Αντιδράσεις για Hotspot με 1500 άτομα που δρομολογήθηκε στην την Άρτα

Ζητείται…Ποσόστωση 1%!

-Αρνητική στάση από τοπικά Συμβούλια πέριξ της Περιοχής Χανόπουλου

-Σφοδρές αντιδράσεις και από Δημάρχους άλλων περιοχών

Οι πρώτες αντιδράσεις καταγράφονται στις περιοχές όπου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης στις τοπικές Αρχές σχεδιάζεται να δημιουργηθούν οι νέες δομές. Μετά την ενημέρωση προς τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και Θεσσαλίας, για τις σχεδιαζόμενες δομές στην ενδοχώρα, ώστε να γίνει περαιτέρω προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών, ήδη υπάρχουν καταγεγραμμένες οι αντιρρήσεις από τοπικά και δημοτικά συμβούλια, αλλά και από κινητοποιήσεις κατοίκων που αντιδρούν στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται πλέον και οι κυβερνητικοί βουλευτές στους οποίους καταλογίζεται έλλειψη πρωτοβουλιών, αλλά και προσπάθεια να μεταθέσουν τις ευθύνες σε περιφερειάρχες και δημάρχους.
Στο κομβικό σημείο βρίσκεται πλέον το μέλλον των νέων δομών φιλοξενίας, πάντως, για περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία (Αμφιλοχία), Αρτα, Ηλεία (Πύργος), Λάρισα (Κυψελοχώρι), Φθιώτιδα (Μαυρομανδήλα), Ρέθυμνο (Αρμένοι) και Ηράκλειο (Τυμπάκι).

Μακριά απ’ τα σύνορα
Μάλιστα ακούγονται έντονα φωνές εναντίον της κυβέρνησης, σε ότι την αφορά σχετικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού και ειδικά για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα. Οι αντιδράσεις στη περιοχή μας εστιάζονται στο γεγονός πως η Ήπειρος φιλοξενεί ήδη έναν μεγάλο αριθμό (ξεπερνά τις 4.000) και παρόλα αυτά στην Άρτα, σχεδιάζεται η δημιουργία νέας δομής 1.500 προσφύγων, για την οποία όμως ο Δήμος Αρταίων εκφράζει έντονες διαμαρτυρίες.

¨ένα ακόμη επιχείρημα που ακούγεται είναι πως πρόσφυγες ΔΕΝ πρέπει να μεταφερθούν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας όπως η Ήπειρος και το Ιόνιο αφού αποδεικνύονται στην πράξη «δρόμοι διαφυγής» για τους πρόσφυγες, είτε μέσω Αλβανίας, είτε μέσω θαλάσσης απευθείας προς Ιταλία. Αυτό επιβεβαιώνεται από το προχθεσινό ναυάγιο στους Παξούς με τον πιο τραγικό τρόπο, πως όσοι εγκαθίστανται στην Ήπειρο, προσπαθούν να διαφύγουν προς την Ευρώπη. Εκτός από τη θάλασσα προσπαθούν και μέσω ξηράς. Αυτό λένε οι μαρτυρίες όσων κινούνται στο δρόμο Ιωάννινα – Κακαβιά αφού καθημερινά, βλέπουν ομάδες προσφύγων με τα πόδια να κατευθύνονται προς τα σύνορα, πιστεύοντας ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην Αλβανία και από εκεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και κυρίως στην Ιταλία. Αυτό –λένε- είναι ένα ακόμη λόγος να μην γίνεται μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Ήπειρο, αλλά να γίνει σε περιοχές της Ελλάδας, μακριά από τα σύνορα.

Αντιδράσεις στην Άρτα
Οι πρώτες αντιδράσεις για την επιλογή της κυβέρνησης να λειτουργήσει στην Άρτα Δομή Ελεγχόμενης Φιλοξενίας 1500 προσφύγων και μεταναστών ήρθαν από τον Δήμαρχο Αρταίων, ο οποίος με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για λάθος.
Πιο συγκεκριμένα μετά την σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με θέμα: “Δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών”, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών τέτοιας έκτασης, στην Άρτα και ανέπτυξα τα επιχειρήματά μου λεπτομερώς. Μας ανακοίνωσαν την δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών σε ιδιωτική έκταση 50 στρεμμάτων (στην περιοχή Χανόπουλο, Ρόκκα, Καλαμιά) με δυνατότητα φιλοξενίας 1.500 μεταναστών.

Μπορώ να κατανοήσω την αναγκαιότητα υπό συνθήκες πίεσης, να φιλοξενηθούν σε ιδιωτικό χώρο 400 μετανάστες – δηλαδή το 1% του Δήμου μας. Αλλά, είμαι αντίθετος στο να δημιουργηθεί «μια πόλη μέσα στην πόλη», φέρνοντάς μας 1.500 μετανάστες σε μια ήδη επιβαρυμένη από μεγάλο αριθμό μεταναστών περιοχή.
Όσοι με την ευθυνοφοβία τους ή την αδιαφορία τους για τον λαό της Άρτας αποδυναμώνουν αυτά τα επιχειρήματα της κοινής λογικής που παρουσίασα, ή με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που καλλιέργησαν το προηγούμενο διάστημα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ας βγουν στον Αρτινό λαό να τον πείσουν. Γιατί εγώ ένα τέτοιο λάθος δεν θα το στηρίξω.»
Ακολούθησαν Συνελεύσεις στις Τοπικές Κοινότητες Ρόκκα και Καλαμιάς, όπου οι κάτοικοι εκφράστηκαν αρνητικά για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ αναμένεται να υπάρξουν Συνελεύσεις και σε άλλες Τοπικές Κοινότητες.

Σφοδρή αντίδραση του δήμου Αμφιλοχίας
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του δήμου Αμφιλοχίας στην απόφαση της Κυβέρνησης να μετατρέψει το ανενεργό στρατόπεδο στον Άγριλο σε δομή μεταναστών και την Κυριακή συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Αμφιλοχία και αποφασίζει τα βήματα των αντιδράσεων.
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας επιστρέφοντας από την σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους το πρωί της Παρασκευής τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και τους ενημέρωσε για την απόφαση που του ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης για φιλοξενία 720 μεταναστών – προσφύγων στον Άγριλο, με την προοπτική οι πρώτοι μετανάστες να έρθουν εντός του επόμενου μήνα.
Την Κυριακή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με την παρουσία Δημοτικών Συμβούλων, Περιφερειακών Συμβούλων, αλλά και των Δημάρχων Βόνιτσας και Ξηρομερίου, όπου ζήτησαν να μην μετατραπεί το στρατόπεδο στον Άγριλο σε Δομή Φιλοξενίας, αλλά να εφαρμοστεί η ποσόστωση του 1%, ώστε μόνο 200 άτομα να φιλοξενηθούν σε δομές φιλοξενίας που θα ελέγχει ο Δήμος.

Έκλεισαν την Εθνική οδό 
Μπλάκ αουτ στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής στη Λαμία, αποκλείοντας τον δρόμο για τρείς ώρες . Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης ,δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους , αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει 2000 πρόσφυγες στην περιοχή της Μαυρομαντήλας . Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στις 12.00 σε πρατήριο της περιοχής και κατευθύνθηκαν προς την εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης όπου έκλεισαν το σημείο στο ύψος της Αγίας Παρασκευής λίγο πριν τα διόδια της Μαυρομαντήλας για τρείς ώρες, όπως αποφασίστηκε. Παράλληλα έκλεισαν και τον παράδρομο της εθνικής οδού στο ίδιο σημείο.

«Δεν αντέχουμε άλλη υποβάθμιση. Δεν θέλουμε νέα Μόρια στη Λαμία» λένε οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, που βγήκαν το μεσημέρι της Κυριακής στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας για να διαμαρτυρηθούν στην κυβερνητική πρόταση για δημιουργία hot spot στην περιοχή της Μαυρομαντήλας.
Το αποτέλεσμα ήταν στην εθνική οδό να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων και τα δυο ρεύματα.

Έντονες αντιδράσεις στον Πύργο
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στον Πύργο, στην Ηλεία, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για νέες αφίξεις μεταναστών στην περιοχή, στις εγκαταστάσεις της πρώην βιομηχανίας «ΑΙΓΑΙΟΝ».
Ο δήμαρχος Πύργου προκρίνει τοπικό δημοψήφισμα, ενώ αντίθετοι είναι και οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού. Σε ό,τι αφορά στον Πύργο – σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης – αναμένονται 1.500 άτομα, οικογένειες με παιδιά.
Tο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Επιταλίου σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Από την Κυβέρνηση περιμέναμε – και περιμένουμε – στήριξη, μέτρα και αποφάσεις για την ανάπτυξη της ευλογημένης περιοχής μας..Έχουμε αεροδρόμιο, έχουμε θάλασσα, έχουμε καρπερή γη, είμαστε δίπλα στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αντί αυτών μας επιλέγει για να «φιλοξενήσουμε» – άγνωστο για πόσο – μερικές χιλιάδες ανθρώπων από διάφορες χώρες σε έναν χώρο εντελώς ακατάλληλο και σε μια περιοχή που κατοικείται, καλλιεργείται και υποδέχεται εκατοντάδες επισκεπτών στην παραλία της τα καλοκαίρια. Που είναι η διαβούλευση, κύριοι; Που είναι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες; Είστε ανοργάνωτοι, απροετοίμαστοι και αφερέγγυοι απέναντι σε ένα τεράστιο πρόβλημα της Ελλάδας. Και πετάτε το μπαλάκι στις τοπικές κοινωνίες. Θα μας βρείτε απέναντι..!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εργαζομένων των Δήμων Ν. Πρέβεζας
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση για το σκάφος που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες και βυθίστηκε κοντά στα παράλια του Νομού Πρέβεζας.
Στην ανακοίνωση που υπογράφει για το Δ.Σ. ο Πρόεδρος Μισηρλής Γεώργιος, αναφέρονται τα εξής:

«Μια ακόμη μαύρη μέρα, ένα ακόμη τραγικό ναυάγιο με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες όταν το σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε κοντά στα παράλια του Νομού Πρέβεζας.
Και το χτεσινό ναυάγιο έρχεται να υπογραμμίσει τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της καταλήστευσης του πλούτου λαών και χωρών και την αντιμεταναστευτική πολιτική του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν διέξοδο με κάθε τρόπο, πληρώνοντας βαρύ τίμημα, ακόμη και με την ίδια τη ζωή τους.
Όσο και να θέλουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων. Παρέα συμμετείχαν με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σειρά πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι πρόσφυγες δεν είναι εδώ για διακοπές, είναι λαοί κυνηγημένοι, διωγμένοι από την πατρίδα τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων για το μοίρασμα των πηγών πλούτου και το μεγάλωμα της διεθνούς καπιταλιστικής αγοράς.
Παραμένουν εγκλωβισμένοι παρά την θέληση τους – σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης – ως συνέπεια των αποφάσεων της Ε.Ε., τις οποίες όλες οι κυβερνήσεις στηρίζουν και υλοποιούν.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ και γενικά οι εργαζόμενοι στους Δήμους, θα συνεχίσουν να μάχονται για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων, κόντρα και απέναντι στις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους κρατούν εγκλωβισμένους στα νησιά.
Καλούμε τα σωματεία να συνεχίσουν μέσα από το ταξικό κίνημα να συνεχίσουν πιο δυναμικά κάνοντας πράξη την ταξική αλληλεγγύη».