Η 3η Σεπτέμβρη του 1974 έμελε να αλλάξει την Ιστορία της Ελλάδας

Του Θωμά Ρίζου

“Ο καθένας έχει ένα δικό του ΠΑΣΟΚ στο μυαλό του”. Αυτό είναι δεδομένο…Η καρδιά της Κεντροαριστεράς γι’ αυτήν την εβδομάδα χτυπά στη Λάρισα (αναμένοντας φυσικά σε προσωπικό επίπεδο και τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αλήθεια πόσο “προοδευτική” είναι αυτή η κατάσταση, αλλά τέλος πάντων ).
Τις ιστορικές στιγμές τις διαφυλάττουμε, τις σεβόμαστε, αλλά δεν τις χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν. Η 3η Σεπτέμβρη του 1974 έμελε να αλλάξει την Ιστορία της Ελλάδας, βαζοντάς την σε ένα μονοπάτι προόδου και ευημερίας που όμοιό του δεν είχε υπάρξει στη χώρα.

Είναι ιστορικό λάθος να λέμε ότι “η Ελλάδα καταστράφηκε τότε”, είναι οδυνηρό λάθος να λέμε “επιστροφή στις αξίες μας”. Αξίες στο χώρο μας υπήρχαν και προ ΠΑΣΟΚ και θα υπάρχουν. Έτσι δρούσαμε ως μέλη του ΠΑΣΟΚ,έτσι δρούμε ως μέλη του Κινήματος Αλλαγής. Αναρωτήθηκα με άραγε ποια ήταν και ποια είναι η ευθύνη μας απέναντι στους 211.190 συμπολίτες μας που συνυπογράψανε την ύπαρξη του Κινήματος Αλλαγής;
Θα βαδίσουμε στο δρόμο αυτών που πήδηξαν από το καράβι με την πρώτη ευκαιρία; Θα βαδίσουμε στο δρόμο αυτών που μονίμως κάνουνε κριτική χωρίς να αντιπροτείνουν κάτι ουσιαστικό; Θα γίνουμε η πεθερά “Αγγέλα” που τέντωσε κυριολεκτικά τον Βέγγο στην ταινία ” ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι;” Να “αναστήσουμε” τον Ανδρέα; όπως λέει και ένας σύντροφος….

Οφείλουμε να κάνουμε κριτική στους εαυτούς μας. Προσέξτε, όχι στο χώρο συνέχεια (γιατί τόν έχουμε μαστιγώσει).ΠΑΣΟΚ ήταν όταν μπήκε ο ΕΝΦΙΑ,ΠΑΣΟΚ ήταν, όταν κάποιος έλεγε “ότι δεν διάβασε το μνημόνιο”(τώρα είναι αλλού…).Και για να το πάω πιο πέρα από το ΠΑΣΟΚ παραιτηθήκαμε κάποτε…
Ο ήλιος φίλοι μου δεν είναι λάβαρο, ο ήλιος βρίσκεται στην κοινωνία, στο πεδίο των κοινωνικών διεκδικήσεων και κατακτήσεων! Να αφήσουμε κάποτε το στίγμα μας, να μην αναμοχλεύουμε μόνο το παρελθόν, επειδή έτσι θα μείνει κενό το αύριο….

*Ο Θωμάς Ρίζος είναι αναπληρωτής δάσκαλος, μέλος της ΤΟ του ΚΙΝΑΛ Άρτας και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ Εκπαιδευτικών.