Ερώτηση Βελόπουλου για τον τάφο του “Μυκηναίου πολεμιστή της Αμφιλοχίας”

Σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, Βουλευτή Β3′ Νότιου
Τομέα Αθηνών προς Την κ. Υπουργό Πολιτισμού με ΘΕΜΑ «Ανακάλυψη του τάφου του “Μυκηναίου πολεμιστή της Αμφιλοχίας” στην Ιόνια Οδό».

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Όπως ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα ηλεκτρονικού τύπου της Αιτωλοακαρνανίας, κατά τις εργασίες στην Ιόνια Οδό, για την παράκαμψη του Αγρινίου, και στη θέση Κουβαράς, ανακαλύφθηκε τυχαία αρχαιότατος τάφος (χρονολογήθηκε στα τέλη του 10ου π. Χ. αι.) με κτερίσματα, όπως ένα χάλκινο ξίφος, ένας χρυσός κύλικας, καθώς και όλη η αρματωσιά του νεκρού. Βάσει λοιπόν των εν λόγω ευρημάτων και συναφών έτερων δευτερευούσης σημασίας, ονομάσθηκε συμβολικά ο αρχαιότατος τάφος, ο τάφος του «Μυκηναίου πολεμιστή της Αμφιλοχίας». Στην Ακαρνανία, ως γνωστόν, κατοικούσαν απώτατα ελληνικά φύλα από το 2800 π. Χ., όπως οι Λέλεγες και οι Κουρήτες. Μετέπειτα δε οι Ίωνες, Αχαιοί και Αιολείς και πιο συγκεκριμένα, λόγω τοπικής προέλευσης οι Ακαρνάνες.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε όπως μας ενημερώσετε αφενός για το πού εκτίθενται τα ευρήματα του αναφερόμενου τάφου κι αφετέρου για το αν και πότε ξεκίνησαν αρχαιολογικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του εν λόγω τάφου, αφορμή δοθείσας της τυχαίας εύρεσης των κτερισμάτων και της αρματωσιάς του «Μυκηναίου πολεμιστή της Αμφιλοχίας», με την ελπίδα να εντοπιστούν κι έτεροι τάφοι εκείνης της χρονικής περιόδου;».