Ευχάριστες νότες στους δρόμους της πόλης

Από τη ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ του «Σκουφά»
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους συμπολίτες μας την περασμένη Δευτέρα όταν τη «σιωπή» της πόλης τάραξε η Φιλαρμονική του Συλλόγου «Σκουφάς» . Με νότες Χριστουγέννων γέμισαν οι πεζόδρομοι και χαμόγελα πλημμύρισαν τα πρόσωπα των περαστικών αλλά και κάποιων που βγήκαν στα μπαλκόνια για να τους απολύσουν και να πουν τα χρόνια πολλά.
Τους ευχαριστούμε. Αξίζουν τα μπράβο. Έδωσαν μια ξεχωριστή εικόνα στις – λόγω συνθηκών – όχι και τόσο εορταστικές μέρες. Και του Χρόνου με υγεία!

Πρόβλημα με την αιθαλομίχλη στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων
Ένα από τα γνωστά προβλήματα του χειμώνα για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, είναι η αιθαλομίχλη, κυρίως από τους καπνούς από τα τζάκια, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο να είναι αποπνικτική, όταν η υγρασία είναι «καρφωμένη» στο 100%, κάνοντας ανυπόφορη την παραμονή στους εξωτερικούς χώρους.
Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του ΠΡΩΙΝΟΥ ΛΟΓΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, με αφορμή τις υψηλές συγκεντρώσεις αέριων ρύπων, ο Καθηγητής Μετεωρολογίας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ρύποι οι οποίοι εκπέμπονται, κυρίως από αυτοκίνητα και καμινάδες, να μην απομακρύνονται! Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει ο κ. Μπαρτζώκας συστήνει προς τους πολίτες να μην καίνε στα τζάκια τους κακής ποιότητας υλικά που εκπέμπουν πολλούς ρύπους. Επίσης, να αποφεύγουν την άσκηση στο ύπαιθρο (τροχάδην, ποδήλατο κλπ.) και όταν είναι έξω να φοράνε τη μάσκα τους ακόμη κι όταν είναι μόνοι τους.

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει με χθεσινή της ανακοίνωση και η Περιφέρεια Ηπείρου με την οποία συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και στα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών να περιορίσουν τη σωματική άσκηση – δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και, εφόσον απαιτηθεί, θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού.

Φορτηγό αντιρυπαντικής τεχνολογίας στον Δήμο Ζηρού

Ένα φορτηγό όχημα αντιρυπαντικής τεχνολογίας ενέταξε στον στόλο του ο Δήμος Ζηρού. Το όχημα παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων –ύδρευσης & αποχέτευσης κ. Βασίλης Ζάβαλης, ο οποίος δήλωσε: «Μετά την αγορά –πρόσφατα- ενός σκαπτικού μηχανήματος, σήμερα, ενισχύουμε τον Δήμο και με ένα φορτηγό σύγχρονης και αντιρυπαντικής τεχνολογίας. Στόχος μας είναι η βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Το κόστος του οχήματος καλύφθηκε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», έπειτα από σχετική πρόταση που είχαμε καταθέσει».

Καθημερινά δωρεάν έλεγχοι rapidtest στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» 
Άρχισε χθες Τρίτη και θα συνεχιστεί καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου (εκτός 25,26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου) οδωρεάν έλεγχος ταχείας ανίχνευσης (rapidtest) για κορωνοϊό από τις ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
Ο έλεγχος διενεργείται σε εξωτερικό χώρο του Νοσοκομείου και μπορούν να προσέλθουν ανεξαιρέτως όλοι οι πολίτες κατά τις ώρες 8.30 – 15.00. Η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Για τη διενέργεια του τεστ είναι απαραίτητος ο ΑΜΚΑ, ενώ για τη μετακίνηση πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 1 ή να χρησιμοποιείται έγγραφη βεβαίωση επίσης με κωδικό 1 (μετάβαση για ιατρικούς λόγους).
Εκατόν πενήντα επτά (157) πολίτες προσήλθαν χθες για διενέργεια ελέγχου «μέσα από το αυτοκίνητο» στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων και όλοι τους βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.
Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ έχει προγραμματίσει και νέους ελέγχους ταχείας ανίχνευσης (rapidtest) «μέσα από αυτοκίνητο» στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων ενδιάμεσα της εορταστικής περιόδου και συγκεκριμένα την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 από 9.00 έως 14.00. Εκτός του ΑΜΚΑ, απαραίτητος είναι και αριθμός κινητού τηλεφώνου.