Η ΙΕΡΑ ΣΙΝΔΟΝΗ, Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΡΙΑ 

Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου (χημικού)

 

Εισαγωγικά
Δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο (ΗΧΩ ΑΡΤΑΣ04 Aπριλίου 2024) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://ixotisartas.gr άρθρο στο οποίο υπήρχε ανακοίνωση της παρουσίασης του βιβλίου του ιστορικού κ. Χάρη Κουδούνα

«Η ΙΕΡΑ ΣΙΝΔΟΝΗ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» σε τοπικό πνευματικό εκκλησιαστικό κέντρο. Το περιεχόμενο του άρθρου δημιούργησε έντονο προβληματισμό. Όλα τα γραφόμενα στο άρθρο της 4ης Απριλίου 2024 σχετικά με τις εκδηλώσεις στο Λορέτο το 2016, ήταν γνωστά στον γράφοντα πριν από το 2019.Δεν τα παρουσίασα όμως θέλοντας να οριοθετήσω το γεγονός μόνο σε ιστορικά και πολιτιστικά πλαίσια, χωρίς να φαίνεται η εμπλοκή του Βατικανού, επειδή το θέμα έπαιρνε άλλες διαστάσεις. Έτσι στις 30 Οκτωβρίου 2019πρωτοδημοσίευσαστον τοπικό τύπο την ιστορία των ιερών πετρών και τη σχέση τους με την Άρτα.

Τα γραφόμενα στη συνέχεια έχoυν ως σκοπό να αποκρυπτογραφήσoυν ό,τι δεν φαίνεται πίσω από την συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία δημιουργεί σοβαρότατο εκκλησιαστικό θέμα. Χωρίς να επιθυμούμε την καλλιέργεια του θρησκευτικού φανατισμού επισημάνουμε την ανάγκη οριοθέτησης της ορθόδοξης πίστης, ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή της σύγχυσης
Ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις.

Τον κ. Χάρη Κουδούνα τον γνώρισα προσωπικά σε μια από τις επισκέψεις του στην Άρτα και μιλήσαμε “δια ζώσης”για το θέμα της Αγίας Οικίας και τη σχέση του με την Άρτα, όταν είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο :

«ΤΟ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ». Πρόκειται για ένα αξιόλογο ιστορικό βιβλίο και με βάση τα στοιχεία του βιβλίου αυτού ο γράφων δημοσίευσε στον τοπικό τύπο τα άρθρα:

1.Οι Ιερές Πέτρες Της SantaCasa Του Loreto, Ο Δρόμος Των Αγγέλων και η δική Μας Θάμαρ η Κομνηνή (ΗΧΩ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019)

2.Ο Δρόμος Των Αγγέλων (Αγγελοκομνηνοδουκάδων) και το Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού στο Loreto της Ιταλίας το 2016(09 ΝΟΕ 2019)

3.H AΓΙΑ ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ(SANTACASA) ΚΑΙ Η ΑΡΤΑ (ΗΧΩ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022).
(Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των δημοσιεύσεων γίνονται στο τέλος του άρθρου)
Το δεύτερο βιβλίο του «Η ΙΕΡΑ ΣΙΝΔΟΝΗ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» είναι και αυτό ένα αξιόλογο ιστορικά ερευνητικό βιβλίο. Βασικό θέμα του βιβλίου είναι η διερεύνηση και η απόδειξη της κοινής διαδρομής των κειμηλίων (Άγιες Πέτρες και Σινδόνη) από Ιεροσόλυμα στην Ιταλία, μέσω των Αθηνών.(Ι.Μ.Δαφνίου).

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι ο ερευνητής ιστορικός χρησιμοποιεί εκτός από ιστορικά στοιχεία και μια πρωτότυπη ερμηνεία αρχαίων συμβόλων,που υπάρχουν σε μοναστήρια του 12ου και 13ου αιώνα (Μονή Δαφνίου- Κόκκινη Εκκλησία Βουργαρελίουκ.α). Έτσι ασχολείται με εμβαθύνσεις και ερμηνείες των συμβόλων των Ναϊτών ιπποτών, αναπτύσσει Πυθαγορικές ερμηνείες συμβόλων,δίνει ερμηνείες με το μαγικό τετράγωνο του Sator, του Σταυρού των οχτώ ευδαιμονιών κ.α.).

Το βιβλίο προλογίζει η αρχαιολόγος Κ. Ζήδρουκαι μετά ακολουθεί επιστολή του προέδρου της AccademiaAngelioConstantiniana Πρίγκιπα AlessioAngelo–ComnenodiEpiroediTessaglia. (Πρίγκηπας Ηπείρου και Θεσσαλίας Αλέξιος Αγγελος Κομνηνός).
Ποιες ενστάσεις προκύπτουν.

Η παρουσίαση της παραπάνω ερευνητικής εργασίας και ιστορικής έρευνας απαιτεί ακροατήριο ειδικά καταρτισμένο. Μερικά από τα θέματα που αναπτύσσονται στο βιβλίο είναι και τα παρακάτω. «-ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΣΥΜΒΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΝΑΪΤΩΝ, ΤΩΝ ΚΙΣΤΕΡΚΙΑΝΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΑΡΧΙΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΟΜΑΤΣΙΝΙ – ΟΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΥΤΟΥ “ΠΥΘΑΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΦΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ ΙΣΟΨΗΦΙΑΣ”

Τα γραφόμενα δημιουργούν και ενστάσεις, αφού ξεφεύγουν από τα όρια της πνευματικής αποστολής των ορθόδοξων εκκλησιαστικών πνευματικών κέντρων και της ορθόδοξης πίστης και παραπέμπουν αλλού……..

Επισημαίνουμε όμως,ότι η αξιόλογηέρευνα του κ.Κουδούνα έχει ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Δεν έχει όμως καθόλου ενδιαφέρον εκκλησιαστικό επειδή:

Α.Οι Ιερές Πέτρες ανήκουν πλέον σε Ρωμαικοκαθολικό Θεομητορικό Προσκύνηματης SantaCasaτου Lorettoκαι συνδέoνται με τη Μαριολατρεία των Παπικών.(αιρετικές αντιλήψεις για την Παναγία)

Β.Η Ιερά Σινδόνη αποτελεί «αντιλεγόμενο επιστημονικό και εκκλησιαστικό αντικείμενο».Η Ορθόδοξη Εκκλησία κρατάει αποστάσεις και δεν τηθεωρεί ιερό κειμήλιο. Εξάλλου οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται.

Γ. Στις εκδηλώσεις για την παρουσίαση των συγκεκριμένων θεμάτων,που αναπτύσσονται στο βιβλίο,εμπλέκονται εμμέσως πλην σαφώς το Βατικανό και η Ουνίτικη Εκκλησία των Μελχιτών (περισσότερα στη συνέχεια).

Το ιστορικό της παρουσίασης των στοιχείων για την Αγία Οικία και την Άρτα.

1.Πρώτο στοιχείο, που βγαίνει από το δημοσιευμένο άρθρο στον τοπικό τύπο στις 4Απριλίου 2024,είναι, ότι η πρώτη φάση της επίσημης παρουσίασης των ιστορικών στοιχείων για τις Άγιες Πέτρες έγινε με πρωτοβουλία της Ακαδημίας«AccademiaAngelioConstantiniana» παρουσία της ιδίας Αυτού Υψηλότητας Πρίγκιπα AlessioAngelo–ComnenodiTessaglia στο Δημαρχείο του Λορέτο το 2016.

2. Το Συνέδριο τελέστηκε υπό την Υψηλή Αιγίδα του Βατικανού (εκπροσωπήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο GiovanniTonnouci, ο οποίος ήταν και εκ των βασικών ομιλητών) και της Ιεράς Μητρόπολης Ιταλίας &Μάλτας, με τον (τότε) Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Γεννάδιο να αναπτύσσει ο ίδιος τις θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να αναπέμπει Παράκληση στη Θεοτόκο, εντός του Ιερού Προσκυνήματος, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Σωτηριάδη(νυν επίσκοπο Σαλώνων), εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Παπικό επίσκοπο παρουσία Ουνιτών.. Δηλ.πραγματοποιήθηκε ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΟρθοδόξων, Παπικών και Ουνιτών και η οποία δημοσιεύεται στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=HDuHG914JJw

3.Από την Άρτα συμμετείχαν ΜΟΝΟ Αντιδήμαρχος και δημοτικός Σύμβουλος και ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑδεν ενεπλάκη η τοπική εκκλησιαστική αρχή.Επίσης συμμετείχαν και πρόσωπα ΜΟΝΟ από τη δημοτική αρχή του Δήμου Πύλης Τρικάλων.

Επομένως όλες οι παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν ως αφανή χορηγό την AccademiaAngelioConstantiniana» και τον ιδρυτή Πρίγκιπα AlessioAngelo–Comnenodi Τessaglia. Αυτός ξεκίνησε την παρουσίαση του θέματος και ο ίδιος προλογίζει με επιστολή και το βιβλίο «Η ΙΕΡΑ ΣΙΝΔΟΝΗ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ», που παρουσιάζεται στο Πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης Άρτας.

Αποκωδικοποίηση άγνωστων στοιχείων
Προκειμένου να εξηγήσουμε, πώς εμπλέκεται στο όλο θέμα η ΟυνίτικηΕκκλησία των Μελχιτών, παρουσιάζουμε στη συνέχεια τα αποτελέσματα της δικής μας έρευνας.

Όταν πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στο Loretto το 2016 , με αφορμή τους εορτασμούς των 700 ετών από θεμελιώσεως της «Αγίας Οικίας του Λορέτο», ένα δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου μάς δημιούργησε έντονο προβληματισμό. Το δημοσίευμα είχε τίτλο «Ο «Δρόμος των Αγγέλων» ή ο «Δρόμος του Οικουμενισμού»;

Στο δημοσίευμα γινόταν εκτενής αναφορά στις εκδηλώσεις στο Loretto του 2016 και μεταξύ των άλλων γράφτηκε ότι: «Με το πέρας του Συνεδρίου υπεγράφη προσύμφωνο φιλίας μεταξύ των Δήμων Λορέτο, Πύλης και Άρτας, με τον ίδιο τον δήμαρχο Λορέτο PaoloNiccoletti να προαναγγέλλει στενή συνεργασία για την προώθηση του «Δρόμου των Αγγέλων» (Λορέτο – Άρτα-Πύλη) ως ενός διεθνούς σημασίας προσκυνήματος».Δηλ.συμφωνήθηκε η συνεργασία των Δήμων σε επίπεδο θρησκευτικού τουρισμού.
Με αφορμή τις εκδηλώσεις στο Λορέτοδημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο άρθρο μου με τίτλο: «Ο Δρόμος Των Αγγέλων (Αγγελοκομνηνοδουκάδων) και το συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού στο Loreto της Ιταλίας το 2016.Σχόλια και προβληματισμοί».

Στο τέλος του άρθρου γράφτηκαν τα εξής:«τονίζουμε, ότι σε περίπτωση εφαρμογής της αξιόλογης ιστορικά πολιτιστικής διαδρομής – Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ – να τεθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς το πλαίσιο και οι ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε η πραγματοποίηση να γίνει ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ -ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ χωρίς εκκλησιαστικές εκδηλώσεις».Στο δε υπόμνημα, που έστειλα στον Δήμο Αρταίων(αριθμ, πρωτ. 20600/19-9-2019), έγραψα τα ίδια.((θα επανέλθω μελλοντικά με άλλο άρθρο για τα απείρου κάλλους γεγονότα που συνέβησαν στο Δημαρχείο της Άρτας αρχές Νοεμβρίου 2019 στα οποία παρόντες ήταν δύο Ιταλοί, που εμπλέκονταν στην υλοποίηση των προγραμμάτων θρησκευτικού Τουρισμού του Βατικανού και ήλθαν να συζητήσουν τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας των Δήμων Λορέτο – Άρτας – Πύλης του 2016 και ήταν παρών και ο γράφων, όπως του ζητήθηκε).

Στο δημοσίευμα στο διαδίκτυο «Ο «Δρόμος των Αγγέλων» ή ο «Δρόμος του Οικουμενισμού»; υπήρχε μία συνέντευξη με τον Α.A.M. Αλέξιο Φερράρι ΆγγελοΚομνηνό πρίγκηπα της Θεσσαλίας και Ηπείρου.
Η εκτενέστατη συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση :http://www.imperobizantino.it/…/alessio-ferrari-angelo-com…/ και η επίσημη μετάφραση είναι του κ.Χ.Κουδούνα. Από τη συνέντευξη θα παρουσιάσουμε τα βασικότερα στοιχεία, που αφορούν το θέμα που διερευνάμε.

Ποιος είναι ο Αλέξιος Φερράρι Άγγελος Κομνηνός, πρίγκηπας της Θεσσαλίας και Ηπείρου.
Είναι γεννημένος στη Ρώμη,49 ετών (το 2019), είναι δικηγόρος, πρόεδρος της Ακαδημίας Angelica-Costantiniana, τελευταίος απόγονος της οικογενείας των Αγγέλων-Κομνηνών της Θεσσαλίας και Ηπείρου. Μέγας Δάσκαλος (GranMaestro) της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Παντρεμένος με τη Ντάμα Ευγενών Χριστίνα, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Ελένη.

Ερώτηση: Τι σημασία έχει για Εσάς να φέρετε ένα επίθετο τόσο σημαντικό;

Απάντηση: Σημαίνει πρώτα απ΄όλα, πως είμαι ενσυνείδητος της ιστορίας της δικής μου οικογένειας και αυτό επιφέρει φυσικά τεράστιες υπευθυνότητες. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για εκείνα που ο Οίκος αντιπροσώπευσε στην ιστορία …… Σημαίνει τέλος, το να ζει κανείς πλήρως την πίστη μας, ακόμη και κατά την παράδοση της Ελληνόρυθμης καθολικής εκκλησίας των Μελχιτών στην οποία ανήκουμε, γιατί κι έαν είναι μικρή, είναι γεμάτη από αξίες και πνευματικό πλούτο.

Ερώτηση:Eσείς ομολογείτε την ορθόδοξη ή την καθολική πίστη; Πόσο είναι σημαντική η πίστη για την οικογένεια σας;

Απάντηση:Όπως πριν ανέφερα, εμείς είμαστε καθολικοί βυζαντινού ρυθμού και χαρακτηριστικά ανήκουμε στην καθολική εκκλησία Ελληνικού ρυθμού των Μελχιτών, που αντιπροσωπεύεται τωρινά, από τον A.M. Πατριάρχη Αντιοχείας και Αλεξάνδρειας, όλης της Ανατολής και των Ιεροσολύμων, Γρηγόριο Γ’ Laham, ο οποίος συν των άλλων, τέλεσε και τον γάμο μου.

…..Οι Άγγελοι Κομνηνοί, ήταν ήδη τόσο ενωμένοι με την εκκλησία της Ρώμης, γεγονός που έκανε την Οικογένεια να δώσει μεγάλα ονόματα Καρδιναλίων και Επισκόπων ….(αναφέρονται ονόματα παπικών επισκόπων)…….….. Θεωρείται, πως η Αγία Οικία του Λορέτο, που είναι στον νομό Μάρκε, μεταφέρθηκε ως προίκα από τηΘαμάρ των Αγγέλων Κομνηνών, κατά το γάμο της με τον Πρίγκηπα της Νάπολης. Mα η θεοσέβεια προς την Αποστολική Εκκλησία (εννοεί την Παπική) εκ μέρους της Οικογενείας, ήταν πάντα πολύ δυνατή….

Ο παππούς μου Μάριος Άγγελος Κομνηνός (MarioAngeloComneno), απόκτησε από τον Ανώτερο Ποντίφικα Πίο 12ο (PonteficePio XII) την εντολή εισόδου στη Βυζαντινή καθολική εκκλησία των Μελχιτών (ελληνικού τελετουργικού, δηλαδή της λειτουργίας που πριν τη 2η Σύνοδο του Βατικανού ήταν στην ελληνική γλώσσα), ξαναγυρνώντας έτσι στις λειτουργίες των προγόνων μας. Συνάμα παρέλαβα και το προνόμιο αενάως της ιεροσύνης(;;;)). Η μητέρα μου μού διηγείτο, πως κατά τη διάρκεια της 2ης Συνόδου του Βατικανού, πολλά συνέδρια των Επισκόπων της Ανατολής, οδηγούμενοι από τον Άγιο Πατριάρχη Μάσσιμο Δ’ Σάιγ (Massimo IV Saigh), γινόντουσαν στο σαλόνι του παππού μου. Aπό ό,τι γνωρίζω, εμείς είμαστε οι μοναδικοί απομένοντες της διακλάδωσης των Αγγέλων Κομνηνών της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΟ: Απο τη συνέντευξη βλέπουμε την αφανή παρουσία των Μελχιτών στην Άρτα, που εκπροσωπούνται από τον προλογίζοντα το βιβλίο πρίγκηπα Αλέξιο. Οι Μελχίτες είναι Ελληνορθόδοξοι Ουνίτες.Η ουνία είναι ένα πανούργο θρησκευτικο-πολιτικό σχήμα, που επινοήθηκε από τον παπισμό για την υποταγή των χριστιανών της Ανατολικής Εκκλησίας στην παπική κυριαρχία. Διατηρούν μεν εξωτερικά τον Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό τους ρυθμό (άμφια κληρικών, λειτουργικό τυπικό, αρχιτεκτονική ναών, αγιογραφίες και άλλα), αναγνωρίζουν όμως, τον πάπα και μνημονεύουν το όνομά του στις εκκλησιαστικές ακολουθίες.

Ερώτηση: Τι είναι η Ακαδημία «AccademiaAngelioConstantiniana»

Απάντηση: Η Ακαδημία AngelicaCostantiniana των Γραμμάτων Επιστημών και Τεχνών, που έχω την τιμή να προεδρεύω, ιδρύθηκε το έτος 1949 από τον παππού μου, τον Καθηγητή Δικηγόρο Μάριο Μπερνάρντο Άγγελο Κομνηνό (MarioBernardoAngelo-Comneno) της Θεσσαλίας, ως ένα πολιτιστικό και μορφωτικό ίδρυμα, διεθνούς χαρακτήρα. Είναι ένας Οργανισμός Δημόσιας Χρήσης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας και έχει χαρακτήρα καθαρά επιμορφωτικό, μη κερδοσκοπικών σκοπών. Είναι μη πολιτικού χαρακτήρα και δεν κάνει καμία διάκριση λόγου εθνικότητας, υπηκοότητας, ράτσας, θρησκεύματος ή κοινωνικής κατάστασης. Ανάμεσα στους στόχους μας υπάρχει εκείνος της ανάπτυξης της πολιτιστικής μόρφωσης στους τομείς της τέχνης, των επιστημών, των γραμμάτων και στον θρησκευτικό τομέα. Χαρακτηριστικά στη δημιουργία της πολιτιστικής γεφύρωσης μεταξύ του Βυζαντινο-ανατολικού και του Λατινο-δυτικού κόσμου, από τα παλιά χρόνια, μέχρι τις σημερινές μας ημέρες. …..

Συμπεράσματα
1.Τοαξιόλογο επιστημονικά ιστορικό-ερευνητικό βιβλίο «Η ΙΕΡΑ ΣΙΝΔΟΝΗ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» και το περιεχόμενό του δημιουργούν εκκλησιαστικό θέμα, λόγω της έμμεσης εμπλοκής ετεροδόξων.(Παπικών και Μελχιτών-Ουνιτών). Τα υπάρχοντα εκκλησιαστικά όρια της ορθόδοξης πίστης δεν επιτρέπουν να εμπλέκονται στο θέμα οι τοπικές εκκλησιαστικές αρχές. Τέτοιες εκδηλώσεις θα έπρεπε να πραγματοποιούνται σε ΟΥΔΕΤΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ (π.χ. αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου ή πολιτιστικού συλλόγου)και όχι σε εκκλησιαστικά πνευματικά κέντρα.

Ήδη ο Δήμος της Πύλης των Τρικάλων ανακοίνωσε ότι θα παρουσίαζε το βιβλίο την 14η Απριλίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου (https://dimospylis.gr/deltio-typou-gia-tin-parousiasi-tou-vi/) και παλιότερα σχετικές παρουσιάσεις για τις ιερές πέτρες έγιναν στο Πνευματικό κέντρο Δήμου Ιωαννιτών από τον ομώνυμο δήμο και στο πνευματικό κέντρο δήμου Βονίτσης από την ΑμφικτυονίαΑκαρνάνων.

2.Το βιβλίο δεν έχει θρησκευτικό-εκκλησιαστικό ενδιαφέρον. Οι ιερές πέτρες και η ιερά Σινδόνη ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

3.Στο ανυποψίαστο ακροατήριο περνά το μήνυμα της ταύτισης της Ορθόδοξης πίστης με εκείνο των Ρωμαιοκαθολικών. Έτσι καταργούνται σταδιακά τα όρια της ορθόδοξης πίστης και καλλιεργείται ο λαϊκός Οικουμενισμός.

4.Τα υπάρχοντα εκκλησιαστικά πνευματικά κέντρα έχουν βασικό ρόλο ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ. Οι πραγματοποιούμενες εκεί εκδηλώσεις πρωτίστως πρέπει να έχουν ως σκοπό να κρατούν την εκκλησιαστική συνείδηση του τοπικού χριστεπωνύμου πληρώματος ΕΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΕΙ και ΟΧΙ ΕΝ ΥΠΝΩΣΕΙ ή ΕΝ ΣΥΓΧΥΣΕΙ.Εκδηλώσεις,όπως η εξεταζόμενη, σύγχυση προκαλούν και όχι ορθόδοξη κατήχηση. Ως εκ τούτου τα συμμετέχοντα πρόσωπα σε εκδηλώσεις στα πνευματικά κέντρα εκτός από την επιστημονική τους κατάρτιση πρέπει να μην είναι άγευστα της ορθόδοξης εκκλησιαστικής ζωής και ιστορίας.

5.Οι τιμώμενοι τοπικοί Άγιοι: Αγία Θεοδώρα, Άγιος Μάξιμος ο Γραικός και Άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης, αλλά και η Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα έχουν αφήσει σε μας ως ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ το καθαρά ΑΝΤΙ-ΠΑΠΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ τους έργο και είναι ντροπή με απρόσεκτες αποφάσεις να μην βαδίζουμε στο δρόμο της πίστης,που εκείνοι μας έδειξαν.

6.Η παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου σε εκκλησιαστικό πνευματικό κέντρο, είναι το δεύτερο ατόπημα που γίνεται τοπικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τους ίδιους φορείς-διοργανωτές. Το πρώτο ήταν η έμμεση αποδοχή ανιστόρητου και αγιομαχικού βιβλίου που αφορούσε την ΟΜΟΛΟΓΗΤΡΙΑ Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα, την κόρη της Αγίας Θεοδώρας. Τα δύο γεγονότα έχουν άμεση σχέση. Κοινός παρονομαστής η διαγραφή των παπικών εγκλημάτων και η παρουσίαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως ΑΔΕΛΦΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, όπως αποφάσισε η Β Βατικάνειος Σύνοδος στην οποία ενεργό ρόλο είχε και η Οικογένεια των Αγγελοκομνηνοδουκάδων της Ιταλίας. Σε μελλοντικό άρθρο θα αναλυθείη συμμετοχή του Οίκου των Κομνηνών της Ιταλίας στην υπόθεση της Ελένης Αγγελίνας Δούκαινας.

7.Τέλος,η ημερολογιακή συγκυρία της παρουσίασης του βιβλίου στην Άρτα, στην πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, στις 13 Απριλίου 2024, μας ξυπνά τις ζοφερές ιστορικές μνήμες της Άλωσης της Κων/πόλεως από τους Παπικούς Σταυροφόρους, στις 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1204 (Δ Σταυροφορία), με τα φοβερά εγκλήματα που έγιναν στην Ορθοδοξία. Τότε, που ειπώθηκε το:«κρειττότερον φακιόλιον Τούρκων ἢ καλύπτρα λατινική».