Η επανάσταση του `21

Του Βαγγέλη Χαρμπή*

Το `21 είναι η χρονιά της απελευθέρωσης. Με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 αναγεννήθηκε η Ελλάδα, με το εμβόλιο του 2021 η ελληνική κοινωνία απελευθερώνεται από τα δεσμά του κοροναϊου.
Η ελπίδα χαράζει και πλέον όλα είναι θέμα χρόνου. Λίγου χρόνου. Αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή, οφείλουμε όλοι μας να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Το εμβόλιο είναι ακόμα ένα μεγάλο βήμα της επιστήμης στην αέναη μάχη της με τα στοιχειά της φύσης που τις περισσότερες φορές ο ίδιος ο άνθρωπος προκαλεί. Ο σύγχρονος άνθρωπος που συχνά με την απληστία και την αδηφαγία του ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.

Όμως είναι ο ίδιος άνθρωπος που όταν απειλείται ή κινδυνεύει στρατεύεται στον κοινό σκοπό και επινοεί, εφευρίσκει, ανακαλύπτει…
Το 2020 θα αποτελέσει στην ιστορία της ανθρωπότητας ακόμη ένα ανεξίτηλο πορτρέτο της απώλειας. Τη χρονιά αυτή, η απώλεια έγινε συνήθεια. Χάθηκαν πολλά. Και κυρίως, ζωές. Πάνω από 1,7 εκατ. άνθρωποι είναι μέχρι τώρατα θύματα του covid 19. Το οικονομικό κόστος της πανδημίας είναι κολοσσιαίο και συνολικά ανατράπηκανοικογενειακές συναθροίσεις, αγαπημένες συνήθειες, προσφιλή έθιμα, κοινωνικοί κανόνες.
Αλλά δεν είναι μόνο η πανδημία που το 2020 δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας. Είναι πολλά που πρέπει να υπερβούμε και να βρούμε δρόμους για να πορευτούμε στο μέλλον. Και όπου δεν υπάρχουν δρόμοι πρέπει μόνοι μας να τους ανοίξουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνύπαρξη και η συναποδοχή.

Ως κράτος και ως κοινωνία πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να κοιτάξουμε μπροστά. Οι θεσμοί μολονότι δοκιμάστηκαν ανελέητα, άντεξαν. Και αυτοί θα πρέπει να είναι οι αρμοί για τη θέσμιση της νέας κοινωνικής δομής.
Ως εκπρόσωπος επιστημόνων που συνεχίζουν να δίνουν δείγματα γραφής συνέπειαςκαι αυτοθυσίας, είμαι περήφανος να διατυπώνω το συλλογισμό μου: το 2020 είναι η χρονιά της μαγικής σκέψης καθώς η επιστήμη και η κοινωνία ανανέωσαν τους ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης και ταυτόχρονα αναβάθμισαν τις σχέσεις συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού. Και πλέον χαράζει το 2021 οπότε κοινωνία και επιστήμη είναι έτοιμη να γράψει τον ύμνο στην ανθρώπινη δύναμη και στη θέληση για ζωή.

Έχουμε ακόμη πολλά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε: την αδιαφορία, την αμεριμνησία, την άρνηση, τον ωχαδερφισμό. Είναι και αυτά στοιχεία της συλλογικής ταυτότητας. Έστω, ενός μικρότερου ποσοστού. Όμως είμαστε εδώ και πρέπει και να τους αφυπνίσουμε και να τους ευαισθητοποιήσουμε. Οφείλουμε να τους πούμε ότι η επιστήμη αλλάζει τον κόσμο μας. Και αντί της άρνησης έχουμε διαρκή ευθύνη και καθήκον να επιτηρούμε την κατεύθυνση των αλλαγών.
Σε εθνικό επίπεδο οι ανθρώπινες απώλειες και το οικονομικό κόστος ήδη είναι βαρύ.
Να θυμίσω ότι στο τέλος Οκτωβρίου η χώρα θρηνούσε συνολικά 626 άτομα και πλέον οι νεκροί αγγίζουν τους 3,5 χιλιάδες. Ακόμη χάνονται άνθρωποι γιατί προηγουμένως χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Και η γραφειοκρατία στέκει ακαταμάχητη εμποδίζοντας ακόμη και βουλευτές- γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Υπερνικάει τον εθελοντισμό και τον ηρωισμό…

Παρόλα αυτά, τα εμβόλια έχουν παρασκευαστεί και σύντομα θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα η χρήση τους. Είναι η πανάκεια (όπως ονόμασαν την επιχείρηση οι Βρετανοί) για την πανδημία.
Υπάρχουν και εκείνοι που μιλούν για συνωμοσίες, δολοπλοκίες, ίντριγκες, μεθοδεύσεις…Είναι πιθανόν οι ίδιοι που πιστεύουν ότι ζει ο Χίτλερ, ότι τραγουδάει ο Πρίσλεϊ, ότι δεν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι, ότι δεν υπήρξε ολοκαύτωμα…
Αυτοί πάντα θα υπάρχουν ότι και να γίνει…

*Ο Βαγγέλης Χαρμπής είναι Ω.Ρ.Λ. πρόεδρος του ΙΣΑ