Καθορισμός μεγίστου αριθμού Αδειών Κυκλοφορίας ΕΔΧ αυτοκινήτων

Παραπανίσιες άδειες στη πόλη

Τι δείχνουν οι πίνακες για την Περιφέρεια Άρτας

Τι λέει η απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου

Σε καθορισμό του μεγίστου αριθμού Αδειών Κυκλοφορίας ΕΔΧ αυτοκινήτων ανά έδρα καθώς και επιμερισμός αυτών των αδειών κυκλοφορίας ανά κατηγορία (Ε.Δ.Χ- ΤΑΞΙ, Ε.Δ.Χ.- ΕΙΔ. ΜΙΣΘ., Ε.Δ.Χ.- ΕΙΔ. ΜΙΣΘ. ΑΜΕΑ), προχώρησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης. Στην απόφαση αναφέρεται πως «καθορίζουμε τον μέγιστο αριθμό αδειών Ε.Δ.Χ αυτοκινήτων με επιμερισμό ανά κατηγορία (Ε.Δ.Χ- ΤΑΞΙ, Ε.Δ.Χ.- ΕΙΔ. ΜΙΣΘ., Ε.Δ.Χ.- ΕΙΔ. ΜΙΣΘ. ΑΜΕΑ), ανά έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, μετά την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου Α = [( Π+Πν)/1000]*Σi, όπως περιγράφεται με τους αντίστοιχους υπολογισμούς, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.
Οι υπολογισμοί στον πίνακα του παραρτήματος έχουν πραγματοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις παραδοχές & παραμέτρους, που πρότεινε η Γνωμοδοτική επιτροπή της παραγράφου 3, του άρθρου 85, του Ν. 4070/12 στην από 31-07-2019 συνεδρίασή της.

Οι υπολογισμοί
Οι πίνακες για το ποιές περιοχές δικαιούνται άδειες ΕΔΧ προκύπτει από τον εξής μαθηματικό τύπο:
Μέγιστος αριθμός : Α = [( Π+Πν)/1000] *Σi
Α είναι ο προκύπτον αριθμός Ε,Δ,Χ. αυτοκινήτων ανά έδρα.
Π είναι ο μόνιμος πληθυσμός της έδρας σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Πν είναι το σύνολο των διανυκτερεύσεων στην έδρα κατά τα τρία τελευταία έτη πριν από τον υπολογισμό, το οποίο είναι διαθέσιμο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σi είναι ο βασικός συντελεστής & ισούται με 1,5 όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2, του άρθρου 85του Ν.4070/12 & σύμφωνα με την πρόταση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής.
Όταν από τους υπολογισμούς προέκυπταν δεκαδικά ψηφία γινόταν στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα, ενώ το υπόλοιπο του ( Α ) είναι οι άδειες Ε.Δ.Χ .

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου προχώρησε στην απόφαση έχοντας υπόψη πέραν των άλλων και τα εξής:
-.Την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με αριθμό 8/36/2012 με την οποία καθορίσθηκαν οι έδρες – διοικητικές μονάδες ΤΑΞΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 83 του Ν. 4070/2012 (ΦΕΚ 82Α/10-04-2012) στην Περιφέρεια Ηπείρου.
-Το με αριθμό πρωτ. OIK. Α 3557/141/24-01-2019 ΕΠΕΙΓΟΝ έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών.
-Την Απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου «Συγκρότηση Επιτροπής της παραγράφου 3 του άρθρου 85 του Ν. 4070/2012 όπως ισχύει σήμερα, για χορήγηση νέων Αδειών Ε.Δ.Χ. στην Π. Ε. Άρτας για το 2019».

-Το με αριθ. πρωτ. Μ.Ε./οικ./6125/30-07-2019 έγγραφό μας «Συνεδρίαση Επιτροπής της παραγράφου 3 του άρθρου 85 του Ν. 4070/2012, για την χορήγηση νέων Αδειών Ε.Δ.Χ. στην Π. Ε. Άρτας για το έτος 2019».
-Το από 31-07-2019 «Πρακτικό Συνεδρίασης Επιτροπής της παραγράφου 3 του άρθρου 85 του Ν. 4070/2012 για χορήγηση νέων Αδειών Ε.Δ.Χ. για το 2019 στην Π. Ε. Άρτας»
-Στην απόφαση του Περιφερειάρχη διευκρινίζονται και τα εξής:
Σε περίπτωση που από την παρούσα απόφαση προκύπτουν για κάποια έδρα λιγότερες άδειες Ε.Δ.Χ, από αυτές που υφίστανται κατά τον χρόνο πριν τον υπολογισμό οι επιπλέον άδειες δεν αφαιρούνται ούτε ανακαλούνται, αλλά δεν συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών σύμφωνα με τον Ν.4070/12.

-Στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται να μετατραπούν Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ σε Ε.Δ.Χ.-ΕΙΔ. ΜΙΣΘ & Ε.Δ.Χ.-ΕΙΔ. ΜΙΣΘ.ΑΜΕΑ ή & το αντίστροφο, εφόσον τέτοιες άδειες δεν υφίστανται ή ο αριθμός τους υπολείπεται του αναλογούντος αριθμού αδειών στην συγκεκριμένη έδρα.
-Η μετατροπή υφιστάμενων αδειών Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ σε Ε.Δ.Χ.-ΕΙΔ. ΜΙΣΘ & Ε.Δ.Χ.-ΕΙΔ. ΜΙΣΘ.ΑΜΕΑ καθώς & η χορήγηση νέων αδειών Ε.Δ.Χ. θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 85, 106 & 111 του Ν.4070 /12, καθώς & κάθε άλλης σχετικής διάταξης.
-Δεν επιτρέπεται η απόκτηση από ένα πρόσωπο πέραν του πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των επιτρεπομένων αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων σε μία έδρα του άρθρου 83 παράγραφος 2 περίπτωση (α) & του τρία τοις εκατό (3%) σε μία ενιαία διοικητική μονάδα-έδρα του άρθρου 83 παράγραφος 2 περίπτωση (β) του Ν.4070/12.
-Εάν ο αριθμός των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων σε μία έδρα είναι μικρότερος ή ίσος με είκοσι (20) δεν επιτρέπεται η απόκτηση από ένα πρόσωπο πέραν των δύο αδειών ή αθροίσματος ιδανικών μεριδίων που υπερβαίνει τον ανωτέρω αριθμό.

Οι πίνακες
Στους πίνακες εμφανίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής στοιχεία: Ο Μόνιμος πληθυσμός, ο Μέγιστος αριθμός ΕΔΧ που επιτρέπεται στην κάθε περιοχή και οι Υπάρχουσες άδειες.
Σύμφωνα με τον πίνακα της Περιφέρειας, στην πόλη της Άρτας έχουν δοθεί 38 άδειες ΕΔΧ παραπάνω από το κανονικό! Παραπανίσιες άδειες έχουν δοθεί και σε κάποιες περιοχές της Άρτας, που προφανώς δόθηκαν λόγω ειδικών συνθηκών (ορεινά κ.λ.π.).