τους ντόπιους προσδιορίζεται την ίδια εποχή περίπου με την κατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καχριμάνη για την άμεση ανταπόκρισή του και υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ενέκρινε το ποσό των 220.000,00 € για τη συντήρηση των Μοναστηριών Μεγαλόχαρης και Μεσοπύργου Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου. Σημαντικές Και σωτήριες παρεμβάσεις που προστατεύουν και αναδεικνύουν τα ιστορικά μνημεία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την Ευρωπαική πολιτιστική Κληρονομιά.