Εργατικό Κέντρο Άρτας

Κανένας εργαζόμενος χωρίς Δώρο Χριστουγέννων

Κάλεσμα ετοιμότητας σε συνδικάτα και εργαζόμενους ενάντια σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες
Να καταγγείλουν οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν από την εργοδοσία σχετικά με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων καλεί τους εργαζόμενους το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ.
«Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να επιτρέψει τη μη καταβολή του επιδόματος (Δώρου). Καλούμε τους εργαζόμενους να έρθουν άμεσα σε επαφή με το Εργατικό Κέντρο Άρτας, στο τηλέφωνο (2681028023), ή στα γραφεία του Ε.Κ.Α., για όποιο σχετικό ζήτημα προκύπτει. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Επιδόματα (Δώρα) εορτών.

Το Επίδομα (Δώρο) Χριστουγέννων, όπως και το Επίδομα (Δώρο) Πάσχα και το Επίδομα Αδείας, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως (21/12).
Καθώς τα φαινόμενα απληρωσιάς γενικεύονται και ειδικά την περίοδο των εορτών οξύνονται, κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να επιτρέψει τη μη καταβολή του επιδόματος (Δώρου) του και να χάσει τα λεφτά του. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να βρεθεί μπροστά από τα ΑΤΜ για να επιστρέψει το Δώρο στον εργοδότη, όπως έχει καταγγελθεί άλλες χρονιές.
Το Δώρο Χριστουγέννων είναι κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων. Καλούμε τα σωματεία της δύναμης μας, να είναι σε ετοιμότητα να βοηθήσουν κάθε εργαζόμενο και να παρέμβουν όπου χρειάζεται, να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και του Δώρου, ειδικά στους χώρους που υπάρχουν προβλήματα πληρωμών και καθυστερήσεων.

Κάθε εργαζόμενος που δεν του έχει καταβληθεί το Δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, πρέπει άμεσα να έρθει σε επαφή με το Σωματείο του, με το Εργατικό Κέντρο Άρτας, και μαζί να διεκδικήσουμε την καταβολή του.
Ενημερώνουμε, ακόμα τους εργαζόμενους πως στην περίπτωση που γίνουν σχετικές καταγγελίες, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει την υποχρέωση να υποβάλει μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας προς τον εργοδότη που δεν έχει καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων.
Το Δώρο Χριστουγέννων είναι κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων, το οποίο κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν να το αφαιρέσουν. Η υπεράσπισή του είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τα ταξικά συνδικάτα.