Καιρός να μπει τέλος στις βραδινές ασχήμιες, στο προαύλιο του Α΄ δημοτικού σχολείου
Γράφει ο Αντώνης Κολιάτσος
Είπαμε, ναι, οι νέοι και οι νέες πρέπει να απολαύουν της αγάπης και της εμπιστοσύνης των μεγαλυτέρων και κυρίως να τυγχάνουν του ενδιαφέροντός τους, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Ναι οι γονείς, οι δάσκαλοι και η πολιτεία σε όλο το εύρος της, είναι καθήκον να βλέπουν με συμπάθεια και κατανόηση τα επαναστατημένα «παιδιά της εφηβείας» και να δείχνουν ανοχή ακόμη και αν κάποιες καθ’ υπερβολή εκδηλώσεις τους, ενίοτε δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις στις οποίες τα ίδια πρωταγωνιστούν. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι το να υπερβαίνουν τα «ηθικό-κοινωνικά» εσκαμμένα, η απόσταση είναι μεγάλη και το φαινόμενο παίρνει άλλες διαστάσεις. Και τότε είναι που κανείς μας ,από τον απλό πολίτη μέχρι τον κάθε τοπικό είτε κρατικό ταγό, δεν δικαιούται να σιωπά.
Αφορμή για τα πιο πάνω προ-εκτιθέμενα, αλλά για αυτά που ακολουθούν, είναι η θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει κάθε βράδυ το προαύλιο του Α΄ Δημοτικού σχολείου- πιθανόν και άλλων της πόλης- εξ’ αιτίας μιας ανεξέλεγκτα δρώσας ομάδας αγοριών και κοριτσιών που από τις 10 μμ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης πρωταγωνιστούν σε απίστευτες αθλιότητες. Οι εκστομούμενες από αγόρια και κορίτσια βωμολοχίες, ακόμη και βλασφημίες των θείων, τα εκκωφαντικά μεταμεσονύχτια ουρλιαχτά που τσιτώνουν τα νεύρα ταράσσοντας τον ύπνο των παροικούντων το εν λόγω σχολείο, τα σπασμένα μπουκάλια από τα καταναλωθέντα ποτά, η συχνή ούρηση στα περιφερειακά τμήματα του προαύλιου χώρου μηδέ εξαιρουμένων εκείνων της εισόδου και των τοίχων του παρεκκλησίου: «Άγιοι Πάντες», και βέβαια η καταστρατήγηση κάθε υποχρεωτικού προστατευτικού μέτρου για τον περιορισμό της διάδοσης τουcovid-19 (σ. σ, πολύ περισσότεροι από 9 συν-αθροιζόμενοι, συγχρωτίζονται χωρίς καμία προφύλαξη κά) συνθέτουν ένα θλιβερό σκηνικό ασχήμιας που δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτό από κανέναν.
Πόσω δε μάλλον όταν αυτό εν πολλοίς είναι και επικίνδυνο για την υγεία των μικρών παιδιών του σχολείου, που το επόμενο πρωινό είναι υποχρεωμένα να «προαυλίζονται» σε ένα χώρο: με αποτσίγαρα, άδεια μπουκάλια, σπασμένα γυαλιά και «τενεκεδοκούτια», ακόμη και με προφυλακτικά, του οποίου μάλιστα κάποια σημεία, όπως μπροστά από το παρακείμενο θεατράκι και περισσότερο στους πίσω τοίχους του παρεκκλησίου, όχι μόνο αναδύουν δυσοσμία από την προηγούμενη κακή χρήση τους αλλά και αποτελούν εστίες μικροβίων..
Και το κρίσιμο ερώτημα που εν προκειμένω τίθεται, είναι μεν εύλογο, αλλά το ενεργούμενο της απάντησής του είναι κατεπείγον.
Ειδικότερα, ερωτά ο Αρτινός δημότης, αλήθεια, τι κάνουν οι αρμόδιοι τοπικοί ιθύνοντες για την απάλειψη του απαράδεκτου όσο και επικίνδυνου αυτού φαινομένου; Τι μέτρα έχουν προτείνει οι φορείς της εκπαίδευσης; Και τι επ’ αυτού έχουν αποφασίσει προεχόντως η δημοτική αρχή, οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές κά; Γιατί, αλήθεια ο Δήμαρχος δεν συγκαλεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δ/ντή Β/βαθμιας Εκπαίδευσης νομού Άρτας, εκπροσώπων της Αστυνομικής Διεύθυνσης,, της Δημοτικής Αστυνομίας και των λοιπών αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να αποφασιστεί η διενέργεια βραδινών περιπολιών της Δημοτικής είτε της Αστυνομίας (00:00μμ έως 06:00πμ) με ολιγόλεπτη παραμονή έξω από τα σχολικά συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και του Ά Δημοτικού σχολείου;
Ακόμη, στο μέτρο που ο Δήμος διαθέτει σχολικούς φύλακες γιατί δεν αποφασίζει την παραμονή τους και σε νυχτερινή βάρδια (10.00 μ.μ. έως 06.00 π.μ.) στο επίμαχο σχολείο και ενδεχομένως και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα, όπως έκανε -μεταξύ άλλων- ο Δήμος Καλαμάτας (σ. σ, ο Δήμος Πατρέωνκ.ά);
Και αν ,ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι σχολικοί σύμβουλοι ή υπάρχουν αλλά δεν επαρκούν για να αναλάβουν το εγχείρημα, γιατί ο Δήμος δεν έχει προσλάβει νέους στα πλαίσια της τροπολογίας με την οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που «μπλόκαρε» την επιστροφή στους δήμους, των σχολικών φυλάκων οι οποίοι, αφού τέθηκαν σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα το 2013, μεταφέρθηκαν σε θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού σε νοσοκομεία της χώρας[σ. σ, παράγραφος 2 του άρθρου 87 του ν. 4604/2019 (Α΄50], ή με δικούς του πόρους από κάποιο πρόγραμμα ανακαίνισης των σχολικών κτιρίων, αλλά και με χρήματα του ΣΑΤΑ;
Δυστυχώς τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς στο εσωτερικό των σχολείων, μεταξύ μαθητών ή ακόμα και εξωσχολικών, γενικότερα είναι αρκετά συχνά. Τα προαύλια διαφόρων σχολικών συγκροτημάτων τις ώρες που δεν γίνονται μαθήματα, έχουν μετατραπεί σε στέκια ύποπτων ατόμων και σε ορισμένα από αυτά υπάρχουν βάσιμες υποψίες για διακίνηση ναρκωτικών. Ενώ με αφορμή τις όλο και περισσότερο διογκούμενες καταλήψεις, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, γίνονται κέντρα εξωσχολικών ατόμων που κάνουν διάφορα, με συνέπεια να υπάρξουν βανδαλισμοί και να προκύψουν φθορές τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο Αρτινός δημότης.
Κλείνοντας θα επισημάνουμε και τούτο.. Ότι εν όψει της διογκούμενης πανδημίας του covid-19, δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Περιμένουμε…