Κέντρο Χειμερινών Δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα

Μετά από 36 χρόνια αγώνων και αιτημάτων ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση
Μια αναδρομή από τον Σύλλογο «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ»

Ένα αίτημα των ανθρώπων μιας μικρής, αλλά δυναμικής Κοινότητας, συντηρήθηκε στο προσκήνιο, επί 36 χρόνια, πότε να υποχωρεί και πότε να επανέρχεται, βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίησή του.

Πρόκειται για το έργο «κατασκευή Κέντρου Χειμερινών Δραστηριοτήτων» πιο γνωστό ως «Χιονοδρομικό Θεοδωριάνων». Ένα έργο που η έναρξη ως αίτημα χρονολογείται από το μακρινό 1984, για να φτάσει να μπούν υπογραφές το 2020, δηλαδή μετά από 36 χρόνια.
Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Χρήστος Χασιάκος, υπέγραψαν προ ημερών την προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ» με ανακοίνωση που υπογράφουν ένας εκ των ανθρώπων που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για το έργο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ο Γιάννης Παπαγιάννης και η Γενική Γραμματέας Ευαγγελία Μητρογιάννη χαιρετίζει την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη και του Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων, Χρήστου Χασιάκου για την κατασκευή του Κέντρου Χειμερινών Δραστηριοτήτων στη θέση Λιβάδι – Σταυρός της Τοπικής Κοινότητας Θεοδωριάνων.
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του Συλλόγου, Αξίζει να αναφέρουμε πως φτάσαμε ως εδώ:

● 1984. Με ενέργειες του τότε φοιτητή Δασολογίας και σημερινού δασάρχη Πρέβεζας, Βασίλη Κορμέντζα, το θέμα γίνετε γνωστό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το Πανεπιστήμιο απαντάει θετικά και ο Νομάρχης Άρτας, Κώστας Ανδρουτσόπουλος, υπογράφει πίστωση τριών εκατομμυρίων δραχμών και η Διεύθυνση Ορεινών Υδάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την σύνταξη της μελέτης για τις περιόδους 1984-1985, 1985-1986, 1986-1987, 1987-1988, 1988-1989. Τίτλος του έργου: «Συνθήκες χιονιού και χιονοκαλύμματος στα Θεοδώριανα και στους Μελισσουργούς του Νομού Άρτας».

Ο καθηγητής Δημήτρης Κωτούλας, ο βοηθός του, Φάνης Παυλίδης και δέκα φοιτητές πηγαινοέρχονται στα Θεοδώριανα και στους Μελισσουργούς. Παράλληλα το καταχείμωνο στα Θεοδώριανα ο πρόεδρος, Χρήστος Βεντίστας και ο Παπαθωμάς Πλακιάς συγκεντρώνουν τα καθημερινά στοιχεία των καιρικών συνθηκών.
● 1991 27 Φεβρουαρίου. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Γιάννης Παπαγιάννης, πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη και παραλαμβάνει την μελέτη από το Πανεπιστήμιο.
● 1993. Ο Νομάρχης Άρτας, Σπύρος Τυροδήμος, υπογράφει πίστωση 120 εκατομμυρίων δραχμών για την κατασκευή Καταφυγίου – Σαλέ στη θέση Σταυρός.
● 1994. Αρχίζει η διαδικασία μελέτης και δημοπράτησης του έργου.
● 1995. Η μετέπειτα Κοινοτική Αρχή Θεοδωριάνων μεταφέρει το έργο στη θέση Λάκος εντός του οικισμού Θεοδωριάνων.
● 2004. Τα δασαρχεία Άρτας – δασάρχης Δημήτρης Τσιόρης και Καλαμπάκας – δασάρχης Γιώργος Αγγελάκας χορηγούν στην Κοινότητα Θεοδωριάνων ξύλινο οίκημα – καταφύγιο που στήνετε από την Κοινότητα στο Σταυρό.

● 2012. Χριστούγεννα. Στο ξύλινο καταφύγιο φιλοξενείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον ξάδερφό του, Γιώργο, τον κουμπάρο του από την Πάρο και τις οικογένειές τους. Την παρέα συμπλήρωσε η Ναταλία Παπαγιάννη με τον σύζυγό της, Σπύρο Αποστολάκη. Ο Αλέξης μένει έκπληκτος από το τοπίο και απευθυνόμενος στον Γιάννη Παπαγιάννη του είπε ότι θα είναι από τις πρώτες υπογραφές που θα βάλει ως πρωθυπουργός για το έργο αυτό.
● 19 Μαΐου 2019. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνει την κατασκευή του Κέντρου, σε μεγαλειώδη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Άρτας.
● 2019 Ιούνιος: Ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και ο Γενικός Γραμματέας υποδομών, Γιώργος Δέδες, υπογράφουν πίστωση 5 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο.
● 2020 7 Ιουλίου. Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Χρήστος Χασιάκος, υπογράφουν την προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου.

Ο φάκελος είναι πλήρης καθώς και η μελέτη και σύντομα αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.

«Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους λίγους που πίστεψαν στο έργο αυτό και ιδιαίτερα τους Αρτινούς δημοσιογράφους όλων των τοπικών Μέσων οι οποίοι στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο Γιάννης Παπαγιάννης.