Η Άρτα πρέπει να βρει την πυξίδα της

Του Δημήτρη Κανή

Ο Νομός Άρτας γεωγραφικά βρίσκεται στη νότια Πίνδο , διασχίζεται από τρία ποτάμια και είναι ο πλέον προνομιούχος νομός της Ελλάδας αφού αποτελείται από θάλασσα , πεδιάδα και βουνά (Τζουμέρκα ή Αθαμανικά όρη). Ως νομός συγκαταλέγεται στους αγροτικούς νομούς όμως υπάρχει και πληθώρα πολιτιστικών μνημείων.
Κι ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο ανάπτυξης βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Εκτιμώ απόλυτα ότι ο νομός μας είναι χωρίς πυξίδα , χωρίς πρωτοβουλία χωρίς πρόγραμμα , προηγείται το ατομικό από το κοινωφελές .
Οι άνθρωποι όλες τις εποχές του χρόνου επικοινωνούν μεταξύ τους από ξηρά , από θάλασσα και από αέρα . Στο νομό μας η επικοινωνία γίνεται μόνο διά ξηράς και με υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο , καθώς επίσης είναι εντελώς αποκομμένη από τον ορεινό όγκο . Ο εθνικός δρόμος Άρτα – Τρίκαλα αποτελεί ταυτότητα για τον νομό καθώς και ο δρόμος Άρτα – Καρδίτσα .

Αυτοί οι εθνικοί δρόμοι ανοίγουν προσβασιμότητα στον βόρειο ορεινό όγκο των Τζουμέρκων με το νομό Τρικάλων με κατάληξη στην Εγνατία , καθώς και προσβασιμότητα με το Ανατολικό τμήμα των Ραδοβυζίων έως την γέφυρα Κοράκου .
Ο δρόμος από γέφυρα Κοράκου – γέφυρα Πλάκας- Ιωάννινα διέρχεται μέσα από τρεις Κοινότητες του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, και από εννέα κοινότητες του Δήμου Κ.Τζουμέρκων . Πρόκειται για ένα πανάρχαιο δρόμο που καλύπτει όλον τον ορεινό όγκο του Νομού , δύναται να βελτιωθεί με μικρό κοστολόγιο και να διεξάγεται συγκοινωνία ακόμη και με λεωφορείο από Ιωάννινα έως γέφυρα Κοράκου – Ευρυτανία – Καρδίτσα .
Κατ’ αυτόν τον τρόπο πιστεύω πως βελτιώνεται και η πρόσβαση από Ιωάννινα προς γέφυρα Πλάκας οπότε και η Δ.Ε. Αγνάντων απόκτα προσβασιμότητα .
Για τον οδικό άξονα από πηγάδια προς Τζουμέρκα εκτιμώ ότι είναι κάτι που δεν ζυγοσταθμίστηκε σωστά , ή οι ειδικοί έχουν κάνει εκτίμηση ότι θα επισκέπτεται τα Τζουμέρκα πληθυσμός προερχόμενος από τα αστικά κέντρα. Όταν αγωνίζεσαι για τον τόπο σου αγαπάς όλη την πατρίδα και όταν αισθάνεσαι δικαίωση αισθάνεσαι και υπερήφανος . Ο θεσμός που αντιλήφθηκε τους αγώνες έχει ονοματεπώνυμο: Περιφερειάρχης Ηπείρου Καχριμάνης Αλέξανδρος .

Σήραγγα από Θεοδώριανα προς Μελισσουργούς . Ανοίγει ο πνεύμονας επικοινωνίας της Πίνδου των χωριών του Ν. Άρτας με τα χωριά του Ν.Ιωαννίνων με γενικότερη επικοινωνία με το Μέτσοβο έτσι ώστε η περιοχή των Τζουμέρκων θα αποτελεί πλέον προορισμό διότι ο τουρισμός είναι και για τα Τζουμέρκα βαριά βιομηχανία . Σήραγγα από Εθνικό δρόμο Άρτας – Τρικάλων προς Θεοδώριανα . Εκτιμώ ότι πρέπει να ενταχθεί σε προτεραιότητα διότι στο εμφιαλωτήριο της Κωστηλάτας εργάζονται περίπου εβδομήντα (70) άνθρωποι και προβλέπεται να λειτουργήσει και δεύτερη γραμμή οπότε οι εργαζόμενοι θα είναι εκατόν πενήντα (150) , θα αποφεύγουν τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο στο Σταυρό Αθαμανίου , και όπως είναι γνωστό από το εμφιαλωτήριο διαφημίζονται τα Τζουμέρκα σε όλον τον κόσμο .

Το νερό της ύδρευσης του Δήμου Κ.Τζουμέρκων θα φτάνει με φυσική ροή ως τα υψώματα της περιοχής Αγιάννης Αθαμανίου . Έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο η περιφέρεια θα απαλλαγεί πλέον από τα υψηλά κοστολόγια της συντήρησης του υπάρχοντος δρόμου , ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο , ο δε Δήμος θα απαλλαγεί από τα υψηλά κοστολόγια ρεύματος άντλησης και συντήρησης των αντλιών , και οι δημότες μας και οι επισκέπτες θα έχουν επάρκεια και ποιότητα νερού και δεν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεπάρκειας όπως σήμερα , διότι τα Τζουμέρκα με το καθαρό περιβάλλον και τις απέραντες φυσικές καλλονές άρχισε να γίνεται θελκτικός προορισμός .

Για την Δοικητική μεταρρύθμιση μπορώ να πω ότι για το Νομό μας και για όλη την Ελλάδα είναι τελείως άστοχη , αν οι αρμόδιοι έχουν άποψη προς τη σωστή κατεύθυνση ας τα διορθώσουν για το καλό του συνόλου , πέραν των άλλων ας γίνουν και μεταβολές συνόρων των Νομών . Τέλος εκτιμώ ότι πρέπει να αρχίσει δίαυλος επικοινωνίας για να διοργανωθεί Παναρτινό Συνέδριο με πρωτοβουλία του Μητροπολιτικού Δήμου Αρταίων και του Επιμελητηρίου Άρτας διότι έχει τις κατάλληλες αίθουσες στο οποίο θα συμμετέχουν και θα ζητήσω συγνώμη εάν παραλείψω κάποιο φορέα ή σωματείο ( αρμόδια Υπουργεία , Περιφέρεια Ηπείρου , Βουλευτές , πολιτευτές του Νομού , Περιφερειακοί Σύμβουλοι , Δήμαρχος , Δημοτικοί Σύμβουλοι , Μητροπολίτης Άρτας , Επιμελητήριο , Σύλλογος Εμπόρων , Σύλλογος Ξενοδόχων , Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών , Κτηνοτρόφων , Αγροτών , Ταξί , Κτελ , Δικηγορικός Σύλλογος , Ιατρικός Σύλλογος , Σύλλογος Εκπαιδευτικών , Ιχθυοπαραγωγοί κλπ ) έτσι ώστε να προκύψει ειλικρινής διάλογος και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες θα αναφερθούν και θα αναδειχθούν προβλήματα πέραν των όσων εγώ αναφέρω με σεβασμό και στις οικονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας να ιεραρχηθούν και να προωθηθούν για υλοποίηση για ωφέλεια όλων μας .

*O Δημήτριος Κανής είναι Επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή ευθύνης και δημιουργία για τον Δήμο Κ. Τζουμέρκων»