Ερώτηση Χρ. Γκόκα για το σχέδιο αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την αδυναμία της Κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων ύψους 73 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, το νέο αλλά και το τρέχον ΕΣΠΑ, το Εθνικό Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025, από το εργαλείο SURE αλλά και των 19,5 από τη νέα ΚΑΠ, για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικά αναφέρουν την αδυναμία ή την έλλειψη βούλησης της Κυβέρνησης για ένα σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση της ύφεσης που έχει δημιουργηθεί από την υγειονομική κρίση που βιώνουμε, αλλά και των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, μέσω της στήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας γενικότερα.
Επίσης οι διαδικασίες για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι στάσιμες, καθώς έχουν μείνει στις παρατηρήσεις του Αυγούστου και απ’ ότι φαίνεται δεν θα περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τις νέες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Κάτι αντίστοιχο έπραξε και στη διαχείριση του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020, αφού δεν διέθεσε πόρους για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν περισσότερο.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι αγνοώντας η Κυβέρνηση τα διδάγματα της πανδημίας που αποκομίσαμε από το πρώτο κύμα, δεν αξιοποίησε τους διαθέσιμους πόρους για την προμήθεια αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού και εργαστηρίων, αλλά και τη δημιουργία νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ και αρκέστηκε στην προσωρινή στελέχωση του Ε.Σ.Υ. και στην αυτοθυσία των εργαζομένων, στους οποίους αρνείται πεισματικά το δικαίωμα ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά που επανειλημμένα έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής με αντίστοιχη Τροπολογία που κατέθεσε πολλές φορές και θα συνεχίσει να καταθέτει μέχρι να γίνει αποδεκτή.

Επίσης το εκπαιδευτικό σύστημα παρέμεινε χωρίς προετοιμασία, με μεγάλα προβλήματα απαράδεκτου συνωστισμού στις αίθουσες, αλλά και στην εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως, χωρίς σχεδιασμό. Ακόμα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φαίνεται η μεγάλη ολιγωρία της Κυβέρνησης, εφόσον δεν φρόντισε να προμηθευτεί εγκαίρως λεωφορεία για Αττική και Θεσσαλονίκη και να γίνει αύξηση των δρομολογίων, με το συνωστισμό στα μέσα αυτά να αποτελεί την κυριότερη εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Παράλληλα η Κυβέρνηση σχεδίασε και εκτέλεσε το ΤΕΠΙΧ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων που όμως απευθύνεται σε λίγους και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι η πλειονότητα, στους οποίους διέθεσε καθυστερημένα την επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους περίπου 3 δισ. € μόνο.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να τους απαντήσουν για την έλλειψη βούλησης επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων με επίκεντρο τον άνθρωπο και την υγεία του, στήριξη του ΕΣΥ και της εκπαίδευσης, για την ενίσχυση όλων των πολιτών και όχι των ολίγων, για την αδυναμία να αξιοποιήσει την ευελιξία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΕΣΠΑ, για την απροθυμία τους να διαθέσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους αγρότες. Τέλος περιμένουν τις απαντήσεις των κ.κ. Υπουργών για τον αποκλεισμό των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών και νέων επιχειρήσεων από τα περιφερειακά προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και για τον παραγκωνισμό του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς διαθέτουν μόνο 28 εκατ. από τα 10 δισ. του ΕΠΑ 2021-2025, όπως και για τον γενικότερο σχεδιασμό αξιοποίησης του πακέτου των 73 + 19,5 δισ. € για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάκαμψη της χώρας.