Θόδωρος Νιτσιάκος: χάθηκε ένας σπουδαίος Ηπειρώτης

Σοκαρισμένοι άκουσαν οι Ηπειρώτες, τον άδικο χαμό του γνωστού επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου μέσα σε χαράδρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αετομηλίτσα της Ηπείρου, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στα μονοπάτια που περπατούσε από μικρός, ο θάνατος του είχε στήσει καρτέρι. Μια δύσκολη στιγμή στον επαρχιακό δρόμο μεταξύ της Αετομηλίτσας και της Πληκάτης στάθηκε μοιραία για τη ζωή του. Και ο θάνατος του Θεόδωρου Νιτσιάκου, γίνεται ακόμα πιο οδυνηρός, όταν φωτίζονται οι στιγμές που τον οδήγησαν τόσο άδικα στον θάνατο, βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο την Ήπειρο, αλλά και το πανελλήνιο.

Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος σκοτώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία 76 ετών. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε σε γκρεμό 20 μέτρων και ο θάνατος του επιχειρηματία ήταν ακαριαίος.

Μισή ώρα νωρίτερα, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος βρισκόταν στο καφενείο του χωριού του. Τότε έλεγε στους φίλους του ότι “θα πάω για κυνήγι και αύριο (Σάββατο) μπορεί να καθυστερήσω λίγο στην κοπή της πίτας”. Οι συγχωριανοί και φίλοι του παραμένουν συγκλονισμένοι. Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος όχι μόνο επισκεπτόταν τον τόπο του, αλλά βοηθούσε με δωρεές.
Το ethnos.gr κατέγραψε τα λεπτά πριν από τη βουτιά θανάτου στο φαράγγι του Γράμμου, αλλά και άγνωστες προσωπικές και επαγγελματικές στιγμές του επιχειρηματία. Κάθε Παρασκευή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος συνήθιζε να αφήνει τα Γιάννενα και να ανεβαίνει στην Αετομηλίτσα. Την Αετομηλίτσα, οι κάτοικοι του, ως επί το πλείστον Βλάχοι, το εγκατέλειπαν τον χειμώνα, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.532 μέτρα.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος, στις 20.30 το βράδυ, έχοντας ως συνοδηγό έναν συγγενή του, κινούνταν στο δασικό δρόμο Αετομηλίτσας – Πληκατίου, όταν στο 5ο χιλιόμετρο, το όχημα ήταν αδύνατο να συνεχίσει την πορεία του και ακινητοποιήθηκε, λόγω του πάγου στο οδόστρωμα. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν, ο συνοδηγός κατέβηκε από το αυτοκίνητο και ο Θεόδωρος Νιτσιάκος προσπάθησε να κινήσει το όχημα. Όμως, λόγω της ανηφορικής κλίσης του σημείου, το αυτοκίνητο έφυγε προς τα πίσω και ανετράπη σε γκρεμό.
Ο Νιτσιάκος κάθε Παρασκευή έδινε ραντεβού με τους φίλους και συντοπίτες του στον Ξενώνα – Καταφύγιο. Εκεί αντάμωναν, θυμόντουσαν τα παλιά, έκαναν τα σχέδιά τους για την αναβάθμιση του χωριού τους, για τα ανταμώματα των Βλάχων το καλοκαίρι, και όταν ο καιρός το επέτρεπε, πήγαιναν για κυνήγι αγριογούρουνων.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Παρασκευής ο Θεόδωρος Νιτσιάκος αποφάσισε μαζί με έναν φίλο του να πάρουν τον ορεινό και επαρχιακό δρόμο από την Αετομιλίτσα για το Πληκάτι, προκειμένου να βρουν τα περάσματα αγριογούρουνων, ώστε τα ξημερώματα να δοκιμάσουν την τύχη τους στο κυνήγι.

Η «παγωμένη φουρκέτα»
Ο επιχειρηματίας είχε κάνει εκατοντάδες φορές τη διαδρομή. Ήξερε τα περάσματα και είναι πολύ προσεκτικός. Κινείται με μικρή ταχύτητα, καθώς γνωρίζει τους κινδύνους. Μετά από μια στροφή «φουρκέτα» η πρόσφυση είναι μηδενική, οι ρόδες γυρίζουν χωρίς να παράγουν κίνηση και το αυτοκίνητο ακινητοποιείται. Ο φίλος και συνοδηγός κατεβαίνει από το αυτοκίνητο για να πάει πεζός στο τέλος της ανηφόρας και να διαπιστώσει εάν ο πάγος συνεχίζεται ώστε να βρουν κάποιο σημείο να γυρίσουν…
Στο μεταξύ, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος κάνει μία τελευταία προσπάθεια για να ξεκινήσει. Kάνει μία τελευταία μανούβρα. Το αυτοκίνητο από το βάρος του δεν κρατιέται πάνω στον πάγο… Αργά, αργά γλιστράει… Δεν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες… Μετά από από 3-4 μέτρα είναι το τέλος της ασφάλτου…. Το αυτοκίνητο αργά και βασανιστικά γλιστράει. Δεν υπακούει στους χειρισμούς του οδηγού και πέφτει σε φαράγγι 25 μέτρων.
Ο συνοδός και φίλος του Νιτσιάκου βλέπει το αυτοκίνητο να χάνεται. Μπροστά στα μάτια του να εξελίσσεται ένα δράμα. Για δευτερόλεπτα «παγώνει». Προσπαθεί να συνειδητοποιήσει εάν είναι «ξύπνιος» ή εάν βλέπει εφιάλτη. Φωνάζει με όλη του τη δύναμη τον επιχειρηματία στο βάθος του φαραγγιού. Τα φώτα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά, αλλά δεν λαμβάνει απάντηση. Καλεί αμέσως στο τηλέφωνο τους φίλους στην Αετομηλίτσα και αυτοί με τη σειρά τους ειδοποιούν την Αστυνομία και δυνάμεις της ΕΜΑΚ. Σε όλη την περιοχή χτυπάει συναγερμός!

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ η ΕΜΑΚ και φίλοι του Νιτσιάκου που λίγο νωρίτερα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι φτάνουν στο σημείο. Επιχειρούν άμεσα οι διασώστες και σοκαρισμένοι βλέπουν τη σορό του επιχειρηματία έξω από το αυτοκίνητο. «Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος πιθανότατα από χτύπημα στο κεφάλι», είπε ο διασώστης στην πρώτη του εκτίμηση, αφήνοντας εμβρόντητους συγγενείς και φίλους που είχαν σπεύσει στο σημείο.
Ο χρόνος σταμάτησε. Ένας ατελείωτος θρήνος για τον φίλο, πατέρα και πατριώτη εξαπλώθηκε σε όλη την Ήπειρο. «Ακόμα και όταν ειδοποιηθήκαμε να πάμε στο σημείο του δυστυχήματος πιστεύαμε πως θα είναι εγκλωβισμένος στο αμάξι. Ακόμα δεν το έχουμε πιστέψει πως “έφυγε”. Ο Θόδωρας ήταν αδελφός μας. Ο,τι και να πούμε είναι λίγο» λέει στο ethnos.gr και με μεγάλη δυσκολία ένας από τους επιστήθιους φίλους του που μέχρι πριν 20 λεπτά ήταν μαζί στον Ξενώνα Καταφύγιο και συμπλήρωσε: «Ήμασταν μαζί πριν 20 λεπτά. Δεν ανησυχήσαμε, γιατί γνώριζε καλά όλα τα μονοπάτια. Ποτέ δεν ρίσκαρε, ποτέ δεν έκανε τρέλες, ούτε έπινε. Πάντα μας συμβούλευε, πάντα μας βοήθαγε. Δεν έχουμε κοιμηθεί και δεν θα το ξεπεράσουμε τον χαμό του».

Η οικογένεια και τα τέσσερα εγγόνια
Σύντροφος του Θεόδωρου Νιτσιάκου είναι η κυρία Μαρία, που πενθεί τον χαμό του συντρόφου της. Μαζί πέρασαν δύσκολα χρόνια, αλλά είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται. Πάνω και από τις επιχειρήσεις η μεγαλύτερη επιτυχία για τον Θόδωρο και τη Μαρία Νιτσιάκου ήταν η δημιουργία μιας ζεστής και αγαπημένης οικογένειας. Απέκτησαν τη Μαριλένα, η οποία, μάλιστα, είναι η υπεύθυνη μάρκετινγκ στην επιχείρηση του μπαμπά και η βασική υποψήφια για να τον διαδεχτεί, ο Κώστας, που επίσης εργάζεται στην επιχείρηση, και η Αγγελική, που είναι η μικρότερη και διευθύνει το πεντάστερο ξενοδοχείο Du Lac, το οποίο είναι στολίδι για τα Γιάννενα και ιδιοκτησία της οικογένειας. Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος πρόλαβε να δει τέσσερα εγγόνια, τις δύο κόρες της Μαριλένας και τα δύο παιδιά του Κώστα. Μάλιστα, ο μεγάλος γιος πήρε και το όνομα του παππού του.

Κατέκτησε την αγορά
Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος γεννήθηκε το 1944 στο βλαχοχώρι Αετομηλίτσα, σε υψόμετρο 1.532 μέτρων, στις πλαγιές του Γράμμου. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακό στην Ολλανδία με ειδίκευση στην πτηνολογία-ορνιθολογία. Το 1972 έκανε στα Γιάννενα την πρώτη του επιχείρηση, μια μικρή μονάδα αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων, και αμέσως προχώρησε στην επένδυση παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου από την αναπαραγωγή, την εκκόλαψη, την πάχυνση, την παρασκευή πτηνοτροφών, τη σφαγή και τη μεταποίηση. Αρχικά απευθύνθηκε στην αγορά των Ιωαννίνων αλλά χρόνο με τον χρόνο το δίκτυο διανομής μεγάλωνε. Δραστηριοποιήθηκε στην αγορά των αβγών εκκολάψεως και νεοσσών, στην εμπορία πρώτων υλών ζωοτροφών και την παραγωγή ζωοτροφών και άρχισε να κερδίζει μία σημαντική θέση στην πανελλήνια αγορά. Περίπου 50 χρόνια μετά η επιχείρηση Νιτσιάκου θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στην ελληνική αγορά και με εξαγωγές σε γειτονικές χώρες. Η επιχείρηση Νιτσιάκος συγκαταλέγεται πλέον ανάµεσα στις 20 ισχυρότερες βιοµηχανίες της χώρας, βάσει επενδύσεων, με κύκλο εργασιών πάνω από 250 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί πανελλαδικά περισσότερα από 750 εργαζομένους.

Συλλυπητήρια μηνύματα 
Το τελευταίο αποχαιρετισμό, στον Ηπειρώτη επιχειρηματία αλλά και σημαντικό άνθρωπο Θόδωρο Νιτσιάκο, έδωσαν η οικογένειά του, οι συγγενείς, οι φίλοι, εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις Νιτσιάκος, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου, στην εξόδιο ακολουθία, που τελέστηκε στον ιερό Ναό της Περιβλέπτου στα Ιωάννινα.
Πλήθος συλλυπητήριων μηνυμάτων ακολούθησαν τον άδικο θάνατο του επιχειρηματία Θ. Νιτσιάκου.

Συγκινητικός ο αποχαιρετισμός στον Θεδωρο Νιτσιάκο από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, στο facebook.

«Νιώθω συγκλονισμένος από τον άδικο θάνατο του φίλου Θεοδωρου Νιτσιάκου! Ενός ανθρώπου που σε όλη τη διαδρομή της ζωής του, ξεχώριζε για το ήθος, τις αξίες, την εντιμότητα, την εργατικότητα και την προσφορά του στον τόπο! Οι συζητήσεις που κάναμε, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης μου, ειδικά σε θέματα που αφορούσαν στην ανάπτυξη και στήριξη του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο δραστηριοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια! Άνθρωπος δοτικός, υποστηρικτικός, δεν αρνήθηκε ποτέ σε κανέναν τη βοήθειά του, ενώ πάντα ξεχωριστή θέση στις κουβέντες μας και στην καρδιά του είχε το χωριό του, η Αετομηλίτσα, εκεί όπου γεννήθηκε και περνούσε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του. Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος πίστευε πως ο τόπος μας, η Ήπειρος, έχει μέλλον και πολλές φορές συζητούσαμε για μια αναπτυξιακή πορεία που θα βασίζεται στον πρωτογενή τομέα! Φίλε Θόδωρε, το κενό που αφήνεις πίσω σου είναι δυσαναπλήρωτο, για τον τόπο, την οικογένεια κι όλους όσους σε γνωρίζαμε! Αιώνια σου μνήμη και θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο και τα παιδιά σου!».

Τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

«Υπήρξε ένας Ηπειρώτης επιχειρηματίας, που δημιούργησε από το μηδέν μία καθετοποιημένη μονάδα πρωτογενούς παραγωγής, πρότυπο λειτουργίας στον κλάδο της πτηνοτροφίας, ενώ το ανήσυχο πνεύμα και η διορατικότητά του τον οδήγησαν και στον τουριστικό τομέα, με μία επίσης πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα. Επίσης όμως, φτωχότερη αισθάνεται και η κυνηγετική οικογένεια της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, μέλος της οποίας υπήρξε αδιάλειπτα ο Θεόδωρος Νιτσιάκος, ασκώντας την αγαπημένη δραστηριότητα, το κυνήγι, στα μέρη που γεννήθηκε και σε αυτά που έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή. Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ, συγκλονισμένο και με αισθήματα βαθιάς οδύνης, αποχαιρετά τον Θεόδωρο Νιτσιάκο με απέραντο σεβασμό στη μνήμη του», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο «Α.Π.Σ.Ι. – Η ΠΙΝΔΟΣ», σε συλλυπητήρια ανακοίνωση σημειώνει: «Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Θεόδωρου Νιτσιάκου προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε όλο τον κόσμο της πτηνοτροφίας στη χώρα μας. Η συμβολή του, στην ανάπτυξη του πτηνοτροφικού κλάδου θεωρείται πολύ σημαντική. Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Α.Π.Σ.Ι. – Η ΠΙΝΔΟΣ», ο Πρόεδρος Δημητρίου Ανδρέας και ο Γενικός Διευθυντής Τσακανίκας Λάζαρος εκφράζουν τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και αντί στεφάνου, θα καταθέσουν στη μνήμη του, χρηματικό ποσό στη ΜΕΡΙΜΝΑ. Καλό ταξίδι φίλε Θόδωρα. Θα σε θυμόμαστε πάντα».

Τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Θεόδωρου Νιτσιάκου εκφράζουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και η δημοτική αρχή. «Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος υπήρξε ένας σπουδαίος επιχειρηματίας, που έδωσε υπεραξία στον πρωτογενή τομέα αλλά και στον τουρισμό. Υπήρξε όμως κι ένας σπουδαίος άνθρωπος, απλός, βαθιά ευγενής και αφοσιωμένος στον τόπο του. Το κενό που αφήνει είναι τεράστιο. Οι φίλοι του αλλά και όσοι τον γνώρισαν, θα τον θυμούνται για πάντα», αναφέρεται σε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζονται θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Με αφορμή την αναγγελία του θανάτου του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα και να αποδώσει τη δέουσα τιμή αποφάσισε ομόφωνα: να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος, να παραστεί ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία και να εναποθέσει στέφανο στη μνήμη του εκλιπόντος και να δοθεί χρηματικό ποσό στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης Κόνιτσας «Η Θεοτόκος».

O επικεφαλής, Θωμάς Μπέγκας και σύσσωμη η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου. «Ενός ανθρώπου η πορεία του οποίου ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και του τουρισμού στον τόπο μας. Εκτός από επιτυχημένος επιχειρηματίας όμως, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος υπήρξε ένας άνθρωπος της προσφοράς και έφυγε αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη» όπως τονίζεται.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων εκφράζει την βαθύτατη οδύνη της για τον αδόκητο χαμό του επιφανούς μέλους της ένωσης και της τοπικής μας κοινωνίας. Σε ψήφισμα της Ένωσης αναφέρονται τα εξής: «Ο εκλιπών συνάδελφος υπήρξε επί σειρά δεκαετιών σημείο αναφοράς για τον ξενοδοχειακό κλάδο, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, με την επιχειρηματική του εμβέλεια να ξεπερνά ακόμη και τα σύνορα της Ευρώπης. Η ξενοδοχειακή μας οικογένεια είναι από σήμερα φτωχότερη». Με απόφαση της Ένωσης θα κατατεθεί χρηματικό ποσό στη μνήμη του σε κοινωφελές ίδρυμα της πόλης μας.

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής 
Για την απώλεια του Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με την αδόκητη απώλεια του Θεόδωρου Νιτσιάκου έφυγε από κοντά μας ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος, οικογενειάρχης, επιχειρηματίας και φίλος. Αυτοδημιούργητος και διαρκώς ανερχόμενος επαγγελματικά, άλλαξε κυριολεκτικά το επιχειρηματικό τοπίο στην Ήπειρο στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον ποιοτικό τουρισμό. Επί σειράν δεκαετιών προσέφερε σημαντικά τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στον Έλληνα καταναλωτή δημιουργώντας ταυτόχρονα πολύτιμες θέσεις εργασίας και διευρύνοντας συνεχώς το φάσμα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα.

Προικισμένο παιδί νομαδικής κτηνοτροφικής οικογένειας, μεγάλωσε ανάμεσα στον Όλυμπο και στο Γράμμο, και ίσως και γι’ αυτό οι κορυφές υπήρξαν πάντα στόχος του κατακτημένος τόσο επιχειρηματικά όσο και φυσιολατρικά. Η περιοχή μας αλλά και η χώρα στερείται με την εκδημία του έναν δυναμικό και αποφασιστικό δημιουργό, που συνέβαλε στη βελτίωση της ζωής πάρα πολλών συνανθρώπων μας, που συνέδραμε διακριτικά και αθόρυβα επίσης πάρα πολλούς και που υπήρξε στη γενιά του πρωτοπόρος συντελεστής προόδου της πατρίδος μας. Η οικογένειά του, την οποία ως φίλος του συλλυπούμαι εκ βάθους καρδίας, είμαι βέβαιος πως την όλη του πολύπλευρη προσφορά θα συνεχίσει και θα διευρύνει».