Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία

Του Βασίλη Τσίρκα

Η χώρα έχει προοπτικές και έχει τη δυνατότητα αλλά και την ευκαιρία να βαδίσει σε έναν άλλο δρόμο, μείωσης ανισοτήτων, κοινωνικής συνοχής και δίκαιης ανάπτυξης.
Στις εκλογές της 25η Ιουνίου τίθενται εκ των πραγμάτων ενώπιον των πολιτών τα δύο αντιπαρατιθέμενα πολιτικά προγράμματα, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της ΝΔ. Οι διαφορές των δύο αυτών προγραμμάτων είναι δεδομένες. Οι κρυφές πλευρές του προγράμματος της ΝΔ, όμως, αποκαλύφτηκαν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε ως κυβέρνηση η ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα κρίνουν πώς θα ζήσουμε, ποιοι θα κυβερνήσουν, ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσουν. Οι προτάσεις µας είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες. Προτείνουμε λύσεις που στηρίζονται στην ευρωπαϊκή εμπειρία και στις επιτυχημένες παραδόσεις προοδευτικών κυβερνήσεων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ρεαλιστικό, βιώσιμο και στηρίζει την κοινωνική πλειοψηφία. Τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους ελευθέρους επαγγελματίες, τους υγιείς επιχειρηματίες, τους μη προνομιούχους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τα νέα ζευγάρια. Το πρόγραμμα της ΝΔ, κρυφό και φανερό, είναι ξεκάθαρα με το μέρος των λίγων και ισχυρών.
Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ψήφος σε ένα εναλλακτικό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Σημαίνει ισχυρό κοινωνικό κράτος, ισχυρή δημοκρατία, ισχυρή οικονομία. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ψήφος για δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη ψήφος που μπορεί να δημιουργήσει ισχυρό θεσμικό και κοινωνικό αντίβαρο ενάντια στην παντοκρατορία μιας ανεξέλεγκτης Δεξιάς.
Είναι ψήφος για να µην περάσει µια αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος που θα καταργήσει τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης.

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ψήφος για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους.
Για να μην κυριαρχήσουν οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών.
Για να μην κλείσουν δημόσιες δομές Υγείας και μετατραπούν τα νοσοκομεία μας σε ΝΠΙΔ.
Για να μην ανοίξουμε τον δρόμο στον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα. Για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία. Για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν. Για να κρατήσουμε ζωντανή τη συνοχή της κοινωνίας απέναντι σε πολιτικές που θέλουν να τη συνθλίψουν.
Για να μην τους επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα. Να αποτελειώσουν τις εργασιακές σχέσεις. Να βάλουν χέρι στον πλούτο της χώρας. Να φορτώσουν στον λαό τις σπατάλες ανομίες τους.

Αυτός είναι ο δρόμος για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους. Για τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για ασφάλεια και προστασία της ζωής και της καθημερινότητας. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα.
Στις εκλογές αυτές όμως εκτός από τα προγράμματα αντιπαρατίθενται, συγκρούονται και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές. Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 Μαΐου και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να οικοδομήσει ένα καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει στην πραγματικότητα μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Γι’ αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις.

Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες έχουν χρέος να αποτρέψουν μια τέτοια προοπτική. Γι’ αυτό τους καλούμε με τη ψήφο τους στις 25 Ιούνη να αποτρέψουν αυτή την εκδοχή ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καλούμε τους πολίτες να αποτρέψουν τον σχηματισμό μιας παντοδύναμης κυβέρνησης, που έχει στόχο να αλλάξει το σύνταγμα, να ιδιωτικοποιήσει την Υγεία και την Εκπαίδευση, να σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα και να λεηλατήσει το περιβάλλον.
Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία, σημαίνει ισχυρή δημοκρατία, ισχυρή οικονομία. Γιατί είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί και να κοιτάξει στα μάτια με τις δικές της προγραμματικές θέσεις και με τις δικές της κοινωνικές αντιστάσεις την αλαζονεία, την ασυδοσία, την έπαρση, το καθεστώς που θέλει να δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης.
Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν κρίνονται ούτε οι βουλευτικές έδρες ούτε η κομματική δύναμη ούτε οι θέσεις των στελεχών. Κρίνεται η ζωή των αδύναμων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Δίνουμε μαζί τη νέα μάχη στις 25 Ιουνίου για να την κερδίσουμε.
Θα βρεθούμε δίπλα δίπλα και μετά τις εκλογές.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες της κοινωνίας.
Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρό στήριγμα για την κοινωνία, φραγμός σε μια ανεξέλεγκτη, κυνική και αλαζονική εξουσία.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ