Οι Συγγραφείς Αποκαλύπτουν… Τα Μυστικά Τους Στον Ε. Ιντζέμπελη

Πόλυ Μίλτου

«Θέλοντας να ξεφύγω σε έναν άλλο, καλύτερο κόσμο, έβρισκα παρηγοριά στην ανάγνωση βιβλίων»

Είμαι η Πόλυ Μίλτου. Αυτό είναι το συγγραφικό μου όνομα που αναφέρεται στους γονείς μου τους οποίους έχασα από μωρό και δε γνώρισα ποτέ και το οποίο θεωρώ πως με χαρακτηρίζει. Σε αυτούς είναι αφιερωμένη και όλη η συγγραφή μου.
Άρχισα να γράφω από πολύ μικρή. Εκείνο που με ώθησε ήταν η θλίψη της παιδικής μου ηλικίας λόγω της ορφάνιας κι από τους δύο γονείς και μιας υιοθεσίας δύσκολης. Στην αρχή, θέλοντας να ξεφύγω σε έναν άλλο, καλύτερο κόσμο, έβρισκα παρηγοριά στην ανάγνωση βιβλίων. Μετά, επειδή δε με ικανοποιούσαν όλα στις ξένες ιστορίες, αποφάσισα αυθόρμητα να δημιουργήσω μόνη μου δικές μου. Στην αρχή άρχισα με σκίτσα, μετά με μικρά κείμενα σαν επεξήγηση στις εικόνες που ζωγράφιζα και αυτά ήταν τα πρώτα μου παραμύθια. Όταν έφτασα πλέον στην εφηβεία, η γραφή μου πήρε τη μορφή της λύτρωσης από μια αφάνταστη δυστυχία και έναν εγκλωβισμό σε λάθος καταστάσεις, όπως ένιωθα και έτσι γεννήθηκαν τα πρώτα μου «βιβλία» σε τετράδια χειρόγραφα που έκρυβα επιμελώς. Ήθελα να ξεφύγω από πολλά, να πω πολλά, να ζήσω και να νιώσω μια άλλη κατάσταση.

Η έμπνευσή μου προερχόταν από ερεθίσματα του αμέσου περιβάλλοντος, από ιστορίες που με συγκινούσαν, από όνειρα για μια ζωή γεμάτη κατανόηση, σεβασμό, ελευθερία και αγάπη. Έτσι άρχισε να γράφεται η «Λίνα», μια ολόκληρη σειρά που γραφόταν για χρόνια, μεγάλωνε μαζί μου και αφορά τρεις ολόκληρες γενιές. Εκεί, σε αυτή την ιστορία κυκλοφορεί η ψυχή μου ελεύθερα και λέω όλα όσα θα ήθελα να πω στον κόσμο με τη μορφή μυθιστορήματος.
Η πρώτη μου εκδοτική παρουσία έγινε με το «Εκείνο το ένα ευρώ» και το «Λίνα, για την καρδιά του Φωτεινού»
Το τελευταίο μου έργο είναι το «Κομμάτια Ζωής». Αυτό εκδόθηκε πριν λίγους μήνες, επειδή είναι ένα μικρό βιβλίο με λίγα διηγήματα γραμμένα με γλώσσα απλή και ήταν πιο εύκολη η έκδοσή του για αρχή. Αφορά αληθινές καταστάσεις και ιστορίες που έζησα ή με συγκίνησαν.

Περιμένω την επανέκδοση αυτόν τον μήνα του πρώτου βιβλίου της Λίνας και ευελπιστώ να μπορέσω να εκδώσω στο άμεσο μέλλον και τα υπόλοιπα. Ολόκληρη η σειρά είναι σειρά ζωής και θεωρώ πως έχει κάτι σημαντικό να πει.
Έχω επίσης γράψει και ένα παραμύθι που περιμένει δυστυχώς στα συρτάρια την ευκαιρία του, εξαιτίας των εύλογων δυσκολιών που υπάρχουν σε μια εικονογραφημένη έκδοση.
Η αλήθεια είναι πως προσωπικά δυσκολεύτηκα πολύ με την έκδοση. Στην Ελλάδα είναι όλα πολύ πίσω από τον πολιτισμό, δυστυχώς. Ο συγγραφέας εδώ δεν απολαμβάνει την απαραίτητη στήριξη ούτε το σεβασμό που του αξίζει σαν φορέας πολιτισμού Έτσι, αν δεν είναι από την αρχή επώνυμος ή αν δεν έχει κάποιον με «μεγάλο» όνομα να τον προτείνει σε Μεγάλες εκδοτικές, ή αν δεν έχει τεράστιο πορτοφόλι για να προχωρήσει μόνος του, ας είναι το μεγαλύτερο ταλέντο. Χάνεται! Ειδικά, αν ζει και την προκατάληψη και τον ρατσισμό εκ μέρους πολλών, όπως εγώ.

Γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις εκδόσεις Ελκυστής που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή με σεβασμό και ειλικρίνεια το έργο μου, με στήριξαν και έτσι έγινε το ένα μου όνειρο πραγματικότητα.
Η άλλη μισή ζωή μου, εκτός της συγγραφής, έχει σχέση με τα μικρά αθώα παιδιά. Είμαι Δασκάλα διορισμένη χρόνια και αυτή η αποστολή με γεμίζει με ευτυχία, αλλά και ανησυχίες για όσα τους στερούμε και τα δυσκολεύουμε με τον εγωισμό μας οι ενήλικες. Ο κόσμος των παιδιών είναι ο Παράδεισος στη γη, αρκεί να μπορούμε να τον δούμε. Ασχολούμαι επίσης και με τη ζωγραφική, έχω μάλιστα πάρει μαθήματα ζωγραφικής και έχω συμμετάσχει στο παρελθόν και σε μια έκθεση με άλλους ζωγράφους.

Πολλές από τις ώρες του χρόνου, που δε διδάσκω, δεν ετοιμάζομαι για το σχολείο και δε συγγράφω, αφιερώνεται στη δικτύωσή μου στο ίνετρνετ, όπου διατηρώ λογαριασμούς στο fb, στο twitter, στο instagram και στο linkedin και όπου έχω δημιουργήσει και το προσωπικό μου blog, το: https://polimiltou.weebly.com/. Εκεί ανεβάζω συνήθως δικά μου άρθρα, σκέψεις, ποίηση, βιβλία, κλπ. Διατηρώ δική μου στήλη στο αγγλικό λογοτεχνικό site το: https://spillwords.com/author/polimiltou/ όπου ανεβάζω συνήθως ποιήματα μεταφρασμένα από τη φίλη μου συγγραφέα- μεταφράστρια Σοφία Κορωνίδου και όπου τον Ιούλιο του ’18 είχα προταθεί σαν συγγραφέας του μήνα. Έχουν γίνει δημοσιεύσεις έργων μου και σε ελληνικά site, κριτικές και συνεντεύξεις και ποιήματά μου έχουν απαγγελθεί σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Και είμαι επίσης συν-διαχειρίστρια με άλλες δύο συγγραφείς σε άλλα δύο blog, όπου ανεβάζουμε κριτικές, συνεντεύξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, κλπ. Σκοπός μας η προώθηση της λογοτεχνίας των τεχνών και του πολιτισμού. Οι σύνδεσμοί τους είναι:https://silverybooks.blogspot.com και https://pearls-n-roses.blogspot.com/
Βέβαια, ο όποιος αληθινά ελεύθερος χρόνος μου αφιερώνεται στη φροντίδα και την αγάπη για τα ζωάκια μου, με τα οποία συμβιώνω αρμονικά και που με ξεκουράζουν και με ανανεώνουν ψυχικά και διανοητικά.

Βιογραφικό
Πόλυ Μίλτου. Αυτό είναι το συγγραφικό της ψευδώνυμο, που διάλεξε στην μνήμη των γονιών που δεν γνώρισε ποτέ και θεωρεί πως την χαρακτηρίζει. Σπούδασε στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και δουλεύει ως Δασκάλα Δημοτικού Σχολείου.
Έχει το TOEIC στα αγγλικά και μιλά άριστα την Αλβανική. (Έχει το BACHELLOR στην Αλβανική Γλώσσα και Λογοτεχνία και MASTER των Επιστημών στην Αλβανική Γλωσσολογία) Στην Αλβανία βρέθηκε για λόγους εθελοντισμού στην ιεραποστολή και τελικά έγινε εκεί Μοναχή από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια σαν δασκάλα σε ΙΕΚ του Αρχιεπισκόπου, όπου δίδασκε Ελληνική Γλώσσα και, λόγω των φιλολογικών σπουδών της, είχε την ευθύνη να κρίνει και να επιλέγει τα λογοτεχνικά βιβλία για τη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου.

Έχει, λάβει μέρος και σε μια έκθεση ζωγραφικής μαζί με άλλους καλλιτέχνες. Τώρα, ζει ξανά στην Ελλάδα και εργάζεται ως δασκάλα σε δημόσια σχολεία, και ταυτόχρονα ασχολείται με τη συγγραφή και την ποίηση. Πριν χρόνια είχε εκδώσει δύο βιβλία της. Ένα μυθιστόρημα και μια συλλογή σύντομων ιστοριών από τη ζωή που εξαντλήθηκαν. Πρόσφατα εκδόθηκε το καινούριο της βιβλίο με διηγήματα εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες το “Κομμάτια ζωής” από τις εκδόσεις Ελκυστής!

Περισσότερες λεπτομέρειες στο blog: polimiltou.weebly.com