Η ΠΑΤΡΑ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ

Με ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια αντήχησαν απ’ άκρου εις άκρον οι ιστορικές σκάλες της οδού Πατρέως στο κέντρο της Πάτρας το απόγευμα της Τετάρτης, 25 Μαΐου 2022. Το σχήμα Ηπειρώτικου Πολυφωνικού τραγουδιού του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών απέδωσε με δωρικό, λιτό και συγκινησιακό τρόπο τραγούδια της ξενιτιάς, της αγάπης, της άνοιξης, τραγούδια αλληγορικά, καθώς και ιστορικά, καθηλώνοντας το κοινό που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, φανερώνοντας, παράλληλα, την αξία της συλλογικής πειθαρχίας και τη σημασία του αυτοσχεδιασμού στο ξεχωριστό αυτό είδος τραγουδιού αρχέγονης ηπειρώτικης πεντατονίας. Ακούσαμε φωνές που έρχονται από μακριά να φθάνουν εδώ στον τόπο που ζουν και δημιουργούν οι Ηπειρώτες της Αχαϊκής γης, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογραμμίζει: Πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στην ομάδα καθώς και στη δασκάλα του πολυφωνικού μας, Αρετή Μίγγου, που ανέδειξαν για άλλη μια φορά τη δουλειά που γίνεται στους κόλπους του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, όπως επίσης, στα μέλη του Δ.Σ. για τη άψογη οργάνωση της εκδήλωσης, η οποία είναι η πρώτη street art εκδήλωση μετά από 11 χρόνια λειτουργίας του πολυφωνικού μας. Τέλος, να ευχαριστήσουμε θερμά όλο αυτόν τον κόσμο που παρευρέθηκε & στήριξε την προσπάθεια του Συλλόγου μας.

Συνάντηση Μωυσή Ελισάφ με την ευρωβουλευτή Άννα Ασημακοπούλου 
Συνάντηση με την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και έδωσε την δυνατότητα να συζητηθούν όλα τα σοβαρά θέματα της πόλης. «Συνεργάστηκε με τον Δήμαρχο για μία σειρά θεμάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα Γιάννενα αποτελούν μία από τις έξι ελληνικές πόλεις που μετέχουν στο πρόγραμμα για την κλιματική ουδετερότητα. Η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας θα γίνει σε δύο βδομάδες στις Βρυξέλλες. Παράλληλα από τη θέση μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχύουμε την μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας των Ιωαννίνων» τόνισε η κ. Ασημακοπούλου.
Ο Δήμαρχος είχε επίσης συνεργασία με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μαρινάκη και τον γραμματέα οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν η ευρωβουλευτής Άννα Ασημακοπούλου, οι βουλευτές Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τόσο την πόλη των Ιωαννίνων όσο και θέματα ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμαρχος τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη τους και τη συμβολή τους στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης.

Β. Γιόγιακας: παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου στους δασικούς χάρτες
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δεσμεύθηκε να προχωρήσει άμεσα στην παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες κατά ένα μήνα, η οποία έτσι λήγει στις 30 Ιουνίου.».

Κοινωνικός τουρισμός 2022 ΟΑΕΔ- ανοίγουν οι αιτήσεις
Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ 2022 αναμένεται να εκδοθεί τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 2022. Σύμφωνα με τα δεδομένα του προηγούμενου έτους 2021, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι εργαζόμενοι και άνεργοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησης τους με τον πάροχο.
Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου θα μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.
Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.
Οι αιτήσεις των δικαιούχων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ 2022-2023 αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 2022

Γιώργος Στύλιος: «Ένα καλό νέο για τους κατοίκους του Γλυκόριζου»
Μια θετική εξέλιξη για τον οικισμό Γλυκόριζο του Δήμου Αρταίων ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας ΝΔ,κ. Γιώργος Στύλιος. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας(ΥΠΕΝ) στις 20/05/2022 ανακοίνωσε πως ξεκινά η διαδικασία οριοθέτησης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων ή προϋφιστάμενων του 1923, (προϋποθέσεις τις οποίες πληροί το Γλυκόριζο).
Την εκπόνηση των μελετών οριοθέτησης ανέλαβε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (TEE). Προχωρά, έτσι, η επίλυση του προβλήματος της οριοθέτησης του Γλυκόριζου, πράξη που θα επιτρέψει την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών που βρίσκονται εντός περιοχών που είχαν χαρακτηριστεί ως δασικές. Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται λίγες βδομάδες μετά με την ψήφιση του N. 4915/2022 και συγκεκριμένα του άρθρου 85, που φέρνει πιο κοντά στη λύση ένα περίπλοκο πρόβλημα, το οποίο, αφορούσε τόσο τη δασική νομοθεσία όσο και τα δικαιώματα του Δημοσίου.
Με αφορμή τη παραπάνω εξέλιξη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας ΝΔ,κ. Γιώργος Στύλιος δήλωσε: «Παρακολουθώ το ζήτημα του Γλυκόριζου στενά από την πρώτη στιγμή. Η ανακοίνωση της έναρξης οριοθέτησης του οικισμού από το ΥΠΕΝ, είναι ένα ακόμα θετικό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην οριστική επίλυση του θέματος».

Πανελλήνιο Συνέδριο «Οι Βλάχοι της Ελλάδας: Ταυτότητες και ετερότητες στον χώρο και τον χρόνο»
Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Οι Βλάχοι της Ελλάδας: Ταυτότητες και ετερότητες στον χώρο και τον χρόνο», συνδιοργανώνουν η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, ο Τομέας Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη στις 11-12 Νοεμβρίου 2022.
Το Συνέδριο αποσκοπεί στην παρουσίαση των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων ερευνών και μελετών σχετικά με την Ιστορία, τη Λαογραφία-Εθνογραφία και τη Γλώσσα των Βλάχων. Προκρίνονται όσο το δυνατό περισσότερο διεπιστημονικές προσεγγίσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ολική αντίληψη και εικόνα της παρουσίας των συγκεκριμένων κοινοτήτων στο πλαίσιο το νεωτερικού ελληνικού έθνους-κράτους.
Θεματικές ενότητες:
1. Οι Βλάχοι κατά τη μετάβαση από την οθωμανική κυριαρχία στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.
2. Το παρελθόν στο παρόν. Αντιλήψεις, αναπαραστάσεις και χρήσεις του παρελθόντος.
3. Πολιτισμός ή πολιτισμοί. Λαογραφίες, εθνογραφίες και αφηγήματα.
4. Ταυτότητες. Ιστορική συγκρότηση, διαχείριση, προσανατολισμοί, αντιπαλότητες.
5. Γλώσσα. Ιδιώματα, διάλεκτοι.