Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας υλοποίησε την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022διαδικτυακό βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Α΄/ θμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Διαχείριση δύσκολων συμπεριφορών των μαθητών & των μαθητριών στο σχολείο».
Το σεμινάριο έγινε μετά από αίτημα & σε συνεργασία μετα Δημοτικά Σχολεία&ΝηπιαγωγείαΑγ. Δημητρίου Πέτα & Αμφιθέας,το 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας &το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου.

Συμμετείχαν είκοσιτέσσερις (24) εκπαιδευτικοί δάσκαλοι & νηπιαγωγοί.
Στόχος να φωτισθούν τα στοιχεία του κοινωνικού πεδίου & της κοινωνικής ζωής, που φαίνεται ότι επηρεάζουν την εμφάνιση της βίας, προκειμένου να δοθούν αντικειμενικές απαντήσεις.
Κύρια σημεία του προβληματισμού που κατατέθηκε ήταν:
Η βίαως φαινόμενο έχειπολυπαραγοντική & περίπλοκη αιτιοπαθογένεια με βιολογικές & κοινωνικές συνιστώσες.
Η βία αναπόφευκτα αλληλοεπιδρά με την κοινωνία & μια κοινωνία σε καθεστώς πανδημίας αναπόφευκτα γεννά βία.
Η πανδημική κόπωση διαχέεται παντού·σε κάποιους συνανθρώπους μας εκδηλώνεται με παραίτηση, κατάθλιψη & ψυχοσωματικές διαταραχές και άλλους τους οδηγεί στην επιθετικότητα &την παραβατική συμπεριφορά. Εντείνει την απαξία της ανθρώπινης ζωής. Η πανδημία ως κρίση δεν μπορεί παρά να αφήνει το αποτύπωμά της στην ψυχική, ενδοατομική αλλά και κοινωνική ζωή.
Επισημάνθηκαν οι παράγοντες, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο
στην εκδήλωση μελλοντικής βίαιης συμπεριφοράς, καθώς και πως μπορούμε να μειώσουμε τις αντιξοότητες, προκειμένου να συμβάλλουμε στην πρόληψη της βίας.
Θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση με θέμα:
«Καλές πρακτικές διαχείρισης της επικοινωνίας σχολείου και οικογένειας».
Τον συντονισμό της παρέμβασης είχαν ο κ.Οικονομίδης Θεόδωρος, Παιδοψυχίατρος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ν. Άρτας & η κα Κομηλάγιου Θεοδοσία, Κοινωνιολόγος.