Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΤΑΣ
Μιά συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών
Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και προσόντων στον τομέα της επικοινωνίας στην Αγγλική γλώσσα μέσω της χρήσης της Μουσικής στη διαδικασία διδασκαλίας ενηλίκων με στόχο την τόνωση, ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικότητας και συνεργασίας είναι το έργο «Linguistic and Maths skills through music – a key to Creativity of integrated European societies» που όπως σημειώνει σε σχετική ενημέρωση η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Δρ. Κλεοπάτρα Ν. Βασιλείου «θα συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με εταίρους από την Τουρκία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Μια διεθνής συνεργασία θα υποστηρίξει την προώθηση κοινών ευρωπαϊκών αξιών όπως η κοινωνική ένταξη, η ανεκτικότητα, η διαπολιτισμική κατανόηση».
Το εγχείρημα είναι διεπιστημονικό και πολύπλευρο και αναφέρεται κυρίως στη μουσική, τα μαθηματικά και τις ξένες γλώσσες. Θα εφοδιάσει τους ενήλικες ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσουν δομές δραστηριότητας ως μια μορφή μη τυπικής εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες είναι άτομα διαφορετικής ηλικίας από 18 έως 50+, 60+ και άνω, εργαζόμενοι, άνεργοι ή συνταξιούχοι, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στο πρόγραμμα αυτό η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Άρτας, μετά από πρόσκληση του ΑΚΕΘ και σε συνεργασία με τις: ΔΙΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και ΔΙΔΕ Πρέβεζας, πρότεινε ως συμμετέχοντες τους κάτωθι εκπαιδευτικούς, ήτοι:
1. Κούλης Ιωάννης (8ο Δημοτικό Σχολείο) – ΔΙ.Π.Ε. Άρτας.
2. Γεώργιος Παλαιοδήμος (Δημοτικό Σχολείο Αγ. Αναργύρων)- ΔΙ.Π.Ε. Άρτας.
3. Κουτσιμπέλας Στυλιανός (Δημοτικό Σχολείο Πέτα)- ΔΙ.Π.Ε. Άρτας.
4. Μπουζούκης Φώτιος- ΔΙ.Δ.Ε. Πρέβεζας.
5. Ευάγγελος Κοτρότσιος – ΔΙ.Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Μια δυνατή ομάδα από τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, από τρεις διαφορετικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και με Μουσικό τον κ. Κοτρότσιο, η ΔΙΠΕ Άρτας, ανοίγει τον ορίζοντα συνεργασιών και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, μέσω της Τέχνης. Στον τομέα της δια βίου μάθησης, όπου η ανάπτυξη ταλέντων, ιδεών κοινωνικής ένταξης σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, σχετίζεται με την εκπαιδευτική αξία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων και εργαστηρίων για διαφορετικές ομάδες-στόχους, π.χ. θεματικές συναντήσεις για τραγούδια και μουσική με μουσικούς ή καθηγητές μουσικής, συναυλίες σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι δραστηριότητες του έργου σχεδιάζονται για την εκπλήρωση των στόχων που συνάδουν με τις προτεραιότητες του Erasmus+ και ως εκ τούτου, η συνεργασία μας ακόμα και σε τοπικό επίπεδο αφορά σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και φορείς.
Η εκπλήρωση των στόχων θα επιτευχθεί μέσα από διαφορετικές μορφές δραστηριοτήτων. Κάθε συνεργαζόμενος οργανισμός παροτρύνεται να οργανώσει ένα πρόγραμμα κυκλικών συναντήσεων για εργασία σε δύο σφαίρες: μουσική και γλωσσική:
– Κυκλικές συναντήσεις χορωδίας, συναυλίες στο περιβάλλον, οργάνωση και προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων
– Μαθήματα χορού: τοπικοί χοροί, εθνικοί χοροί – περιστασιακά κατά τη διάρκεια συναντήσεων συνεργατών, γνωριμία με τον πολιτισμό των συμμετεχόντων χωρών
– Πάνελ συζήτησης για την εκπαίδευση ενηλίκων – ανταλλαγή εμπειριών
– Δημοσιεύσεις
– Θεματικές συναντήσεις για τραγούδια με “λουλούδια” σε διάφορες γλώσσες
– “Συναντήσεις με μουσική” – όταν οι ακροατές μαθαίνουν αγγλικά μέσω μετάφρασης των λέξεων και των στίχων του τραγουδιού. Κατά τη διάρκεια των κυκλικών συναντήσεων οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στη μουσική ακοή, στη μνήμη, στη λεκτική ικανότητα ξένης γλώσσας και στην ανάπτυξη ευαισθησίας τονισμού-εκπομπής.