Το 2024 έτος αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Της Όλγας Γεροβασίλη*

Από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς έγινε φανερό ότι και το 2024 η ελληνική κοινωνία θα είναι σε μεγάλο βαθμό αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα. Ήδη η νέα χρονιά έκανε ποδαρικό με νέα αύξηση του πληθωρισμού, ειδικά στα τρόφιμα και στα βασικά είδη της καθημερινότητας. Από τις πρώτες ημέρες του 2024 έγιναν, όμως, φανερά για ακόμη μία φορά και τα όρια των δυνατοτήτων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τα σημαντικά καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
Ο ανασχηματισμός που έκανε ο κ. Μητσοτάκης πριν λίγες ημέρες έδειξε δύο πράγματα. Πρώτον, την αποτυχία της κυβέρνησής του, εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, να αντιμετωπίσει τα ζητήματα εγκληματικότητας και ανασφάλειας, αφού μέσα σε έξι μήνες άλλαξε δύο φορές τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για να επαναφέρει εν τέλει τον κ. Χρυσοχοΐδη, που επίσης είχε αντικατασταθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.
Το δεύτερο που έδειξε ο ανασχηματισμός είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει ιδιαιτέρως σημαντικά χαρτοφυλάκια, όπως η Υγεία και η Εργασία, ως τις “μουσικές καρέκλες” των μικροκομματικών ισορροπιών και διευθετήσεων. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η διαρκής πολιτική του αδυναμία να φέρει άμεσα το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Το 2023 έφυγε με την Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, με την Ακροδεξιά να καταγράφει αθροιστικά πρωτοφανή κοινοβουλευτική δύναμη, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποδυναμωμένο και τον προοδευτικό χώρο συνολικά κατακερματισμένο. Είναι κοινωνική, πολιτική και δημοκρατική αναγκαιότητα αυτοί οι πολιτικοί συσχετισμοί να αλλάξουν πολύ σύντομα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 2024 θα πρέπει να είναι έτος αντεπίθεσης για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Οι δύο βασικοί σταθμοί αυτής της αντεπίθεσης είναι μπροστά μας. Ο πρώτος είναι το Συνέδριό μας τον Φεβρουάριο. Ο στόχος εκεί είναι να παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο που από τη μία θα απαντά με πειστικές λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και από την άλλη θα δείχνει τον δρόμο των δομικών και δίκαιων μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση και την πρόοδο της χώρας σε βάθος δεκαετίας.

Ο δεύτερος σταθμός είναι βεβαίως οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου και τους επόμενους μήνες οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η μόνη πολιτική δύναμη του προοδευτικού χώρου που μπορεί να αμφισβητήσει τη Νέα Δημοκρατία και να εγγυηθεί την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.
Την ίδια ώρα, έχουμε την καθημερινή πολιτική μάχη εντός κι εκτός Βουλής απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία πρέπει να δίνουμε με επάρκεια και μαχητικότητα, όπως αρμόζει στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι απαιτήσεις της νέας χρονιάς είναι ιδιαίτερα υψηλές και για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζεται σχέδιο, όχι αχρείαστα λάθη και φυσικά πολλή δουλειά από όλες και όλους.

*Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”-Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2024