Κίνημα Αλλαγής

Τροπολογία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν τροπολογία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με την οποία πρότειναν αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα για την εξασφάλιση της διαφάνειας κατά τις διαδικασίες ανάθεσης έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.
Αναφέρουν, ότι όλες οι Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών στις οποίες αναθέτουσα αρχή είναι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα πρέπει να ακολουθούν την ισχύουσα νομοθεσία του Ν. 4412/2016.

Τονίζουν ότι, 4 χρόνια μετά, δεν φαίνεται να έχει ωριμάσει ένα σύστημα διαχείρισης της προσφυγικής – μεταναστευτικής ροής στο πλαίσιο των πάγιων κανόνων σύναψης των συμβάσεων που προβλέπουν ειδικούς κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας. Αυτό, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ούτε από την παρούσα Κυβέρνηση που επεκτείνει τις κατά παρέκκλιση διαδικασίες σε περισσότερα πεδία.
Με την προτεινόμενη διάταξη, οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, επιχειρούν να θέσουν ένα θεσμικό εμπόδιο σε αυτήν την εξόφθαλμη κατάχρηση της έννοιας της επείγουσας διαδικασίας και να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αποτελεί οργανική μονάδα Διεύθυνσης και να υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και όχι απ’ ευθείας στον Υπουργό, να αναθέτει έργα είτε στην ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε., είτε βάσει των πάγιων κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων και όχι με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες, και να στελεχώνεται από προσωπικό μόνιμο ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όχι από μετακλητούς υπαλλήλους.