Επιστημονική Ημερίδα από την Ακαδημαϊκή Εταιρεία Άρτας

Το ελληνικό θέατρο από την αρχαιότητα ως σήμερα

ΔΗΠΕΘΕ ΑΡΤΑΣ στα άμεσα σχέδια που θα πρέπει να οργανώσει ο Δήμος Αρταίων για την ανάδειξη και την εξάπλωση της πολιτισμικής μας ταυτότητας, ήταν η πρόταση στην Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ακαδημαϊκή Εταιρεία Άρτας.

Πιο συγκεκριμένα η Ακαδημαϊκή Εταιρεία Άρτας τo Σάββατο πραγματοποίησε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Το ελληνικό θέατρο από την αρχαιότητα ως σήμερα”.
Τις ομιλίες συντόνισε ο Γιώργος Κολιός, ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας.
Για το θέατρο και την κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα μίλησε ο Θεόδωρος Παππάς, ομότιμος
Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.
Για τον ρόλο των δημοτικών θεάτρων στην περιφέρεια μίλησε ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ηθοποιός, θεατρολόγος και σκηνοθέτης.
Για τα λαϊκά δρώμενα και την αποκριάτικη Άρτα μίλησε η Λένα Θεόδωρου, ιστορικός, ΜSc στην Μεσαιωνική Ιστορία.

 

Όλες οι ομιλίες είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και διακρινόταν από μια βαθιά γνώση και έρευνα των θεμάτων των ομιλούντων με τρόπο απλό και άμεσο.

Σύμφωνα και με σχετική ενημέρωση, σημαντική η διαπίστωση τελικά πόσο αναγκαίο είναι το θέατρο για κάθε τόπο, από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα, πως αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε πόλη, τις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις του και πως στόχος κάθε τόπου θα πρέπει να είναι η εξέλιξη και αναβάθμιση του με κάθε δυνατό τρόπο.

Έτσι, ο Αστέριος Πελτέκης στο τέλος της ομιλίας του, πρότεινε την δημιουργία στην πόλη μας Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου ΔΗΠΕΘΕ, μιας και διέκρινε την ενεργή θεατρική δράση από τις θεατρικές ομάδες του τόπου μας καθώς και το γεγονός ότι η Άρτα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα μπορούσε να αποτελέσει το καλλιτεχνικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και πόλο έλξης καλλιτεχνικής και πολιτισμικής δραστηριότητας.

Τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται ανθρώπους με όραμα, διάθεση, γνώσεις για καλλιτεχνικές, δημιουργικές και επιστημονικές δραστηριότητες που ευτυχώς η πόλη μας διαθέτει!
Γιατί λοιπόν να μην γίνει πράξη;