Η θεατρική παράσταση “Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ” θα παρουσιαστεί την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 στο φυσικό χώρο της Ιστορικής Γέφυρας της Άρτας με κοινή ώρα έναρξης 9.30 μ.μ. Η παράσταση αποτελεί τον καρπό των πολύμηνων εκπαιδευτικών θεατρικών εργαστηριών Ενηλίκων που παραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος “HERMES”- «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/), το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.
‘Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ αποτελεί διασκευή του θεατρικού έργου «Το Γεφύρι της Άρτας» του Γιώργου Θεοτοκά καιτης παραλογής του «Του γιοφυριού της Άρτας» του Νικόλαου Πολίτη. Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε η κα. Έλλη Μάνθα, η οποία καθοδήγησε τη θεατρική ομάδα όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα κείμενα της παράστασης επιμελήθηκε η φιλόλογος κα. Κατερίνα Σχισμένου.
Το διασκευασμένο έργο διαθέτει πρωτότυπη μορφή, καθώς μέσω της συμμετοχής του χορού στο έργο πραγματοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό πάντρεμα του θεατρικού κειμένου και της παραλογής. Η κεντρική ιδέα του έργου συμπυκνώνεται στη φράση, που απευθύνει η Γυναίκα στον Πρωτομάστορα, ‘‘Ο πιο θυσιασμένος είσαι εσύ και όχι εγώ, αλίμονο μας’’. Η φράση αυτή αποτέλεσε αφορμή για την ερευνητική ομάδα να προσεγγίσει και να αποδώσει το θεατρικό δράμα δίνοντας μια διαφορετική οπτική στον όρο της ‘‘θυσίας’’. Το νεωτερικό στοιχείο που εισάγεται στην προσέγγισή μας είναι ότι η Γυναίκα δεν κτίζεται στην πέτρα εν αγνοία της. Εν αντιθέσει, θυσιάζεται εκούσια βρίσκοντας τη δύναμη να θυσιάσει ζωή και σώμα για να γεννηθεί και να στυλωθεί ένα ολόκληρο Γεφύρι, το οποίο θα ενώνει για πάντα τους ανθρώπους στο πέρασμα των αιώνων. Η ψυχή της όμως δεν χάνεται, είναι παρούσα για να γαληνεύει και να ομορφαίνει το έργο της δικής της θυσίας.
Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση, εννέα στον αριθμό, αποτελούν όλοι τον χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα του έργου. Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Γαλάνη Χρυσάνθη, Καραβασίλη Βάσω, Ματσούκα Εύη, Παπαβασιλείου Γιώργος, Παπαφώτης Φώτης, Σιώζος Παντελής, Στούκα Νεκταρία, Τσαδήμα Φωτεινή, Χαλκιά Ελένη.
Σχετικά με το έργο HERMES, εκείνο έχει σαν στόχο την ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την προώθηση και ενίσχυση της κοινής κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Απουλίας και της Ηπείρου, μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν έργα υποδομής και παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και ιδιαίτερα βιώσιμες καινοτόμες πολιτιστικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο του έργου, μέσω του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, αξιοποιώντας Καινοτόμα Τεχνολογικά Εργαλεία Πληροφορικής, θα επιτευχθεί η προβολή της κοινής πολιτιστικής κληρονομίας και των σημαντικότερων πολιτιστικών μνημείων και τόπων ενδιαφέροντος αλλά και η εκπαίδευση σε κοινές μουσικές και θεατρικές παραδόσεις.
Info:Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο HERMES, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.