Η Πρώτη Κατοικία στο… απόσπασμα!

Αναστάτωση σε χιλιάδες οικογένειες από τον νέο πτωχευτικό

Ξεκινάει η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών

ΓΣΕΒΕΕ: χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίοι θα χάσουν τις περιουσίες του

ΚΙΝΑΛ: έχουν βρει αγοραστές από το εξωτερικό

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης οδηγεί χιλιάδες οφειλέτες στην πτώχευση

ΚΚΕ: οι εργαζόμενοι γίνονται νοικάρηδες στα σπίτια τους

Αναστάτωση και ανασφάλεια επικρατεί μετά την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου σε χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίους επαγγελματίες. Με το νέο Πτωχευτικό ενώ υποστηρίζεται πως γίνεται προσπάθεια ρύθμισης πριν από την πτώχευση, μέσω της πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού, στην ουσία οδηγούνται σε πτώχευση αδύναμοι οικονομικά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατέρρευσαν οικονομικά από το 2010 και ύστερα.

Με την ενεργοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα οι δανειολήπτες έχουν δύο επιλογές. Είτε να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε να αντιμετωπίσουν τη ρευστοποίηση των περουσιακών τους στοιχείων, εφόσον δε θεωρούνται ευάλωτοι, βάσει κάποιων συγκεκριμένων κριτηρίων.
Ο νέος μηχανισμός προσανατολίζεται να καλύψει όσους οφειλέτες χρωστούν ταυτόχρονα σε τράπεζες, ή άλλους χρηματοδοτικούς φορείς και στο Δημόσιο. Τα χρέη πρέπει να ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε ένα φορέα σε ποσοστό άνω του 90%.
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους ακόμα και με «κούρεμα» της οφειλής τους υπό όρους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και προς τρίτους πιστωτές έως και σε 240 δόσεις δίνει από την 1η Ιουνίου ο πτωχευτικός νόμος σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 700.000 ευρώ, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά μέσω της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών.
Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν είναι σε καθυστέρηση, εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη δυσκολία εξόφλησης και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποστεί οι οφειλέτες μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον.

ΓΣΕΒΕΕ: η δεύτερη ευκαιρία είναι το τυράκι στη φάκα
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας με ανακοίνωσή της αποδομεί πλήρως τον Πτωχευτικό Κώδικα αναδεικνύοντας τις μεγάλες παγίδες που κρύβονται, πίσω από τα «ψιλά γράμματα». «Η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου ισοδυναμεί με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τις περιουσίες τους» τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με αφορμή τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.
Όπως επισημαίνει, η «δυνατότητα που δίνεται στους πιστωτές να προβούν σε μονομερή ενεργοποίηση της διαδικασίας πτώχευσης και η αντιμετώπιση, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, των φυσικών προσώπων ως επιχειρήσεων ευνοεί με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, «η εισαγωγή του μεταπτωχευτικού εισοδήματος στην πτωχευτική περιουσία θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όσους εισέλθουν στην πτωχευτική διαδικασία. Οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 81% των μικρομεσαίων εξαιρούνται της ασφάλειας δικαίου, καθώς οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία, χωρίς δυνατότητα φυσικής παρουσίας. Τέλος, η περίφημη δεύτερη ευκαιρία δεν είναι παρά το τυράκι στη φάκα, μιας και παρέχεται υπό εντελώς ασύμφορους και δρακόντειους όρους».

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί χιλιάδες οφειλέτες στην πτώχευση

Ο κ. Μητσοτάκης αίρει το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας και οδηγεί χιλιάδες οφειλέτες στην πτώχευση ενώ υλοποιεί όσα δεν κατάφεραν με στυγνούς εκβιασμούς ούτε οι δανειστές για δέκα χρόνια, τονίζει με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πριν καλά καλά ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα, μετά από έξι μήνες lockdown και με πολλά δισ. ευρώ επιπλέον ιδιωτικού χρέους να βαραίνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση από σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας». Αυτό υπογραμμίζει αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Χιλιάδες οφειλέτες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και καταστηματάρχες οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στην πτώχευση και η περιουσία τους σε μαζικούς πλειστηριασμούς».

«Ο κος Μητσοτάκης δεν αρνείται μόνο την πρότασή μας για ρύθμιση του πανδημικού χρέους με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, αλλά αρνείται να δώσει έστω και μία ευκαιρία για τους οφειλέτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συνεχίζει: «Με δυο λόγια υλοποιεί όσα δεν κατάφεραν με στυγνούς εκβιασμούς ούτε οι δανειστές για δέκα χρόνια: Από τη μία μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και θεσμοθετεί την πληρωμή σε…ρεπό και από την άλλη βγάζει στο σφυρί τα σπίτια τους».
«Δεν πρόκειται απλά για το πιο νεοφιλελεύθερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Πρόκειται για εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή», καταλήγει ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook.

ΚΙΝΑΛ: έχουν βρει αγοραστές από το εξωτερικό

Με ενημερωτικό κείμενο δέκα σημείων του αρμόδιου κοινοβουλετικού εκπροσώπου Μιχάλη Κατρίνη που έδωσε στη δημοσιότητα το Κίνημα Αλλαγής, επικρίνεται έντονα η κυβέρνηση για τις σημαντικές συνέπειες που θα επιφέρει η ισχύς του νέου πτωχευτικού κώδικα στους οικονομικά ασθενέστερους με σημαντικότερη τον κίνδυνο να μείνει απροστάτευτη η πρώτη κατοικία.
Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως παύει η οποιαδήποτε προστασία της 1ης κατοικίας, πως αναμένονται να προχωρήσουν σε πάνω από 250.000 πλειστηριασμούς ακινήτων την επόμενη πενταετία στη χώρα.

Το Κίνημα Αλλαγής, διαβλέποντας ότι η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους θα αποτελέσει το κυρίαρχο ζήτημα της χώρας και από το οποίο θα εξαρτηθεί η επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας πρότεινε από τον Νοέμβριο του 2019 μια σειρά μέτρων:
-Επαναφορά του Ν.3869/10 με νέα, επικαιροποιημένα κριτήρια για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες.
-Δυνατότητα αγοράς του δανείου από τον οφειλέτη, πριν πωληθεί στο fund, μάλιστα με τίμημα υψηλότερο από αυτό που τελικά θα το αγοράσει η εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων.
-Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους από την αγορά ενός δανείου για ένα fund, το οποίο δε θα υπερβαίνει το τριπλάσιο της αξίας κτήσης, όταν αφορά σε κύρια κατοικία.

Όσο για το επιχείρημα πως με τον πτωχευτικό κώδικα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στους επαγγελματίες και τους πολίτες που χρωστούν, αφού θα ρευστοποιήσουν το σύνολο της περιουσίας τους και θα ξεκινήσουν από την αρχή, το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως αυτή είναι μία εντελώς θεωρητική και πρακτικά ανεφάρμοστη προσέγγιση. Όλοι γνωρίζουν –σημειώνεται στην ανακοίνωση- ότι η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση είναι πολύ δύσκολη για τις επιχειρήσεις, αφού και η απλή καθυστέρηση μίας δόσης οδηγεί σε «λευκό Τειρεσία». Πόσο μάλλον, όταν θα μιλάμε για έναν επιχειρηματία, που θα έχει πτωχεύσει και ο οποίος δε θα μπορέσει ΠΟΤΕ να δανειστεί από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αφού θα είναι και με τη βούλα του δικαστηρίου αφερέγγυος. Επίσης, αν ο δανειολήπτης έχει χαρακτηριστεί «στρατηγικό κακοπληρωτής» (γιατί δανείστηκε παραπάνω από όσο μπορούσε) μέρος των εισοδημάτων του θα θεωρείται κομμάτι της πτωχευτικής περιουσίας και θα παρακρατείται.

Όσο για το ερώτημα, που θα οδηγήσει ο πτωχευτικός κώδικας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ απαντά ως εξής:
-Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών και ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες φέρουν οικονομικά τραύματα από τη συνεχιζόμενη κρίση.
-Στον πλειστηριασμό χιλιάδων ακινήτων, τα οποία ήδη έχουν βρει αγοραστές (από το εξωτερικό).
-Στην αύξηση της ανεργίας και την μαύρης εργασίας, αφού χιλιάδες δανειολήπτες θα συνεχίζουν να χρωστούν και μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους.

ΚΚΕ: οι εργαζόμενοι νοικάρηδες στα σπίτια τους

“Με τον αντιλαϊκό πτωχευτικό κώδικα της κυβέρνησης καταργείται η όποια προστασία της πρώτης κατοικίας”, σημειώνει σε ανακοίνωση το ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι “μετατρέπει τελικά τους εργαζόμενους σε νοικάρηδες στα σπίτια τους”.
«Ο νέος πτωχευτικός κώδικας ολοκλήρωσε το έγκλημα, που μεθόδευσαν βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις, με την σταδιακή άρση της προστασίας των λαϊκών κατοικιών, με την παράδοση των κόκκινων δανείων στα funds, με την ποινικοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς. Από σήμερα καταργείται η όποια προστασία της πρώτης κατοικίας και εγκαινιάζεται ο αντιλαϊκός πτωχευτικός κώδικας, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Για όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει τη δέσμευση του συνόλου της περιουσίας τους, την εκποίησή της, δίνοντας φυσικά την επιλογή στις τράπεζες να αποκτήσουν ό,τι κι αν θέλουν. Προβλέπει ότι για τρία χρόνια όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει θα δουλεύει πρακτικά για την τράπεζα, κρατώντας για τον εαυτό του μόνο ένα ισχνό ποσό διαβίωσης και η τράπεζα θα εισπράττει αυτόματα τον υπόλοιπο μισθό του, ενώ και η περιουσία του ελέγχεται απ’ την τράπεζα. Μετατρέπει τελικά τους εργαζόμενους σε νοικάρηδες στα σπίτια τους» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του..