Θανάσης Μανταλόβας: Προτεραιότητά μας η ενίσχυση, η προστασία και η βιωσιμότητα του αγροτικού εισοδήματος

Με την διοίκηση και το στελεχιακό δυναμικό του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων συναντήθηκε ο υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Μανταλόβας.
Σε μία ευρεία και ανοιχτή συζήτηση έγινε αναφορά σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και την ανάγκη να στηριχθούν και να εκσυγχρονιστούν τα συνεταιριστικά σχήματα και οι ομάδες παραγωγών, ενώ ειδική αναφορά έγινε στην εξαιρετικά δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει οι αγρότες με το κόστος της παραγωγής να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς το κόστος των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, της ενέργειας και των εφοδίων διπλασιάστηκε.
‘’Χρειάζεται ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο διακυβέρνησης που θα δώσει ξανά ελπίδα στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Για το Κίνημα μας, η συμβολή του πρωτογενή τομέα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και ιδιαίτερα στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου και την ενίσχυση της εθνικής προστιθέμενης αξίας, κατέχει έναν από τους πιο κρίσιμους ρόλους’’ ανέφερε ο Θανάσης Μανταλόβας παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις βασικές προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως:

• Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την πρωτογενή παραγωγή που θα αξιοποιεί τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος της χώρας, των κάτοικων της υπαίθρου και της πρωτογενούς παραγωγής
• Μηδενισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και νέα φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεταιριστικά σχήματα.
• Έλεγχος του κόστους παραγωγής και κυρίως των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών εφοδίων), του κόστους ενέργειας καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, υποστήριξη της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών με προτεραιότητα τους οργανισμούς άρδευσης, τις ομάδες παραγωγών και τις ενεργειακές κοινότητες.
• Κατασκευή και εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής που υποστηρίζουν την πρωτογενής παραγωγή όπως έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, έργα αγροτικής οδοποιίας και έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού
• Προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές των αγροτών σε δημόσιο και τράπεζες.
• Αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ με διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών στο φυτικό, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
• Σχέδια βελτίωσης και προγράμματα νέων αγροτών που θα καλύψουν όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να έχουν κίνητρο οι νέοι να ασχοληθούν με τη γη και να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας.
«Στην κορυφή της πολιτικών μας προτεραιοτήτων βρίσκεται ο Έλληνας παραγωγός, οι άνθρωποι της υπαίθρου, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι δασοκόμοι, οι εργάτες γης.
Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση, η προστασία και βιωσιμότητα του αγροτικού εισοδήματος, η διαμόρφωση μιας ελκυστικής και ζωντανής υπαίθρου, με υψηλή ποιότητα ζωής και πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες».