Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ για τα κόκκινα δάνεια
«Ναι» από τη ΝΔ, «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση- αποχώρησε το ΜέΡΑ25
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», που αφορά στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, το καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Σημειώνεται ότι από τη συζήτηση και την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.
Προηγουμένως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία ήρθε να ψηφιστεί στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής».
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης, για υψηλή βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση, για υλοποίηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων και αξιοποίηση των αδρανών πόρων οικονομίας και για τη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας.
Μεταρρυθμιστικό σοκ
«Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ αποτυπώνει έμπρακτα το μεταρρυθμιστικό σοκ που υποσχέθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και εντάσσεται στη στρατηγική επανεκκίνησης του τραπεζικού τομέα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός και τόνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα, απαλλαγμένες οι τράπεζες από ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των κόκκινων δανείων, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. «Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται ο πολίτης που γονάτισε στην κρίση, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο ευσυνείδητος δανειολήπτης.«Μετά από 10 χρόνια τοξικής άπνοιας, η Ελλάδα επιστρέφει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και βάζει και πάλι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, ως ισότιμο εταίρο στην Ευρώπη», είπε και καθησύχασε τους δανειολήπτες διαβεβαιώνοντας ότι «η τιτλοποίηση δεν αφορά την πώληση δανείων σε funds. Η σχέση δανειολήπτη με το δάνειο και τις υποχρεώσεις του, δεν αλλάζει με τον ΗΡΑΚΛΗ. Η προστασία του δανειολήπτη βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου δεν αλλάζει».
Μειώνονται κατά 40% τα κόκκινα δάνεια
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, είπε ότι με το σχέδιο Ηρακλής θα μειωθούν άνω των 30 δισ. ευρώ, ή πλέον του 40% τα κόκκινα δάνεια και σημείωσε ότι η υλοποίηση του σχεδίου νόμου αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «για να αντιληφθούμε το μέγεθος και τη σημασία του εγχειρήματος, με την παρούσα συστημική λύση εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση ‘κόκκινων δανείων’ υψηλότερη από το σύνολο της μείωσης που επετεύχθη την τελευταία τετραετία, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Μαρτίου 2016 έως σήμερα». Ακόμη, άσκησε έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας «Όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κόκκινων δανείων έπεφτε στο μισό, στην Ελλάδα -επί ΣΥΡΙΖΑ- τα κόκκινα δάνεια έμεναν στα ίδια επίπεδα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Για το νομοσχέδιο καθ’ εαυτό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης, για υψηλή βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση, για υλοποίηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων και αξιοποίηση των αδρανών πόρων οικονομίας και για τη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας. Η κυβέρνηση, κατέληξε, «υλοποιεί τις δεσμεύσεις της εκεί που οι άλλοι δεν τολμούσαν». Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν, έως τα τέλη Απριλίου 2020, τη ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας του.
ΣΥΡΙΖΑ: Λύση χωρίς όρους
Για «χαώδεις αποκλίσεις ανάμεσα στο σχέδιο της ΝΔ και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Μίλησε επίσης για την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που να διασαλεύουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί το δικαίωμα στην κατοικία και δεν έχει ισχυροποιηθεί η θέση των δανειοληπτών σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα».
Κίνημα Αλλαγής: κανένας ΗΡΑΚΛΗΣ
«Αυτός ο ΗΡΑΚΛΗΣ αφορά μόνο τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες αφού ένα μέρος από τα κόκκινα δάνεια θα φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά θα εξακολουθήσουν να βαραίνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. «Πολύ απλά, για τους δανειολήπτες δεν υπάρχει κανένας ΗΡΑΚΛΗΣ για να τους σώσουν, διότι οι επαΐοντες γνωρίζουν ότι τιτλοποιήσεις σημαίνουν λιγότερες ρυθμίσεις», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει πρόταση νόμου για την επέκταση του νόμου 3869/2010 για έναν τουλάχιστον ακόμα χρόνο, στους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες, με τη δυνατότητα αγοράς των δανείων, από τους δανειολήπτες, προτού αυτά μεταφερθούν στις εταιρείες διαχείρισης.
ΚΚΕ: δεν πάνε μαζί
«Οι ρυθμίσεις του ΗΡΑΚΛΗ δεν ευνοούν όλους, και τις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Εξυγίανση τραπεζών και προστασία των δανειοληπτών, δεν πάει μαζί», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Όπως είπε οι τράπεζες, με έμμεση κρατική χρηματοδότηση, «δηλαδή, καραμπινάτη ανακεφαλαιοποίηση» θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάζουν σε επενδυτές, στα funds και άλλα κοράκια, προβληματικά δάνεια ύψους 30 δισ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι πρόκειται για χρηματοδότηση αφορολόγητη. «Ο εργαζόμενος λαός καλείται να σώσει τις τράπεζες», είπε ο κ. Συντυχάκης και προειδοποίησε ότι η πίεση στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους.
Ελληνική Λύση: Ένα ακόμα μπάλωμα
«To σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ που βοηθάει μόνο τις τράπεζες, δεν λύνει ούτε το δικό τους πρόβλημα αφού θα παραμείνουν με κόκκινα δάνεια πάνω από 20% έναντι κάτω από το 5% της Ευρώπης, ούτε το πρόβλημα των δανειοληπτών, ούτε της οικονομίας. Πρόκειται για ένα ακόμη μπάλωμα που απλά θα καθυστερήσει το μοιραίο επιδεινώνοντας το», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. «Αν οι ευρωπαίοι μας έδιναν τουλάχιστον τα 14 δισ. ευρώ που παρακράτησαν από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, και όχι μόνο 4 δισ. έναντι ανταλλαγμάτων, θα ήταν ίσως μια κάποια λύση», είπε.
Βαρουφάκης: «διασωλήνωση των ζόμπι τραπεζών»
Από τη συζήτηση αποχώρησε το ΜέΡΑ 25. Προηγουμένως ο Γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες «διασωλήνωσης των ζόμπι τραπεζών» που τελικά τις επωμίστηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι. «Δεν επιτρεπόταν να γίνονται ανακεφαλαιοποιήσεις, χωρίς πρώτα να γίνει κάτι για τα κόκκινα δάνεια», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και ιδίως για την περίοδο της κρίσης επισήμανε ότι το ΔΝΤ το 2014 είχε δηλώσει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού ήδη είχαν δοθεί 41 δισ. ευρώ, χρειαζόταν άλλα 15 με 20 δισ., διότι είχαν εκτοξευτεί τα κόκκινα δάνεια. «Το 2015 ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία αναδιάρθρωσης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χρέους. Οι… «βάστα Γερούν» όμως, μαζί με τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισαν αυτή η αναδιάρθρωση να μην γίνει», είπε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε ότι «Μονά ζυγά η ελληνική οικονομία θα βγει ζημιωμένη», είπε και τόνισε ότι οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί θα αυξηθούν ενώ οι ζημίες από μια νέα οικονομική ανέχεια θα μεταφερθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού και η χώρα σπρώχνεται πιο βαθιά στη χρεοδουλοπαροικίας.