Η ΠΑΝΑΓΙΑ των ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ έχει τον δικό της ΥΜΝΟ!

Μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου “Κωστηλάτα”

Ο υμνογράφος Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου Θεοδωριανιτών “Κωστηλάτα” και αφού έλαβε τη σχετική έγκριση για τοπική λειτουργική χρήση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Καλλίνικο, συνέθεσε ύμνο για την Παναγία των Θεοδωριάνων.
Στις 10 Ιουνίου 2020, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Κωστηλάτα”, Γιάννης Παπαγιάννης, έστειλε επιστολή προς τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, γέροντα Ελισσαίο όπου μεταξύ άλλων έγραφε:

“Σας υποβάλλω θερμή παράκληση να συνθέσετε ένα μεγαλυνάριο για την Παναγία των Θεοδωριάνων το οποίο θα ψέλνεται στις παρακλήσεις του Δεκαπενταύγουστου και όχι μόνο μετά φυσικά από την ευλογία και έγκριση του Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Καλλινικου.
Δεν πιστεύω να σας κούρασα με το αίτημα αυτό. Το κάνω γιατί υπηρετώ το αναλόγιο από το 1960 όταν από παιδάκι 12 χρονών ξελειτούργησα τον μακαριστό παπά Κώστα στον Αϊ Γιώργη του χωριού μας”.
Το αίτημα του κ. Παπαγιάννη εγκρίθηκε από τον Ηγούμενο της Σίμωνος Πέτρας ο οποίος και ανέθεσε τη σύνθεση του, στον υμνογράφο Ιερομόναχο Αθανάσιο.
Έτσι πριν λίγες ημέρες στάλθηκε από το μοναστήρι της Σίμωνος Πέτρας στον Σύλλογο “Κωστηλάτα” τα τροπάρια για την Παναγία των Θεοδωριάνων:

Απολυτίκιον
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Θεοτόκε παρθένε, παναμώμητε Δέσποινα,
Θεοδωριανών χριστωνύμους,
περιφύλαττε πάντοτε.
διωκούσα εχθρού τους πειρασμούς,
πρεσβείαις προς Υιόν σου τον γλυκύν,
όπως ύμνοις ευχαρίστοις σκέπην την σήν,
δοξάζωμεν κραυγάζοντες.
δόξα τοις μαγελείοις σου Αγνή,
δόξα τη μεσιτεία σου,
δι’ ης παρέχεις τοις πιστοίς,
τα δωρεά του Πνεύματος.
έτερον.
Ήχος γ’. Την ωραιότητα.
Τα Θεοδώριανα, Μήτερ πανάχραντε,
σκέπε και φύλαττε, πάσης κακώσεως,
και τους οικούντας εν αυτοίς,
ευλόγησον παμλουσίως,
την υγείαν άσειστον,
και αγάπην ακράδαντον,
έχοντας αξίωσον,
Παραδείσου πρεσβείαις σου,
ένθα μετά Αγίων απάντων,
δοξάζωμεν απαύστως τον Κύριον.
Μεγαλυνάρια
Σκέπε Θεοδώριανα αγαθή, εκ παντός κινδύνου, σαις πρεσβείαις προς τον Χριστόν, όπως του Αγγέλου, το Χαιρέ σοι βοώμεν, και πίστει προσκυνώμεν, θείαν εικόνα σου.

1970-2020… 50 χρόνια ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ
Η φετινή χρονιά, αν και ξεχωριστή για το Σύλλογο μας, έμελλε να είναι ιδιαίτερη για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Για το λόγο αυτό σας γνωστοποιούμε ότι ο Παντζουμερκιώτικος Αγώνας Ανωμάλου Δρόμου που διοργανώνει ο σύλλογος μας στις 14 Αυγούστου ανελλιπώς από το έτος 1979, δεν θα πραγματοποιηθεί εφέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.
Συνεχίζουμε ωστόσο να εργαζόμαστε με κάθε τρόπο υπηρετώντας την παράδοση, τον πολιτισμό και το αγαπημένο μας χωριό με δράσεις που θα σας ανακοινώνονται.
Ευχόμαστε καλό Δεκαπενταύγουστο με υγεία.