Κέντρο Επαφής για το διασυνοριακό έγκλημα

Θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο
Στελεχωμένο από προσωπικό και των δύο χωρών

Με στόχο την πιο στενή συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και της οργανωμένης εγκληματικότητας, Ελλάδα και Αλβανία, συγκρότησαν Κοινό Κέντρο Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας στην Κακαβιά.

Το Κέντρο Επαφής, θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, επί 365 ημέρες τον χρόνο, στελεχωμένο με αξιωματικούς ασφάλειας και υψηλόβαθμους τελωνειακούς και των δύο χωρών, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότητα σε ζητήματα εγκληματικότητας, που ταλανίζουν την περιοχή μας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το Κέντρο Επαφής στεγάζεται σε κτίριο επί ελληνικού εδάφους, στην περιοχή του συνοριακού σημείου διέλευσης στην Κακαβιά και θα στελεχωθεί από αστυνομικό και τελωνειακό προσωπικό των δύο χωρών, που θα εργάζονται σε ενιαίο χώρο.
Κύριος σκοπός του Κέντρου είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Αρχών επιβολής του νόμου, σε περιφερειακό επίπεδο και η έμπρακτη αναβάθμιση της συνοριακής συνεργασίας στον έλεγχο του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

Το σύμφωνο για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Επαφής υπογράφηκε στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και τον υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Τζούλιαν Χοντάι, και τα θέματα για τα οποία θα υπάρχει η άμεση αυτή συνεργασία αφορούν από την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών έως την εμπορία ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση. Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστη επίσης η υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδια για θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, Ρομίνα Κούκο.

Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, κα Σοφία Φιλιππίδου, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Σταυρακάκης.
Από την πλευρά της Αλβανίας παρέστησαν ο Διευθυντής του Κλάδου Συνόρων και Μετανάστευσης, κ. Eduard Merkaj, και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας και Συντονισμού, κ. Andi Likaj.

Δηλώσεις
«Είχα την τιμή να υποδεχτώ στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, κ. Τζούλιαν Χοντάι, αρμόδιο επί θεμάτων διαχείρισης συνόρων και την Υφυπουργό Εσωτερικών κα Ρομίνα Κούκο αρμόδια επί θεμάτων καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων. Με τον κ. Χοντάι υπογράψαμε τη διμερή Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία ενός Κοινού Κέντρου Επαφής αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας, το οποίο θα στεγασθεί σε ελληνικό έδαφος στις εγκαταστάσεις του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Κακαβιάς… Είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί με τη λειτουργία του 365 ημέρες τον χρόνο, με στελέχωση και από τις δύο χώρες με αξιόλογο προσωπικό, θα εδραιώνεται καθημερινά όλο και περισσότερο, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, θα επισπεύδεται ο χρόνος πρώτης ανταπόκρισης όταν απαιτηθεί, και το κυριότερο, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δουλεύουμε μεθοδικά, με αμοιβαία εμπιστοσύνη ενάντια στην οργανωμένη και διασυνοριακή εγκληματικότητα διασφαλίζοντας ασφάλεια και ειρήνη στην συντριπτική πλειοψηφία των λαών μας…», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας πως «Το θεωρούμε ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της οργανωμένης εγκληματικότητας και σηματοδοτεί με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο τη σταθερή πολιτική βούληση για καλλιέργεια των σχέσεων φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο χωρών…».

Από την πλευρά του ο Αλβανός υφυπουργός Εσωτερικών Τζούλιαν Χοντάι, επισήμανε, πως «το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση και Συμφωνία πραγματοποιείται στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας, οφείλεται στη θετική εκτίμηση για τη συνεργασία των Αστυνομιών των δύο χωρών, αλλά και στη βούληση για θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας μέσω της ίδρυσης αυτού του κέντρου συνεργασίας. Είναι σαφής η πολιτική βούληση για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και για τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων».
Στο περιθώριο της συνάντησης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ιωάννη Ντόντη, τη Διευθύντρια Τελωνείου Κακαβιάς, κα Παρασκευή Χήτα και το Δήμαρχο Πωγωνίου, κ. Κωνσταντίνο Καψάλη.