Ερώτηση Χρήστου Γκόκα σχετικά με τη συγκομιδή των ακτινιδίων

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κατά τη διαδικασία συγκομιδής, εμπορίας και εξαγωγής των ακτινιδίων.
Αρχικά υπενθύμισε τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί από την έκδοση της υπ’ αριθμ.: 9475/136897/10-10-2018 Υπουργικής Απόφασης, καθώς σύμφωνα με την οποία οι συσκευασίες για το ακτινίδιο δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα είκοσι (20) κιλά. Όμως τέτοιος περιορισμός δεν υπάρχει στον Εκτελεστικό Κανονισμό (Ε.Ε.) 543/2011, ούτε σε κάποια Νομοθεσία, αλλά ούτε εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κανένα φρούτο.
Ταυτόχρονα τονίζει ότι με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση επιτρέπεται η εισαγωγή ακτινιδίων στην Ελλάδα από Κράτη μέλη της Ε.Ε. ή από τρίτες χώρες, χωρίς περιορισμό στο βάρος της συσκευασίας, ενισχύοντας έτσι τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών και αυτών των άλλων χωρών.

Επίσης αναφέρει ότι παρόλο που στην περιοχή της Άρτας, στο ξεκίνημα, λόγω και της μειωμένης παραγωγής, είναι καλές οι τιμές για τους παραγωγούς, οι οποίοι κυρίως καλλιεργούν και εξάγουν ακτινίδια της ποικιλίας HAYWARD, η περίοδος συγκομιδής περιορίζεται λόγω καθυστερήσεων για την ωρίμανση αλλά και για τη διασφάλιση των απαιτούμενων ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.
Επιπρόσθετα διαπιστώνει ότι οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους περιορισμούς της νομοθεσίας και πρακτικά προβλήματα όπως την εύρεση εργατών γης, τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις ψυκτικών θαλάμων και τον μικρό αριθμό συσκευαστηρίων. Όλα αυτά μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα, στην πορεία, να μειωθούν οι τιμές ή να μείνουν αδιάθετες ποσότητες ακτινιδίων.
Ο κ. Γκόκας επισημαίνοντας την επιβεβλημένη ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών ακτινιδίων, αλλά και γενικότερα του πρωτογενή τομέα, θέτει ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό για το πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα συγκομιδής και διάθεσης των ακτινίδιων της Άρτας, αν προτίθεται να καταργήσει την εν λόγω Υπουργική Απόφαση για το βάρος της συσκευασίας στα 20 κιλά, αν θα προβεί σε τροποποιήσεις σχετικές με την έναρξη της συγκομιδής και τον έλεγχό της από Υπηρεσίες της Περιφέρειας, με ποιο τρόπο θα στηρίξει τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών συντήρησης σε ψυκτικούς θαλάμους αλλά και συσκευασίας στην περιοχή της Άρτας, καθώς και για τις ενέργειες και τα μέτρα για την προώθηση της συγκρότησης Ομάδων Παραγωγών.
Πιο αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,
Με την έναρξη της περιόδου συγκομιδής, εμπορίας και εξαγωγής των ακτινιδίων, οι παραγωγοί ακτινιδίων της Άρτας, αλλά και όλης της χώρας, βρίσκονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τις συνέπειες της υπ’ αριθμ. 9475/136897/10-10-2018 Υπουργικής Απόφασης, η οποία δημιουργεί πολλές δυσκολίες και προβλήματα στην όλη διαδικασία αξιοποίησης αυτού του προϊόντος.
Παρ’ ότι οι παραγωγοί ζητούν εδώ και δύο χρόνια, από την έκδοσή της, την κατάργηση αυτής της ακατανόητης Υπουργικής Απόφασης, αυτή παραμένει σε ισχύ.
Συγκεκριμένα, το αρ 4, στην παρ.1 , προβλέπει οι συσκευασίες για το ακτινίδιο να μην υπερβαίνουν τα 20 κιλά, πρόβλεψη η οποία δεν προκύπτει από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 543/2011, δεν αναφέρεται σε καμία Νομοθεσία, και δεν εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κανένα φρούτο.
Παράλληλα, στην ίδια Υπουργική Απόφαση και στο ίδιο άρθρο, στην παρ. 2, αναφέρεται ότι επιτρέπεται η εισαγωγή ακτινιδίων σε συσκευασίες καθαρού βάρους πάνω από 20 κιλά. Δηλαδή, δεν υπάρχει περιορισμός στο βάρος της συσκευασίας, για εισαγωγή ακτινιδίων στην Ελλάδα από Κράτη μέλη της Ε.Ε ή από τρίτες χώρες.

Έτσι οι περιορισμοί αφορούν μόνο τα εξαγόμενα ακτινίδια, και ιδίως την ποικιλία ΗAYWARD, που είναι η κυρίως καλλιεργούμενη ποικιλία στην Άρτα και στη χώρα μας.
Το πλαίσιο αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών και παραγωγών άλλων χωρών».