Ιδρύεται Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Προχωρά η ίδρυση του Πρότυπου Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων αφού ο νόμος με τον οποίο ρυθμίζονται οι κανόνες λειτουργίας των Προτύπων Σχολείων εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και έγινε νόμος του κράτους. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν 14 Πρότυπα Σχολεία σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών η Γεραρά Ζωσιμαία Σχολή.

Σ ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αποφοίτων και εκφράζει την πίστη ότι «η περιώνυμος Σχολή μας θα λάμψει και πάλι «ως σέλας φεραυγές», θα εξακολουθήσει να προσφέρει στην πατρίδα μας αποφοίτους ικανούς να διακριθούν σε όλους στους κοινωνικούς στίβους και δεν θα σταματήσει να εμπνέει στους μαθητές της αισθήματα σεβασμού, αγάπης, υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης. Είμαστε σίγουροι ότι η Πρότυπος Ζωσιμαία Σχολή θα διακριθεί και πάλι σαν κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα, διάκριση που θα είναι ταυτόχρονα μνήμη και εγκώμιο, τιμή και ευγνωμοσύνη, εαρινή αύρα για τις ψυχές των Εθνικών μας Ευεργετών Αδελφών Ζωσιμάδων».

Παράλληλα, ο Σύλλογος ανατρέχει και στο ιστορικό της προτυποποίησης της Ζωσιμαίας που έπαψε ως θεσμός να υφίσταται το 1985 με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Τότε, όπως τονίζει η ανακοίνωση, «η Γεραρά Ζωσιμαία Σχολή, το σχολείο που ίδρυσαν και χρηματοδότησαν οι αδελφοί Ζωσιμάδες, ο «μουσαίος λαμπτήρ του γένους», το σύμβολο της εκπαιδευτικής παράδοσης των Ιωαννίνων έπαψε, μετά από 150 χρόνια λαμπρής πορείας, να λειτουργεί ως Πρότυπο σχολείο».

«Από την ένοχη σιωπή των τοπικών παραγόντων και από την απαράδεκτη αδράνεια των διαχειριστών του κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι στην τοπική κοινωνία είχαν εξουδετερωθεί πλήρως όλες οι πνευματικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να υπερασπιστούν την εκπαιδευτική παράδοση της πόλης μας και να τιμήσουν έμπρακτα την μνήμη των Εθνικών μας Ευεργετών…» σημειώνεται σε άλλο σημείο στην ανακοίνωση του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής.