Εφάπαξ ενισχύσεις

Κονδύλια από το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης

-Έως και 7.000 ευρώ για μεμονωμένους αγρότες

-Έως και 50.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις γεωργικών προϊόντων

Ένα έκτακτο μέτρο που προτάθηκε από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου βοήθειας προς τους αγρότες, δημιουργεί ελπίδες για οικονομικές ανάσες στον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19/06/2020 , οι Ευρωβουλευτές αύξησαν την υποστήριξη κρίσης που τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει σύντομα να είναι σε θέση να πληρώσουν στους αγρότες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ.

Να σημειωθεί πως το έκτακτο μέτρο, το οποίο εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 636 υπέρ, έναντι 21 κατά και με 8 απέχοντες, θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν χρήματα της Ένωσης που απομένουν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για να αποπληρώσουν εφάπαξ αποζημίωση στους αγρότες και τις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας της COVID-19.
Όπως εκτιμούν αυτή η στοχευμένη υποστήριξη ρευστότητας από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) θα τους βοηθήσει να παραμείνουν δραστήριοι.
Το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανέρχεται στο 2% των κονδυλίων για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης

Η αποζημίωση που θα καταβληθεί στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο θα μπορούσε να φτάσει τα 7.000 ευρώ, δηλαδή 2.000 ευρώ περισσότερο από ό, τι προτείνει η Επιτροπή της ΕΕ. Το ανώτατο όριο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων πρέπει να παραμείνει στο επίπεδο των 50.000 ευρώ, σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Επιτροπής.
Το ποσό για τη χρηματοδότηση του μέτρου στήριξης ρευστότητας πρέπει να περιορίζεται στο 2% του κονδυλίου της ΕΕ για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης σε κάθε κράτος μέλος, από 1% που είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν επίσης να δώσουν στα κράτη μέλη περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσουν το μέτρο στήριξης. Παρέτειναν την προθεσμία πληρωμής από 31 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2021, αλλά οι αιτήσεις υποστήριξης θα πρέπει να εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Το σχέδιο κανονισμού, όπως εγκρίθηκε από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμφωνήθηκε ανεπίσημα από τα κράτη μέλη, θα υποβληθεί τώρα στο Συμβούλιο για τελική έγκριση. Μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ο νέος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης. Θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά.

Στις ενστάσεις που διατυπώνονται, κάνουν λόγο για αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν, που αφορά ανακατανομή κονδυλίων από αδιάθετα ποσά Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ και όχι για φρέσκο χρήμα, όπως απαιτούν τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις, η οποία αρχικά προέβλεπε το ποσό των 5.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη. Κατά την επεξεργασία του μέτρου από την Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής, οι Ευρωβουλευτές αύξησαν το ποσό της μέγιστης χρηματοδότησης από τα 5.000 ευρώ στα 7.000 ευρώ.

Το έκτακτο μέτρο προτάθηκε από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου βοήθειας προς τους αγρότες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.
Το σχέδιο κανονισμού αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο προς έγκριση και εν συνεχεία ο νέος νόμος της ΕΕ θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδας της και θα τεθεί σε άμεση ισχύ.