Η Πρέβεζα ξεπέρασε την Άρτα στην επιχειρηματικότητα-Αιτίες και προτάσεις
Του Χρήστου Μέγα*
Σχεδόν μια φορά στα δέκα χρόνια, μετά από την καθιερωμένη εθνική απογραφή, οι «υπεύθυνοι» αναλώνονται σε τυπικές δηλώσεις για το Δημογραφικό, την αστυφιλία την μείωση του πληθυσμού στην Άρτα.
Αυτές οι απογραφές δείχνουν παράλληλα και κάποια άλλα στοιχεία τα οποία δεν φαίνεται να απασχολούν τους «ιθύνοντες». Για παραδείγματα ότι στην περιοχή μας οι δύο (από τους τέσσερις) Δήμοι έχουν τον πιο γερασμένο πληθυσμό της Ελλάδας (και κατά συνέπεια της Ευρώπης): των Κεντρικών Τζουμέρκων και του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Παρά τις οχλήσεις μας προκειμένου να αναπτυχθεί ένα εθνικό-πιλοτικό πρόγραμμα για την στηρίξει των δύο αυτών περιοχών, για αναπτυξιακές δράσεις προκειμένου ο κόσμος να γυρίσει στα χωριά του και οι νέοι να κάνουν οικογένειες, ένα σχέδιο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εθνικούς πόρους, Ιδρύματα και ευεργέτες (σ.σ.: δεν λείπουν δα στην Ήπειρο). Τίποτε δεν έχει γίνει…
Μελέτη του Συστήματος «Εργάνη» για τις επιχειρήσεις (κάθε είδους) που λειτουργούν στην Ελλάδα έδειξε ότι το 2021 στην Πρέβεζα λειτουργούν πιο πολλές εταιρίες (1.760), εν σχέσει με την πολυπληθέστερη (ακόμα) και οικονομικά πιο ισχυρή Άρτα (1.601). Δηλαδή στο Νομό μας λειτουργεί μόλις το 0,47% των επιχειρήσεων της χώρας (341.762 επιχειρήσεις και παραρτήματα στο σύνολο).
Αυτό δείχνει τις αιτίες της επόμενης ερήμωσης της Άρτας, Η οποία επίσημα θα καταγραφεί το 2031 με την επόμενη… απογραφή. Και ενδιαμέσων τι κάνουμε; Ποια μέτρα θα λάβουμε για να μην κλαίμε μετά στα ερείπια;
Γιατί, το Δημογραφικό και η αστυφιλία έχουν αιτίες. Τις οποίες καταγράφουν οι λεγόμενοι πρόδρομοι δείκτες: Η μείωση της επιχειρηματικότητας, η εγκατάλειψη της γης λόγω απουσίας υποδομών και αναπτυξιακών έργων, ο πολυκερματισμός της αγροτικής γης, η ακρίβεια των πρώτων υλών, η απουσία αγορών για τα επώνυμα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η μη στήριξη των αγροτών απέναντι στην ακαρπία, ή στα καιρικά φαινόμενα, την πανδημία ή τον πόλεμο, την απουσία σχεδίου αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, το γεγονός ότι ο κάμπος διατρέχεται από δύο ποτάμια αλλά οι παραγωγοί ποτίζουν με την χρήση ρεύματος ή πετρελαίου (ενέργεια που πήγε στα ύψη τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται να μειωθεί κατά τα επόμενα χρόνια).
Τουρισμός και Βιοτεχνικό Πάρκο
Και γιατί, θα πείτε, η Πρέβεζα πηγαίνει καλύτερα, αφού τις ίδιες (μη) υποδομές έχουν με εμάς; Μήπως είναι ο τουρισμός;
Σαφώς είναι και ο τουρισμός. Αλλά και η Άρτα δεν έχει θάλασσα; Και μάλιστα το στολίδι του Αμβρακικό, την Κορωνησία, την Κόπραινα κ.α. Δεν θα μπορούσε να αναπτύξει τον θρησκευτικό τουρισμό (Βυζαντική Άρτα) ή τον ορεινό-εναλλακτικό τουρισμό, την γαστρονομία, το ράφτινγκ και τις παραποτάμιες δραστηριότητες, την ορειβασία και την αναρρίχηση, τον βιωματικό τουρισμό στις στάνες και τα χωριά μας;
Είναι όμως και κάτι άλλο. Στην Πρέβεζα υπάρχει επιχειρηματικό πάρκο. Οι βιοτέχνες και παραγωγοί έχουν μειωμένο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, άρα είναι πιο ανταγωνιστικοί. Δεν αναγκάζονται να αγοράσουν «χρυσό» τα γήπεδα, να βάλουν «μέσον» στη ΔΕΗ να συνδέσει το ρεύμα, να κάνουν «κάθε τρεις και λίγο» το βοθρατζή να αδειάσει τα απόβλητα.
Στην Άρτα που υπάρχει το οδικό δίκτυο (Ιόνια Οδός), ένα σύγχρονο Βιοτεχνικό Πάρκο θα έδινε ώθηση. Αλλά το σχετικό σχέδιο σέρνεται εδώ και δέκα χρόνια. Παράλληλα αναβάλλεται και ο “Open Mall”. Το οποίο τώρα παραπέμπεται στον Ταμείο Ανάκαμψης, τι και εάν δεν υπάρχει μια τέτοια πρόβλεψη χρηματοδότησης;
Υπάρχουν λύσεις, προγράμματα στήριξης της παραγωγής, υποδομές που θα βοηθήσουν το Νομό μας και θα κρατήσουν τα παιδιά στον τόπο μας. Ώστε να κάνουν οικογένειες, να ζουν σε ένα όμορφο χώρο με υψηλό περιβαλλοντικό πρόσημο.
Να γιατί χρειάζεται δράση τώρα. Για να μην χύνουν οι «ανευθυνοϋπεύθυνοι» τα ίδια κροκοδείλια δάκρυα στην επόμενη απογραφή σε δέκα χρόνια. Δηλαδή προτάσεις και πρωτοβουλίες πριν είναι αργά!
*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ