Ευαγγελία Λιακούλη για το ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών

Με φωτογραφική διάταξη στο ΑΣΕΠ κάνατε το νόμο… Μagazino!

«Συζητάμε σήμερα- αν και σχεδόν διπλάσιο σε έκταση σε σχέση με τη διαβούλευση, το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιό σας για τον εσωτερικό έλεγχο στη δημόσια διοίκηση. Μόνο 34 άρθρα είδαν το «φως της διαβούλευσης», 62 ωστόσο έχουμε στα χέρια μας – μια αύξηση διατάξεων της τάξης σχεδόν του 50%, με ένα σημαντικό μερίδιο να αφορά πραγματικά άσχετες διατάξεις για την Τ.Α.!» τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, Εισηγήτρια και Τομεάρχη ΚΟ Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, επί της αρχής του ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, τον Σύμβουλο Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για την Τ.Α.».
Και συνέχισε: «Business as usual» δηλαδή, για ένα υποτιθέμενο «Επιτελικό Κράτος», το οποίο τόσο βαρυσήμαντα είχε θεσπιστεί την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής σας. Ένα «Επιτελικό Κράτος» ωστόσο «καθρεφτάκι για τους ιθαγενείς» απ’ ό,τι φάνηκε πλέον, σχεδόν δυο χρόνια από την έναρξη της διακυβέρνησής σας. (…)

Ας έρθουμε όμως και στα σπουδαία καμώματά σας: Στο άρθρο 54 «Διορισμός μέλους ανεξάρτητης αρχής που διανύει ή διένυσε την θητεία του σε θέση υψηλότερης βαθμίδας για πλήρη θητεία – Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 3051/2002». Σε αυτό το άρθρο ορίζεται ότι η διανυθείσα ή διανυόμενη σε θέση αντιπροέδρου ή αναπληρωτή προέδρου ή απλού μέλους δεν αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του σε θέση ανώτερης βαθμίδας της ίδιας αρχής για πλήρη θητεία και μέχρι 2 θητείες κατ’ ανώτατο όριο.

Η πρώτη παρατήρηση, είναι ότι καταφανώς η αρχή της ισότητας παραβιάζεται αν πχ ένας αντιπρόεδρος μιας ανεξάρτητης αρχής προτείνεται για πρόεδρος έναντι πχ κάποιου που δεν είναι μέλος της αρχής, μιας κι εκ της θέσεώς του ως αντιπρόεδρος είχε ισχυρό πλεονέκτημα και δυνατότητα να δρομολογήσει την εξέλιξή του σε ανώτερη θέση – θέτοντας σε κίνδυνο (προς όφελος της επιδίωξής του αυτής) την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της αρχής. Να ζητήσουμε τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής για το θέμα.

Το θέμα έχει και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, αφού η ΝΔ μεθοδεύει τη στελέχωση του ΑΣΕΠ μόνο με μέλη, αντιπροέδρους και πρόεδρο της επιλογής της κι όχι με μια αναλογική κατανομή αυτών από προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να διασφαλίζεται η πολυφωνία κι εν τέλει η ανεξαρτησία της αρχής.
Πριν μερικές εβδομάδες εσείς κ Υπουργέ, κάνατε την παρθενική σας εμφάνιση ως Υπουργός ΥΠΕΣ με το νομοσχέδιο αλλαγών του ΑΣΕΠ. Τότε επεμβήκατε και τώρα επεμβαίνετε ξανά. Τι κάνετε αυτή τη φορά;
Αντί να γράψετε λέξεις, βάλατε φωτογραφίες! Μagazino τον κάνατε το νόμο… Κάνετε συγκεκριμένη ρύθμιση φωτογραφική. Απλά λόγια και σταράτα. Σήμερα παρεμβαίνετε με ωμό τρόπο αυτό στο έργο της Αρχής, καταργείτε την έννοια της αυτοτέλειας της αρχής και της προσωπικής αυτοτέλειας των μελών της.
Πού το πάτε αλήθεια; Ανοίγετε μια κερκόπορτα, εγκαινιάζοντας παράλληλα μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική.
Ανοίγετε κερκόπορτα στο ίδιο το ΑΣΕΠ, το τελευταίο ανάχωμα αξιοκρατίας – ή ελάχιστης αξιοσύνης, η μοναδική εγγύηση δημοκρατίας στις προσλήψεις, ό,τι απέμεινε μετά από τις επεμβάσεις σας».