Η κυβερνητική απάτη με τις συντάξεις

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Η κυβέρνηση με το «νέο» ασφαλιστικό αντί για αυξήσεις που τάζει, προβλέπει σκαστές μειώσεις. Αντί για ανακούφιση των απόμαχων, προσφέρει κοροϊδία και πολιτική εξαπάτηση!

Με το άρθρο 28 του προσχεδίου νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αφαιρούνται τα Δώρα (13ος και 14ος μισθό) από το συντάξιμο μισθό επί του οποίου εφαρμόζονται οι συντελεστές (προκύπτει η ανταποδοτική σύνταξη). ‘Έτσι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, όπου ισχύουν τα Δώρα, χάνου το 14,3% του συντάξιμου μισθού, κάτι που παραπέμπει σε αντίστοιχη μείωση των τελικών συντάξεων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική παράγραφος: «Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος…» περιλαμβάνεται στο άρθρο 24 του προσχεδίου για τις συντάξεις του Δημοσίου, αυτούσια όπως είναι στο άρθρο 8 του ν.4387/16. Αλλά, φευ, παραλείπεται από το άρθρο 28 του προσχεδίου που αντικαθιστά το (επίσης) άρθρο 28 του ν.4387/16 για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα!
Κατ αυτόν τον τρόπο στις συντάξιμες αποδοχές του δημοσίου υπαλλήλου περιλαμβάνονται τα Δώρα (13ος και 14ος μισθός μέχρι τις 31/12/2012 οπότε και τα Δώρα καταργήθηκαν), αλλά δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη αυτές οι αποδοχές για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα Δώρα τους τα οποία συνεχίζουν να λαμβάνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές!
Κατ αυτόν τον τρόπο το προσχέδιο Βρούτση δεν προβλέπει καμία αύξηση στις συντάξεις αλλά, αντίθετα, προβλέπει σημαντικές μειώσεις. Καθιστώντας έτσι το ασφαλιστικό… «ταμειακά βιώσιμο μέχρι το 2070» (σ.σ.: αφού περιορίζει τις παροχές) όπως σεμνύνεται ο υπουργός Εργασίας.

Πρόκειται για σκαστή περίπτωση πολιτικής εξαπάτησης των πολιτών και των ασφαλισμένων. Και αυτό καθώς ο αρμόδιος υπουργός διατυμπανίζει αυξήσεις, όταν το σχέδιο, που εν κρυπτώ ετοίμασε, προβλέπει σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις.
Αυτό, πέραν της πολιτικής εξαπάτησης των ασφαλισμένων, εγείρει και θέματα αντισυνταγματικότητας καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις υπ’ αριθμόν 2287/15 και 2288/15 αποφάσεις του έκρινε ως αντισυνταγματική την αποκοπή των Δώρων από τους συνταξιούχους. Έτσι, στη συνέχεια, ο νομοθέτης συμπεριέλαβε αυτές τις αποδοχές στον υπολογισμό των συντάξεων. Έστω και εάν ο συγκεκριμένος νόμος 4387/16 προέβλεψε, εν τέλει, τόσο χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία και εξαφάνισαν την προοπτική για ικανοποιητικές συντάξεις…

Παραδείγματα

Μισθωτός με μέσο μισθό 1.000 € από το 2002 έως και την ημέρα συνταξιοδότησης. Με τον ν.4387/16 είχε μέσο συντάξιμο μισθό 1166 ευρώ (14.000/12), ενώ με το προτεινόμενο πλαίσιο θα έχει 1.000 ευρώ συντάξιμο μισθό (καθώς δεν υπολογίζονται οι ετήσιες, παρά μόνο οι μηνιαίες, αποδοχές, ήτοι 12.000/12)! Κάτι που οδηγεί σε μείωση της σύνταξης κατά 20-50 ευρώ και παρά τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που εισάγει το προσχέδιο Βρούτση για ασφάλιση άνω των 30 ετών. Μάλιστα, για 25 έτη ασφάλισης η μείωση ξεπερνά τα 50 ευρώ μηνιαίως!