Η αλαζονεία της εξουσίας προ των πυλών

Γράφει ο Πάρις Ν. Κονιτσιώτης

«Σαν να μην πέρασαν τρείς μήνες » έγραψαν ΤΑ ΝΕΑ την Δευτέρα επομένη των εκλογών κι …ο ποιητής ήταν σαφής στο συλλογισμό του , δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση στο ποσοστό πού πήρε στις βουλευτικές εκλογές το Κυβερνών κόμμα .
Κι ας μεσολάβησαν αυτούς τους τρείς μήνες, πυρκαγιές που κατέκαψαν σχεδόν όλη τη χώρα με αποκορύφωμα αυτές στον Έβρο και στη Ρόδο που εξαφάνισαν χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, κι ας κατέρρευσαν δομές και πνίγηκαν η Θεσσαλία , το Πήλιο , ο Βόλος, η Βόρεια Εύβοια , κι ας …έφτασαν στο Θεό οι τιμές του λαδιού , των τυροκομικών κι άλλων προιόντων στα σούπερ Μάρκετς κι ας άλλαξε η ηγεσία – με προοπτική για το καλλίτερο- της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης !!!
Απίστευτο , μηδενική φθορά και σε αρκετές περιπτώσεις αύξηση των ποσοστών , λες κι όλα γίνονται τέλεια , λες κι οι τοπικοί άρχοντες είναι τέλειοι στις ενέργειές τους και άμοιροι ευθυνών για οτιδήποτε συμβαίνει ή δεν συμβαίνει στην περιφέρειά τους !!!

Τι γίνεται εδώ ρε παιδιά που θα έλεγε κι ο Σπύρος Παπαδόπουλος ;
Ξέμειναν από προτάσεις όλοι της αντιπολίτευσης και οι ψηφοφόροι ή δεν πάνε να ψηφίσουν ή όσοι πάνε δεν βρίσκουν εναλλακτικές αξιόπιστες και οδηγούνται στις ήδη υπάρχουσες ;
Και να πεις ότι βλέπουμε γύρω μας ή ευρύτερα – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων – κάποια κοσμογονία στην κατασκευή υποδομών χρήσιμων και ευεργετικών στην καθημερινότητα του πολίτη ; Την κίτρινη πινακίδα «ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑ » μόνο προεκλογικά την είδαμε να φιγουράρει σε πολλές περιοχές , σε μια προσπάθεια των τοπικών αρχόντων την τελευταία στιγμή, για να μείνει στη μνήμη των ψηφοφόρων, να προβάλλουν την εξωστρέφεια τους και τη δημιουργία.
Με αυτή τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων όμως είναι ορατό το ενδεχόμενο η οίηση , η έπαρση, η κομπορρημοσύνη και η αλαζονεία να τρυπώσουν και στην πιο μικρή γωνιά εξουσίας.
Απόλυτος κυρίαρχος η Κυβερνώσα παράταξη ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο , είναι ότι πρέπει για να χτυπήσει κόκκινο η αλαζονεία της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα.

Εφησυχασμό και αλαζονεία είναι ότι δεν χρειάζεται η χώρα την ώρα που πάμε να δούμε το ποτήρι της ανάπτυξης μισογεμάτο και παίρνοντας την επενδυτική βαθμίδα να μπορούμε να δανειζόμαστε και φτηνά.
Όταν δεν υπάρχει έλεγχος η εξουσία μπορεί να κάνει ότι θέλει, γι αυτό το ένστικτο , η αμφιβολία , η αμφισβήτηση από τη μεριά του κόσμου είναι επιβεβλημένη.
Ο Νίτσε έγραψε ότι « η αμφιβολία δηλητηριάζει τα πάντα , χωρίς να σκοτώνει τίποτα ». Η αμφιβολία όμως μπορεί να γκρεμίσει κάστρα.
Στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής υπάρχουν μερικοί θύλακες , που οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν και πρέπει να είναι πολλοί, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αναχώματα στην επερχόμενη αλαζονεία . Κι αυτοί οι θύλακες είναι στη Θεσσαλονίκη , στην Πάτρα , στην περιφέρεια Θεσσαλίας και το άκρον άωτον της ανατροπής στην Αθήνα. Αποτυχία των Κυβερνητικών υποψηφίων , στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας , δημιουργούν αναστάτωση και εκ των πραγμάτων ψαλιδίζουν τα φτερά της αλαζονείας.
Η αβάσταχτη ελαφρότητα της αλαζονείας πάει περίπατο όταν στριμώχνονται τα πράγματα και τα μηνύματα είναι ηχηρά , τα λεγόμενα καμπανάκια, στην Αθήνα θα είναι …η καμπάνα του Αγίου Όρους βάρους πέντε τόνων.
Όσο για κείνους που παραμένουν γαντζωμένοι στο άρμα της εξουσίας με κάθε μέσο και κάθε τρόπο , θα θυμίσω πάλι από τον Νίτσε « η πιο μεγάλη τέχνη είναι να ξέρεις να αποχωρείς την κατάλληλη στιγμή ».