Καλαντζής-Τσιρογιάννης επιχειρούν αλλαγή των συμβάσεων ΣΔΙΤ στα απορρίμματα

«Αφαντοι» Απ’ τους Δημάρχους

40 χιλιάρικα ανάθεση για παροχή νομικών συμβουλών

Στα «κάγκελα» οι Γιαννιώτες Δήμαρχοι-άλαλοι οι άλλοι

Ενώ μία και πλέον εβδομάδα μετά την Υπουργική απόφαση για μεταφορά σκουπιδιών από τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων το ΔΣ του ΑΣΔΣΑ και συγκεκριμένα οι Δήμαρχοι Ζηρού Ν. Καλαντζής και Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, που φέρονται να «κάνουν κουμάντο» στον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου με το νέο καθεστώς είναι «άφαντοι» καθώς ούτε μία ανακοίνωση δεν έχουν εκδώσει, εντύπωση προκαλεί η αφωνία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα και την Ήπειρο, καθώς επί κυβέρνησης Τσίπρα δόθηκε το «πράσινο φως» για να κατασκευασθεί μέσω ΣΔΙΤ το εργοστάσιο.
Παρότι υπάρχουν πληροφορίες και δημοσιεύματα πως το δίδυμο του ΑΣΔΣΑ, Καλαντζή-Τσιρογιάννη, επιχειρεί να αλλάξει το καθεστώς τν συμβάσεων, οι υπόλοιποι Δήμαρχοι της Ηπείρου παρακολουθούν από αμήχανοι έως αμέτοχοι, όλα όσα επιχειρούνται.

Ήδη, όπως αναφέρεται σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Γιαννιώτικης εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ Ν. Καλαντζής ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης 36.828 ευρώ για παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης κατά τη διαδικασία ενεργοποίησης και υλοποίησης της διαδικασίας μεταβολής νομοθεσίας για την προσαρμογή της ΜΕΑ Ηπείρου. Ενώ και το μέλος του ΔΣ Δήμαρχος Αρταίων -και σφοδρός πολέμιος του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη-Χρ. Τσιρογιάννης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, υποστήριξε πως μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης ΣΔΙΤ, την οποία προφανώς επιδιώκει και η πλευρά των ιδιωτών.

Το «κρυφτούλι» 
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ το «κρυφτούλι» με τους δημάρχους συνεχίζει η διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, καθώς μία και πλέον εβδομάδα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος για μεταφορά 21.000 τόνων στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, δεν έχει συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο για να συζητήσει. Ούτε, όμως, και έχει υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση από την πλευρά του προέδρου, παρά το ότι έχει κληθεί από εκπροσώπους των ΜΜΕ να εκφράσει την άποψή του επί συγκεκριμένων ζητημάτων που προκύπτουν, σε σχέση αφενός με το αν θα προκύψουν αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική για τους δήμους της Ηπείρου λόγω των επιπλέον ποσοτήτων, αφετέρου με το που θα καταλήξει το υπόλειμμα.

Καχυποψία
«Η σιγή αυτή μας δημιουργεί μεγάλη καχυποψία», ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, σημειώνοντας πως η διοίκηση του ΑΣΔΣΑ όφειλε να είχε καλέσει τα μέλη του Δ.Σ. σε μια συζήτηση, σημειώνοντας πως οφείλει και να κάνει γνωστή τη θέση της για το που θα καταλήγει το υπόλειμμα.
«Το εργοστάσιο ας επεξεργαστεί και 50.000 τόνους αν έχει τη δυναμικότητα. Όμως ποιος θα αποφασίσει που θα πάει το υπόλειμμα; Αν δεν είναι ο φορέας υπεύθυνος να το πει, ποιον θα φωνάξουμε να μας το πει. Το υπόλειμμα είναι το 40%, δηλαδή 8.000 τόνοι. Θα πάει στο Ελληνικό, θα πάει στη Βλαχέρνα, θα γεμίσει το κύτταρο του Ελληνικού και σε δυο χρόνια θα χρειαζόμαστε νέο; Θα πρέπει να πληρώσουμε πάλι εμείς;», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Η.Α. ο κ. Πλιάκος.

Ευσεβής πόθοι Τσιρογιάννη
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το αν οι επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων από την Κέρκυρα θα προσμετρηθούν στην Ελάχιστη Εγγυημένη Ποσότητα, ώστε να προκύψει μείωση του κόστους για τους δήμους της Ηπείρου, ο κ. Πλιάκος ήταν ξεκάθαρος ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει με βάση τη σύμβαση. Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, άποψη που εξέφρασε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης σε πρόσφατες δηλώσεις του, εμμέσως πλην σαφώς το χαρακτήρισε ευσεβή πόθο.
«Όταν λέμε σύμβαση ΣΔΙΤ, δεν είναι μεταξύ Δήμων, ΑΣΔΣΑ και εργοστασίου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τράπεζες, με δάνεια, ακόμη και με δίκαια, που δεν είναι ελληνικά. Αν αυτό αλλάζει και το ξέρουν, ας μας πουν τον τρόπο. Διαβάζοντας τη σύμβαση δε λέει ότι αν θα έρθουν τόνοι από αλλού, θα μειωθεί το ποσό για τους δήμους της Ηπείρου. Αν έχουν διάθεση να την αλλάξουν και το μπορούν, θα είμαι ο πρώτος που θα πω ναι και μπράβο. Αλλά όλα αυτά είναι στη θεωρία», σχολίασε.

Πρωτοβουλίες ερήμην
Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ του Η.Α. σημειώνεται πως ο χειρισμός, της υπόθεσης με τα απορρίμματα της Κέρκυρας δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για το οποίο δεν έχουν ενημέρωση τα μέλη του Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου, καθώς σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», ο πρόεδρος Ν. Καλαντζής ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης 36.828 ευρώ για παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης κατά τη διαδικασία ενεργοποίησης και υλοποίησης της διαδικασίας μεταβολής νομοθεσίας για την προσαρμογή της ΜΕΑ Ηπείρου. Σε τι συνίσταται η πρωτοβουλία για μεταβολή νομοθεσίας, είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο η διοίκηση του ΑΣΔΣΑ και όχι το υπόλοιπο Δ.Σ., καθώς δεν έχει ενημερωθεί σχετικά.

Οικονομικές Επιπτώσεις
Για το θέμα ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΑΣΔΣΑ, την οποία κοινοποιεί και σε όλους τους δημάρχους της Ηπείρου, επισημαίνοντας ότι η μεταβολή νομοθεσίας είναι σοβαρότατο ζήτημα με οικονομικές επιπτώσεις, που ρυθμίζεται από το άρθρο 58 της Σύμβασης Σύμπραξης και επηρεάζει άμεσα τον Μηχανισμό Πληρωμών του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης. Επομένως αφορά κυρίως και πρωτίστως όλους τους δήμους της Ηπείρου. Ο δήμαρχος Ζίτσας ζητά να κοινοποιηθούν άμεσα σε όλους τους δήμους της Ηπείρου το σύνολο της ανταλλαγείσας μέχρι τώρα αλλά και κάθε μελλοντικής αλληλογραφίας μεταξύ ΑΣΔΣΑ-ΙΦΣ και κάθε εμπλεκόμενου τρίτου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο, και να υπάρχει ενημέρωση των δήμων για τις ενέργειες που έχουν λάβει χώρα ερήμην τους.

Αδράνεια για το υπόλειμμα
Μάλιστα στην επιστολή Πλιάκου προς τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΑΣΔΣΑ εκφράζεται και η έκδηλη ανησυχία αναφορικά με τη μεταφορά του υπολείμματος, χαρακτηρίζοντας αποκλειστική υπαιτιότητα της διοίκησης του ΑΣΔΣΑ το ότι δεν έχει εκκινήσει καμία διαγωνιστική διαδικασία.
«Εμένα αυτά τα πράγματα δε μου αρέσουν και το λέω δημόσια. Αν δε συγκληθεί γρήγορα Δ.Σ., δε θα έχουμε καλές εξελίξεις. Πρέπει να σεβαστούμε τα χρήματα των Ηπειρωτών μέχρι κεραίας», δήλωσε ο Μ. Πλιάκος, στον Η.Α. σημειώνοντας, τέλος, ότι προκύπτει αυξημένο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων για τους δήμους, το οποίο δεν αφορά μόνο το τέλος ταφής, αλλά και άλλα έξοδα.