Η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων ΒΑΣΣΩ ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ στην ΗΧΩ

ΘΕΛΟΥΜΕ Δήμο με ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πολιτική και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Καλούμε όλο τον δημοκρατικό κόσμο της Άρτας να μας στηρίξει

Συμπορευτήκαμε τόσα χρόνια όλοι μαζί στο ίδιο μπλοκ

«Εμείς θέλουμε ένα Δήμο με κοινωνική πολιτική, με κοινωνικές δομές και αλληλεγγύη. Θέλουμε ένα Δήμο που δεν θα αυξάνει τα δημοτικά τέλη για να «εγγυηθεί» το εισόδημα του αναδόχου ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων. Θέλουμε ένα Δήμο με παιδικούς σταθμούς, με δημόσια ΚΔΑΠ, με ΚΑΠΗ, με παιδικές χαρές (κανονικές και όχι φωτογραφίες) σε όλο το εύρος του Δήμου, με συντηρημένα γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις για το λαό και όχι για να έχουν εισόδημα οι δέκα κολλητοί μας που παίρνουν τις απευθείας αναθέσεις συντήρησης γηπέδων, με βούληση για την προστασία των δημοτικών, των δημόσιων, των κοινόχρηστων χώρων» σημειώνει με συνέντευξή της στην ΗΧΩ της Άρτας, η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων Βάσσω Αμπελογιάννη, επικεφαλής της παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.

Απευθυνόμενη στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τονίζει τα εξής: «καλούμε όλο τον δημοκρατικό κόσμο να μας στηρίξει και με την ψήφο του και με την δράση του. Θεωρούμε ότι μπορούμε και να τον εκφράσουμε και να τον υπερασπιστούμε. Άλλωστε, τόσα χρόνια στο πεδίο των κοινωνικών και αυτοδιοικητικών αγώνων συμπορευτήκαμε, άλλοι πιο μπροστά, άλλοι πλάι-πλάι, άλλοι πιο πίσω, πάντως όλοι μαζί στο ίδιο μπλοκ… καλούμε τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο να συμπορευτούμε και να παλέψουμε για να δώσουμε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής, να αλλάξουμε την ρότα στον Δήμο Αρταίων».

Η συνέντευξη της κυρίας Αμπελογιάννη στην ΗΧΩ:

ΕΡΩΤ.: Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου της θητείας που τελειώνει;
ΑΠΑΝΤ.: Όπως λέτε είμαι εν ενεργεία Δημοτική Σύμβουλος εκπροσωπώντας την Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή από τον Ιανουάριο του 2022, στα πλαίσια της εναλλαγής Δημοτικών Συμβούλων που η παράταξη μας υλοποιεί, αντικαθιστώντας των αείμνηστο Στέφανο Παπακίτσο. Πλέον μετά και από την εναλλαγή της Λίτσας Κιτσαντά με τον επίσης εν ενεργεία Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης Θωμά Πάλλα, είμαι και επικεφαλής της παράταξης, αντικαθιστώντας την Λίτσα. Κατά την άποψη μου τρία πράγματα είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της θητείας. Το πρώτο έχει να κάνει με την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022, υπό το καθεστώς των νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ και των κυρίων Θεοδωρικάκου και Βορίδη ως Υπουργών Εσωτερικών, ως προς τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής.
Μέχρι και εκείνη την χρονική στιγμή, οπότε και κρίθηκαν αντισυνταγματικές αυτές οι διατάξεις, τα θέματα που ερχόταν προς συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια ανά τη χώρα αλλά και στο Δήμο Αρταίων, ήταν θέματα ελάσσονος σημασίας, περισσότερο διαχειριστικού τύπου και όχι τα κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο, τα οποία αποφασιζόταν στις δύο επιτροπές που προανέφερα, στις οποίες υπήρχε και αυξημένη πλειοψηφία από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Αυτό το φοβερό ζήτημα έλλειψης δημοκρατίας, αποκαταστάθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οπότε, για να πούμε και την αλήθεια, τους τελευταίους μόλις εννιά μήνες, το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί με περισσότερο ουσιαστικό τρόπο.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτής της θητείας έχει να κάνει με την διασύνδεση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με τα Τοπικά Συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Αρταίων. Πραγματικά σε ελάχιστες συνεδριάσεις, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, τέθηκαν ζητήματα από τα Τοπικά Συμβούλια ή έστω παραβρέθηκαν ακόμα και με αυτό τον γνωμοδοτικό χαρακτήρα που έχουν οι αποφάσεις τους, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό το κύτταρο λοιπόν της πραγματικής δημοκρατίας δεν λειτούργησε και όσο περνάει ο καιρός και υπό το βάρος και του νέου πλαισίου βάσει του οποίου διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, αλλοιώνεται στην ουσία του και απομακρύνεται από το να λειτουργήσει ως εκφραστής των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.
Το τρίτο χαρακτηριστικό έχει να κάνει και με το γεγονός του πως σήμερα που μιλάμε καταλήξαμε σε αυτό το φαινόμενο των «μεταγραφών», για να το πω εντελώς λαϊκά, εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων από τη μια παράταξη στην άλλη, στην συγκρότηση «νέων» παρατάξεων από εν ενεργεία Αντιδημάρχους της παρούσας Δημοτικής Αρχής, και αφορά από τη μια σε έναν πολιτικό σχεδιασμό που θέλει να από-ιδεολογικοποιήσει και να «ελέγξει» τα πάντα, να αποκλείσει όποιον διαφωνεί με το κεντρικό αφήγημα, και από την άλλη κυρίως στο αν όλα αυτά που λέγονται και περιγράφονται ως «οράματα», στόχοι και «δεσμεύσεις» προεκλογικά περιέχουν έστω και ψήγματα ειλικρίνειας και ανιδιοτέλειας ή απλά είναι επικοινωνιακή πολιτική και ατομικοί σχεδιασμοί. Από πολύ νωρίς υπήρχαν και «μεταγραφές» και «ανεξαρτητοποιήσεις» αλλά και ολόκληρες δημοτικές παρατάξεις και δημοτικοί σύμβουλοι που ήταν παντελώς απόντες από τα δημοτικά έδρανα.

ΕΡΩΤ.: Τις δικές σας προτεραιότητες για την Άρτα και τους Αρτινούς πως θα τις διαβαθμίζατε;
ΑΠΑΝΤ.: Έχουμε τρεις κύριους άξονες που αποτελούν και τις δικές μας προτεραιότητες, πάνω στις οποίες θα κινηθούμε και θα δουλέψουμε και ως αντιπολίτευση και ως δημοτική αρχή.
Ο ένας αφορά στα μεγάλα έργα βασικής υποδομής για τον Δήμο Αρταίων και αυτά είναι εντελώς περιληπτικά, η οριοθέτηση της πλημμύρας του Αράχθου και η βασική αντιπλημμυρική θωράκιση του τόπου πριν να είναι αργά, ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Άνω Πόλης αλλά και των οικισμών περί του αστικού κέντρου του Δήμου, η χωροθέτηση και κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου σε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες, σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος και της γης υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και της βελτίωσης της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας στην Άρτα, η συντήρηση και επέκταση του οδικού δικτύου και η γεφύρωση του Αράχθου, η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος έλλειψης σχολικών κτηρίων ( Μουσικό Σχολείο, 5ο γυμνάσιο, ΕΠΑΛ, Ειδικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία) αλλά και η συντήρηση και ο έλεγχος των σχολικών κτηριακών υποδομών, η συντήρηση, ο έλεγχος και η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο δεύτερος άξονας, ο οποίος συνεργεί σε μεγάλο βαθμό με τον πρώτο, αφορά στον σχεδιασμό που μπορεί μια δημοτική αρχή να έχει για την ανάπτυξη του τόπου και των ανθρώπων του. Σε αυτό το κρίσιμο για την Άρτα ζήτημα εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας σταθερός προσανατολισμός στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και τυποποίηση, στην μελισσοκομία, στην ιχθυοτροφεία, στην πτηνοτροφεία που θα δίνει την δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο, είτε αυτόνομα είτε συνεταιριστικά, να μπορεί να ζήσει και να επιστρέψει εδώ στην Άρτα. Ίδιο βάρος δίνουμε και στο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης, όπου και εκεί επιβάλλεται να υπάρξει αλλαγή της ρότας από την στιγμή κιόλας που ενώ εδώ και περίπου 20 χρόνια κυριαρχεί στην δημόσια σφαίρα η συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη, τα αποτελέσματα είναι λιγοστά. Χρειάζεται σχεδιασμός και προσήλωση στον στόχο. Αυτά που μέχρι στιγμής έχουμε δει είναι σπασμωδικές κινήσεις ( αναλόγως με τι χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ και τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία) που δεν συνεργούν μεταξύ τους και κυρίως δεν συνεργούν με τους ανθρώπους και τις παραγωγικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να εμπλακούν άμεσα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς προτείνουμε χρόνια τώρα να γίνει η Άρτα κέντρο της Μουσικής με ένα Φεστιβάλ Μουσικής, πρωτοστατούμε στην προσπάθεια που γίνεται για την αξιοποίηση της λίμνης στο Πουρνάρι, παλεύουμε με όλες τις δυνάμεις μας χρόνια τώρα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και πετρελαίου, αγωνιζόμαστε για την περιβαλλοντική προστασία των βουνών, των ποταμιών, των δασών, της θάλασσας που μας περιβάλει, απαιτούμε εθνικό σχεδιασμό απέναντι στο ανεξέλεγκτο πλιάτσικο των ιδιωτικών φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε κάθε κορφή, σε κάθε πλαγιά, σε κάθε χωράφι.

Ο τρίτος άξονας αφορά στην καθημερινότητα όλων μας. Εμείς θέλουμε ένα Δήμο με κοινωνική πολιτική, με κοινωνικές δομές και αλληλεγγύη. Θέλουμε ένα Δήμο που δεν θα αυξάνει τα δημοτικά τέλη για να «εγγυηθεί» το εισόδημα του αναδόχου ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων. Θέλουμε ένα Δήμο με παιδικούς σταθμούς, με δημόσια ΚΔΑΠ, με ΚΑΠΗ, με παιδικές χαρές ( κανονικές και όχι φωτογραφίες) σε όλο το εύρος του Δήμου, με συντηρημένα γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις για το λαό και όχι για να έχουν εισόδημα οι δέκα κολλητοί μας που παίρνουν τις απευθείας αναθέσεις συντήρησης γηπέδων, με βούληση για την προστασία των δημοτικών, των δημόσιων, των κοινόχρηστων χώρων. Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που θα πρωτοστατήσει για να φτιαχτεί σε όλο το εύρος του Δήμου ένα δίκτυο δημόσιας και δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παραχωρώντας χώρους και υποδομές. Είπε προχθές ο κ. Τσιρογιάννης ότι κάνει έργο για το Νοσοκομείο γιατί λέει βρήκε χρηματοδότηση για να φτιαχτεί ένας κυκλικός κόμβος στην είσοδο του. Δεν πάσχει από αυτό το Νοσοκομείο της Άρτας, δεν είναι αυτό το κύριο αυτή την στιγμή! Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί απλά να κάθεται και να παρακολουθεί από την περιφερειακή την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Νοσοκομείου μας!

ΕΡΩΤ.: Για λόγους που δεν είναι της στιγμής να συζητηθούν, δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια από τον κεντροαριστερό και αριστερό χώρο. Τι θα λέγατε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ;
ΑΠΑΝΤ.: Η δημοτική μας παράταξη, η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη που η ιστορία της, η λειτουργία της και η δράση της πάει πολλά χρόνια πίσω και εδράζεται στον χώρο της αριστεράς. Ειδικά αυτή τη φορά και μπροστά στην υπάρχουσα κατάσταση όπως διαμορφωνόταν τους προηγούμενους μήνες και κατέληξε σήμερα, μιλάμε πλέον για μια βαθειά ενωτική, συλλογική, ειλικρινή προσπάθεια του κόσμου της αριστεράς, του κόσμου των κινημάτων, του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου που μπορεί να εκφράσει τις αρχές, τα ζητούμενα, τους στόχους και την ελπίδα όλων αυτών των ανθρώπων.
Με αξιοπρέπεια, με ανιδιοτέλεια και ειλικρίνεια, με πίστη στις αρχές μας, χωρίς κανενός είδους «συμφωνίες» κάτω από το τραπέζι και προσωπικές στρατηγικές, είμαστε σήμερα εδώ, απέναντι σε ένα σκηνικό πλήρους αποιδεολογικοποίησης, πλήρους απολιτικοποιησης, που αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση σαν μια ακόμη life style εκδοχή της κοινωνικής δραστηριότητας και καλούμε όλο τον δημοκρατικό κόσμο να μας στηρίξει και με την ψήφο του και με την δράση του. Θεωρούμε ότι μπορούμε και να τον εκφράσουμε και να τον υπερασπιστούμε. Άλλωστε, τόσα χρόνια στο πεδίο των κοινωνικών και αυτοδιοικητικών αγώνων συμπορευτήκαμε, άλλοι πιο μπροστά, άλλοι πλάι-πλάι, άλλοι πιο πίσω, πάντως όλοι μαζί στο ίδιο μπλοκ.

Πλέον τώρα, λίγες μέρες πριν την 8η Οκτωβρίου, έχουν αρχίσει να πέφτουν οι μάσκες των δύο κυρίαρχων και δήθεν «ανεξάρτητων» αυτοδιοικητικών παρατάξεων του κ. Τσιρογιάννη και του κ.Σιαφάκα, αφού αδημονούν έστω και για μια φωτογραφία που να υποδηλώνει την άμεση και γνωστή σχέση τους με την ΝΔ. Και στην τελική και οι δύο τόσα χρόνια τώρα, αυτή την πολιτική υλοποιούν, υπηρετούν και εξαγγέλλουν και σήμερα. Την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δομών, δημόσιας περιουσίας και υπηρεσιών, την πολιτική του «επιτελικού κράτους», την πολιτική του κοινωνικού αποκλεισμού, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, την πολιτική της «ατομικής ευθύνης» για τα πάντα, την πολιτική της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και του πελατειακού κράτους.
Θεωρώ ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση ούτε με τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, αλλά ούτε και με τον ιδεολογικό χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Και επειδή υπάρχει πολιτική και πολιτικός σχεδιασμός και στην αυτοδιοίκηση, καλούμε όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο να συμπορευτούμε και να παλέψουμε για να δώσουμε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής, να αλλάξουμε την ρότα στον Δήμο Αρταίων.

ΕΡΩΤ.: Η Βάσω Αμπελογιάννη, τι λέει στους Αρτινούς; Ποιο είναι το δικό της μήνυμα;
ΑΠΑΝΤ.: Στην Άρτα ήρθα συνειδητά τον Δεκέμβριο του 2002. Εδώ ζω και εργάζομαι πάνω από είκοσι χρόνια. Εδώ μεγάλωσα τα παιδιά μου στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στις πλατείες, εδώ μεγάλωσα την οικογένεια μου, εδώ δουλεύω με πάθος για να αναπτυχθούν οι ψηφιακές υπηρεσίες του Νοσοκομείου όπου το 2002 δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα σε αυτό το αντικείμενο, εδώ συνάντησα τις καρδιακές μου φιλενάδες και φίλους, εδώ έζησα γλέντια και χαρές αλλά και λύπες των δικών μου πλέον ανθρώπων, εδώ με βοήθησαν και βοήθησα, εδώ πήγα εκδρομές, εδώ χόρεψα σε πανηγύρια, εδώ βρήκα συντρόφους και συναγωνιστές, εδώ αγωνίζομαι μαζί με τους αρτινούς πάντα μπροστά στους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και αυτοδιοικητικούς αγώνες, εδώ νοιώθω ότι ανήκω, εδώ νοιώθω ότι είναι ο τόπος μου και οι άνθρωποι μου!
Και οι Αρτινοί όμως με τίμησαν! Με αγκάλιασαν και εμένα και την οικογένεια μου, από την πρώτη στιγμή!
Οπότε προσωπικά έχω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τόπο και στους ανθρώπους του που μας έκαναν να λέμε και να το εννοούμε και εγώ και ο Σπύρος και ο Ηλίας και η Αθηνά ότι είμαστε από την Άρτα!