Η εκπαίδευση στα ορεινά Ραδοβίζια Άρτας

Στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου Αστροχωρίου 3 εκπαιδευτικοί για 6 μαθητές

Στο Δημοτικό σχολείο Παναγιάς Διασέλλου 2 εκπαιδευτικοί για 20 μαθητές

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ στην ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Αντιμετώπιση προβλημάτων των ορεινών Ραδοβιζίων της Άρτας» από τον Κωνσταντίνο Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή, με τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν και τους μαθητές που φοιτούν.
Από τα 9 Υπουργεία που είχε κατατεθεί η ερώτηση η απάντηση από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ αναφέρονται τα εξής:

Σε απάντηση του ανωτέρω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. Φ.31.2/5231/29-6-2022 έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου: «(…) Η περιοχή Ραδοβιζίων Άρτας, είναι ορεινή περιοχή, η οποία διατρέχει το Νομό Άρτας σε μήκος άνω των 60 χιλιομέτρων με κατεύθυνση Βορειοανατολική – Νοτιοδυτική και περιλαμβάνει 23 χωριά. Σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 4486/28-06-2022 έγγραφο της ΔΠΕ Άρτας (…), στην περιοχή των Ραδοβιζίων λειτουργούν σχολικές μονάδες στις εξής περιοχές: Άνω Καλεντίνης, Άνω Πέτρας, Αστροχωρίου, Διασέλλου, Κλειδίου, Μεσοπύργου, Μεσούντας, Μηλεών Πηγών, Σκουληκαριάς και Τετρακώμου. Τα σχολεία αυτά λόγω ελλείψεως μαθητών λειτουργούν ακόμα και με έναν μαθητή εξαιτίας του μακρινού και δύσκολου οδικού δικτύου. Τα σχολεία των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους οι μαθητές μεταφέρθηκαν σε κοντινά σχολεία ώστε να μην επιβαρύνονται με προβλήματα εξαιτίας της μετακίνησης.
Στα σχολεία αυτά όπου υπάρχει η δυνατότητα διαθέσιμων διδακτικών ωρών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (π.χ. αγγλικά, φυσική αγωγή, εικαστικά κλπ.) πλαισιώνονται και από αυτές τις ειδικότητες παρόλο που δεν προβλέπεται υποχρεωτικά από τον νόμο.

Δάσκαλοι και Μαθητές
Χαρακτηριστικά (…) στο Δημοτικό Σχολείο Πέτρας όπου λειτουργεί και παράλληλη στήριξη, υπηρετούν 5 εκπαιδευτικοί και φοιτούν 10 μαθητές, στο Δημοτικό Σχολείο Μεσοπύργου υπηρετούν 3 εκπαιδευτικοί και φοιτούν 8 μαθητές, στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Καλεντίνης όπου λειτουργεί και παράλληλη στήριξη υπηρετούν 5 εκπαιδευτικοί και φοιτούν 19 μαθητές, στο Δημοτικό Σχολείο Μεσούντας υπηρετεί 1 εκπαιδευτικός και φοιτούν 6 μαθητές, στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου Αστροχωρίου υπηρετούν 3 εκπαιδευτικοί και φοιτούν 6 μαθητές, στο Δημοτικό σχολείο Παναγιάς Διασέλλου υπηρετούν 2 εκπαιδευτικοί και φοιτούν 20 μαθητές, στο Νηπιαγωγείο Πλατάνου Αστροχωρίου υπηρετούν 2 εκπαιδευτικοί και φοιτούν 5 μαθητές, στο Δημοτικό Σχολείο Μηλεών Πηγών υπηρετεί 1 εκπαιδευτικός και φοιτούν 4 μαθητές, στο Δημοτικό Σχολείο Τετρακώμου υπηρετεί 1 εκπαιδευτικός και φοιτούν 4 μαθητές, στο Νηπιαγωγείο Σκουληκαριάς υπηρετεί 1 εκπαιδευτικός και φοιτούν 2 μαθητές, στο Νηπιαγωγείο Παναγιάς Διασέλλου υπηρετούν 3 εκπαιδευτικοί και φοιτούν 8 μαθητές και στο Νηπιαγωγείο Μεσοπύργου υπηρετούν 2 εκπαιδευτικοί και φοιτά 1 μαθητής.
Επίσης, η ΔΙ.Π.Ε. Άρτας ευαισθητοποιημένη παιδαγωγικά στον εμπλουτισμό των μαθητών που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία με κοινωνικά – μαθησιακά ερεθίσματα δίνοντας συγχρόνως και δυνατότητες βελτίωσης των εκπαιδευτικών για ενίσχυση της
επαγγελματικής τους κατάρτισης, τους προτρέπει να συμμετέχουν σε καινοτόμες δράσεις, καθώς και σε διαγωνισμούς πανελλήνιας ή τοπικής εμβέλειας.

Μεταφορά
Η μεταφορά των μαθητών από τον τόπο διαμονής τους γίνεται με ανάθεση από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας είτε με λεωφορείο είτε με ταξί είτε με ιδιώτες που πληρώνονται για αυτόν τον λόγο.
Επιπλέον στην περιοχή Ραδοβιζίων λειτουργούν σήμερα δύο Γυμνάσια και δύο Λύκεια και συγκεκριμένα το Γυμνάσιο Παναγιάς Διασέλλου και το Γυμνάσιο Άνω Καλεντίνης, καθώς και το ΓΕΛ Παναγιάς Διασέλλου και το ΓΕΛ Άνω Καλεντίνης. Επιπλέον, τους μαθητές των χωριών που βρίσκονται στα όρια της περιοχής, εξυπηρετούν επίσης το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Βουργαρελίου, το Γυμνάσιο Πέτα και το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Κομποτίου. Οι μαθητές μεταφέρονται στο πλησιέστερο σχολείο στον τόπο διαμονής τους με ταξί ή λεωφορείο.
Σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 5836/28-06-2022 έγγραφο της ΔΔΕ Άρτας (…), οι σχολικές μονάδες αυτές είναι στελεχωμένες με εκπαιδευτικό προσωπικό και λειτουργούν πλήρως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. (…)».