Η «ΛΑ.ΣΥ» στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου

«Αποδεικνύεται ότι η προστασία του περιβάλλοντος εξ αντικειμένου θα συγκρούεται με την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου είτε πρόκειται για το νερό που πίνει μια ολόκληρη πόλη είτε για τα βουνά και τα δάση της Ηπείρου. Ότι η «πράσινη ανάπτυξη» της ΕΕ που με ταχείς ρυθμούς εμφανίζεται σε κάθε γωνιά της Ηπείρου χρειάζεται πολιτικό προσωπικό (δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια) για να απορροφήσει και να ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις που δικαίως μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση
Περιφέρειας Ηπείρου στη συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Πιο αναλυτικά, οι τοποθετήσεις της «ΛΑ.ΣΥ» στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν:
-Για την τροποποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών:
Το μείζον ζήτημα της τροποποίησης του μέτρου Μ05Σ0803 με εισήγηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, σε αντίθεση με την ουσία της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (ΣΔΛΑΠ) έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Ηπείρου, με γραπτό αίτημα της προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Η τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου στην πράξη επιτρέπει την αύξηση των ποσοτήτων που αντλούνται από υφιστάμενα έργα και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υδροδότηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Η τροποποίηση αυτή, εξυπηρετεί αποκλειστικά τις τοπικές βιομηχανίες εμφιάλωσης, με μοναδικό στόχο την εκτόξευση της κερδοφορίας τους και σε βάρος τον λαϊκών αναγκών.

-Για το νέο Φωτοβολταϊκό στην Καρίτσα Δ. Ζίτσας : Σε σχέση με την νέα αίτηση για δημιουργία Φωτοβολταϊκό (ΦΒ) Πάρκου στην Καρίτσα, για την οποία καλούνταν να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος: Η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επεσήμανε τη συμμόρφωση της Περιφερειακής Αρχής στις συστάσεις της εταιρίας ΑΒΟ WIND η οποία πριν 2 μέρες με διαδικτυακή συνέντευξη παραπονέθηκε για τη δήθεν σωρεία αρνητικών αποφάσεων στην Ήπειρο.

Σαν αποτέλεσμα της «συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις», η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ζήτησε την θετική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο ΦΒ το οποίο βρίσκεται σε ένα (ή κοντά σε ένα) νταμάρι, αντί να ζητήσει την αποκατάστασή του (αν τελικά είναι εγκαταλειμμένο). Σημειώνεται ότι η πληροφόρηση για το εγκαταλειμμένο νταμάρι έγινε από την Πρόεδρο της Επιτροπής μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Δήμαρχο Ζίτσας και ήρθε σε αντίθεση με την επίσης προφορική ενημέρωση των υπηρεσιακών παραγόντων η οποία έκαναν λόγο για εν ενεργεία επιχείρηση.