Επιστολή του Προέδρου της Βουλής προς τον Δήμαρχο Αρταίων

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας απέστειλε προς τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα», την ακόλουθη επιστολή:
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να χαιρετίζω τα εγκαίνια της Έκθεσης ‘‘Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα’’, η οποία αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία λόγω, τόσο του εικαστικού, όσο και του ιστορικού χαρακτήρα της. Η Έκθεση αυτή φιλοξενεί 120 έργα του κύριου εκπροσώπου της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής, μελέτες, γλυπτά και κεραμικά, εικονογραφήσεις και εξώφυλλα που ο ίδιος επιμελήθηκε, αλλά και προσωπικά αντικείμενα.

Με την έκθεση αυτή γνωρίζουμε τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη. Γνωρίζουμε τις πρώτες επαφές του Γ. Μόραλη με την τέχνη της ζωγραφικής, την ηπειρώτικη καταγωγή του, την καθημερινότητα, τη διδασκαλία του, τα έργα και την εξέλιξή του. Ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού που δημιούργησε ο Γ. Μόραλης στη μεταπολεμική Ελλάδα βρίσκει φιλόξενη στέγη στην Δημοτική Πινακοθήκη της Άρτας, ένα χώρο ανοιχτό, όπως η ίδια η τέχνη άλλωστε, για τον κόσμο, τους λάτρεις των γραμμάτων και των τεχνών. Μια πολύτιμη προσθήκη στα σημεία ενδιαφέροντος για τους συμπολίτες μας αλλά και για τους ταξιδιώτες που θέλουν να απολαύσουν την υπέροχη φύση, το παραδοσιακό ελληνικό τοπίο και την ιστορία της Άρτας.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους άξιους συντελεστές που εργάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτή η αφιερωματική έκθεση. Δηλαδή τον Δήμο Αρταίων και την «Εταιρεία μελέτης, έρευνας και προβολής της νεοελληνικής τέχνης / Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης». Η πρωτοβουλία τους, ας γίνει οδηγός για να πραγματοποιηθούν περισσότερες εκθέσεις στην Ήπειρο και να έρθουν οι ηπειρώτες, αλλά και όλος ο κόσμος, σε επαφή με τα πεφωτισμένα παραδείγματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, το έργο τους και τη βαθιά καλλιτεχνική τους φύση.
Ελπίζω να με συγχωρήσετε για την απουσία μου, που οφείλεται σε αμετάθετες υποχρεώσεις, σήμερα στην Αθήνα, λόγω της επίσημης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, στη χώρα μας.»