Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, από τον βουλευτή Χρήστο Γκόκα

Προβλήματα στη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου Άρτας

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, αναφέρεται στην παραίτηση του Διευθυντή του 1ου Ειδικού Σχολείου Άρτας, λόγω σοβαρών ελλείψεων στη στελέχωση του σχολείου σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, και τονίζει ότι οι ελλείψεις σε αυτές τις κατηγορίες προσωπικού των Ειδικών Σχολείων είναι κρίσιμες γιατί μπορεί να κατηγοριοποιήσουν τους μαθητές με σοβαρές επιπτώσεις στην παιδαγωγική πλευρά, αλλά και με κινδύνους για τους μαθητές αυτούς, που αναγκάζουν τους γονείς να καταφεύγουν στα ιδιωτικά Ειδικά σχολεία.

Αναφέρει επίσης ότι ενώ έχει κλείσει μήνας από την έναρξη του σχολικού έτους, υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Δασκάλους, Νηπιαγωγούς, ειδικότητας πληροφορικής καθώς και Εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης.
Παράλληλα υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένες ειδικότητες και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ κ.λ.π.)
Τέλος αφού τονίζει ότι οι μαθητές των Ειδικών σχολείων έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τη μόρφωση και τη ζωή, όπως και όλοι οι μαθητές, ερωτά την Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την κάλυψη των κενών ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άρτας, καθώς και για την κάλυψη όλων των κενών με στόχο την άμεση και πλήρη λειτουργία όλων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης: Προβλήματα στη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου Άρτας και των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κυρία Υπουργέ, Κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς με προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία των σχολείων μας. Η ετοιμότητά σας στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων αποδεικνύεται γράμμα κενό αντίθετα με ό,τι επικοινωνιακά προβάλλεται. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πρώτου (1ου) Ειδικού Δημοτικού σχολείου Άρτας, όπου ο Διευθυντής του αναγκάστηκε πριν λίγες μέρες σε παραίτηση λόγω σοβαρών ελλείψεων στη στελέχωση του σχολείου σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. Τονίζω δε εδώ κυρία Υπουργέ, ότι πρόκειται για άξιο Εκπαιδευτικό με πολύχρονη εμπειρία στον ιδιαίτερο τομέα της εκπαίδευσης που παρέχουν τα Ειδικά σχολεία.

Από τα δεδομένα που υπάρχουν, πέρα από το ζήτημα της δίκαιης κατανομής, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι λίγες πιστώσεις για τις σχολικές αυτές μονάδες.
Συγκεκριμένα, παραμένουν ελλείψεις σε ειδικότητες θεραπευτών λόγου, ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών, νοσηλευτών, εργοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών και βοηθητικού προσωπικού. Και όλα αυτά συμβαίνουν στο πρώτο (1Ο) Ειδικό Δημοτικό σχολείο Άρτας σε σύνολο είκοσι επτά (27) μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και εξ όσων γνωρίζω και σε σχολεία άλλων περιοχών.
Επίσης σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το μέγεθος της Περιφέρειας, υπάρχουν αρκετά κενά ακόμα σε Δασκάλους, Νηπιαγωγούς, ειδικότητας πληροφορικής περίπου δέκα κενά, καθώς και Εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης εννέα κενά, και Δασκάλων Ειδικής Αγωγής τρία κενά.

Παράλληλα υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένες ειδικότητες και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ κ.λ.π.)
Επειδή κυρία Υπουργέ, οι μαθητές των Ειδικών σχολείων έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση τη μόρφωση και τη ζωή.
Επειδή κυρία Υπουργέ, οι ελλείψεις ειδικά στις κατηγορίες προσωπικού των Ειδικών Σχολείων που ως άνω αναφέρονται είναι κρίσιμες γιατί μπορεί να κατηγοριοποιήσουν τους μαθητές με σοβαρές επιπτώσεις στην παιδαγωγική πλευρά αλλά και κινδύνους για τους μαθητές αυτούς, που αναγκάζουν τους γονείς να καταφεύγουν στα ιδιωτικά Ειδικά σχολεία.

Επειδή κυρία Υπουργέ, παραμένουν αρκετά κενά στα Δημοτικά σχολεία καθώς και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ το εκπαιδευτικό έτος προχωρά.
Ερωτάσθε κυρία υπουργέ, 1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την κάλυψη των κενών ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άρτας και όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση?
2.Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την κάλυψη των κενών όλων των Δημοτικών σχολείων της Άρτας?
3.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να καλυφθούν τα κενά στις ειδικότητες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άμεσα για την πλήρη λειτουργία όλων των σχολείων?