Ερώτηση Χρήστου Γκόκα για την αναβάθμιση του κορεσμένου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην Άρτα
Αποκλεισμένες οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ
«Πάμε για το 2025 και βλέπουμε» η απάντηση από τον Υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα
Από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, δόθηκε η απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, σχετικά με τον αποκλεισμό της Άρτας από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και την ανάγκη αναβάθμισης του κορεσμένου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή.
Στην ερώτησή του, ο κ. Γκόκας, ανέφερε ότι εξαιτίας του κορεσμένου δικτύου του ΚΥΤ Αράχθου, επιχειρήσεις, παραγωγοί και λοιπές δραστηριότητες στερούνται τη δυνατότητα επένδυσης στις ΑΠΕ. Κατά συνέπεια δεν έχουν την ευκαιρία να μειώσουν το ενεργειακό κόστος ή να βελτιώσουν το εισόδημά τους, αλλά ούτε έχουν τη δυνατότητα να στραφούν σε νέες μεθόδους αξιοποίησης των αποβλήτων με στόχο τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής, αλλά και την ενεργειακή εξοικονόμηση. Όπως επίσης ανέφερε και το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις της Άρτας, έναντι των άλλων περιοχών, όπου αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται εγκαταστάσεις ΑΠΕ.
Επίσης, τόνισε ότι, από το 2018 μέχρι σήμερα, η αναβάθμιση του ΚΥΤ Αράχθου έχει μείνει στις εξαγγελίες των εκάστοτε αρμοδίων και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να αποκλείονται από έργα ΑΠΕ, ενώ επίσης δεν μπορούν να υλοποιήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς net metering, εξαιτίας αρνητικών απαντήσεων που λαμβάνουν από το ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα αιτήματα, με τη δικαιολογία του κορεσμού του δικτύου.
Ωστόσο ο κ. Υπουργός στην απάντησή του διαβιβάζει δύο σχετικά έγγραφα. Στο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής αναφέρεται ότι ο φάκελος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης και έχει αναρτηθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), ώστε να εκδοθεί στη συνέχεια η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την επέκταση του ΚΥΤ Αράχθου.
Επίσης στο έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, γίνεται αναφορά ότι το εν λόγω έργο βρίσκεται στην τελική φάση ανακήρυξης προσωρινού αναδόχου και αναμένεται η έκδοση της ΑΕΠΟ, της οποίας τη διαδικασία έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ.
Επιπλέον σημειώνεται ότι, το έργο ενίσχυσης του ΚΥΤ Αράχθου περιλαμβάνει την αναβάθμιση του εξοπλισμού προστασίας των υφιστάμενων αναχωρήσεων Μέσης Τάσης (ΜΤ) και την κατασκευή νέου κτιρίου, στο οποίο θα στεγαστούν οι Πίνακες Προστασίας του υφιστάμενου εξοπλισμού ΜΤ και του εξοπλισμού ΜΤ της επέκτασης, ισχύος 40/50 MVA. Όμως η επέκταση και η αναβάθμιση του ΚΥΤ Αράχθου, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2025.
Από την πλευρά του ο κ. Γκόκας, σε δηλώσεις του για το εν λόγω θέμα τονίζει την άμεση ανάγκη αναβάθμισης του κορεσμένου δικτύου στην Π.Ε. Άρτας, καθώς δεν μπορεί εδώ και μια δεκαετία περίπου να αποκλείονται οι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις ΑΠΕ, λόγω της αδυναμίας των αρμοδίων για την υλοποίηση και την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.
Επίσης δηλώνει ότι η Άρτα, είναι η μοναδική περιοχή στη χώρα που είναι αποκλεισμένη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από μια 10ετία. Παρ’ ότι οι εξαγγελίες για την υλοποίηση αυτού του έργου αφορούσαν στο 2019, από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή στο τέλος του 2020, από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., «τώρα πάμε για το 2025 και βλέπουμε».
Επίσης δεν δόθηκε καμία απάντηση στο ερώτημα και αίτημα του κ. Γκόκα για αποκατάσταση της αδικίας αυτής, για τους πολίτες και επιχειρήσεις της Άρτας, μέσα από ένα πλαίσιο ενισχύσεων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, κ.λπ.) για τα έργα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ, για αυτοπαραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά, αγροτικές και παραγωγικές επιχειρήσεις.