Κατερίνα Σχισμένου κουβεντιάζοντας με τη Σοφία Εξάρχου

Κατερίνα Σχισμένου κουβεντιάζοντας με τη Σοφία Εξάρχου

Η μάστιγα των αδεσπότων Ζώων συντροφιάς είναι ένα από τα μέγιστα προβλήματα της εποχής μας. Καθημερινά ως Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας γινόμαστε μάρτυρες εγκαταλείψεων. Τόσο ενήλικα Ζώα, όσο και κουτάβια βρίσκονται κυριολεκτικά «πεταγμένα» στους δρόμους. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ειδεχθών εγκλημάτων εις βάρος των Ζώων σε όλη την επικράτια. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα της ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης. Οι απαθείς γείτονες γίνονται και αυτοί έμμεσοι συνεργοί εγκλημάτων εις βάρος των δύσμοιρων Ζώων. Όλοι βλέπουν. Κανείς δε μιλάει. Κανείς δεν καταγγέλλει. Omerta …… είναι η λέξη που συντονίζει τους άμεσα ή έμμεσα συμμετέχοντες στα εγκλήματα.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο της καραντίνας τα εγκαταλελειμμένα Ζώα έχουν ένα λόγο παραπάνω να χρειάζονται τη βοήθειά μας. Θα τολμούσα να πω, ότι οι εγκαταλείψεις γίνονται ακόμη περισσότερο εμφανείς και ορατές. Οι άδειοι δρόμοι καταδεικνύουν το μείζον πρόβλημα. Οι μόνιμοι κάτοικοι των πόλεων αναδεικνύονται….. Οι γάτες και οι σκύλοι φαίνονται στις άδειες πολιτείες. Κυκλοφορούν ανεμπόδιστα πια. Δεν υπάρχει ο άνθρωπος που θα τις κλωτσήσει. Δεν κυκλοφορούν μηχανάκια και αυτοκίνητα να τις πατήσουν. Ειδικότερα οι γάτες είναι τα πιο παραμελημένα πλάσματα. Κανείς δεν τις ταΐζει. Κανείς δεν τις στειρώνει. Κανείς δεν καταπολέμα τις ασθένειες που κατατρώγουν τις σάρκες τους. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν μαγαζιά εστίασης. Γύρω από αυτά μαζεύονται τα αδέσποτα της περιοχής και σιτίζονται. Είτε από τους πελάτες, είτε από τα «σκουπίδια». Ναι η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή. Η γάτα εξημερώθηκε από τον Άνθρωπο για να τον εξυπηρετήσει. Να κυνηγάει τα τρωκτικά από τις καλλιέργειες, αρουραίους, ποντικούς, κατσαρίδες και άλλα επιβλαβή έντομα. Με το πέρασμα των αιώνων αναπαράχθηκε. Επιβίωσε σε εύκολες, αλλά και δύσκολες δυστοπικές εποχές.

Ο σκύλος επίσης είναι από τα πρώτα Ζώα που εξημερώθηκαν. Ζούσαν από τον άνθρωπο , για τον άνθρωπο. Υπηρετούσαν ως σκύλοι εργασίας, φύλαξης, προστασίας. Η πραγματικότητα του σήμερα είναι ότι όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Οι γάτες και τα σκυλιά είναι ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Τι σημαίνει ο όρος? Σημαίνει ότι δεν έχουν αφεντικό. Σημαίνει, ότι βρίσκονται στο δρόμο. Έρμαιο του Ανθρώπου που τα δημιούργησε.
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τα περισσότερα αδέσποτα. Ντρέπομαι και θλίβομαι για αυτή την κατάσταση. Σε καμία εύρυθμα λειτουργούσα κοινωνία, σε καμία πολιτισμένη χώρα ΔΕΝ υπάρχουν αδέσποτα. Τα Ζώα συντροφιάς βρίσκονται ΜΟΝΟ στα σπίτια των ιδιοκτητών τους. Υπάρχει δικλείδα ασφαλείας για τον ιδιοκτήτη. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεινή θέση να έχει έναν από τους καλύτερους νόμους σχετικά με τα αδέσποτα, ο οποίος όμως είναι ανεφάρμοστος. Ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει και να ενεργοποιηθεί. Το Γράμμα παραμένει ανεφάρμοστο. Στην Άρτα ο Δήμος και το Φιλοζωικό Σωματείο βρίσκονται σε αγαστή σύμπνοια. Είναι από τους λίγους Δήμους σε όλη την επικράτεια που ακολουθούν πρόγραμμα προστασίας των αδεσπότων Ζώων συντροφιάς.

Στειρώσεις, φαρμακευτική κάλυψη και έκτακτα τροχαία περιστατικά καλύπτονται από το Δήμο μας. Βρίσκεται στο πλευρό των εθελοντών φιλόζωων, για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για αυτά τα πλάσματα, που δεν έχουν φωνή. Όπως στην προηγούμενη καραντίνα, έτσι και σε ετούτη τη δεύτερη οι φιλόζωοι που σιτίζουν έχουν βεβαίωση ελεύθερης κίνησης για αυτό το συγκεκριμένο σκοπό. Ο Δήμος διαθέτει δωρεάν τροφές για τη σίτιση των αδεσπότων. Ειδικότερα τα σκυλιά εάν δε τραφούν από τον άνθρωπο, δεν έχουν εναλλακτική για να επιβιώσουν. Η γάτα είναι πιο ευέλικτη. Θα φάει έστω από τα σκουπίδια. Θα κυνηγήσει. Ο σκύλος έχει χάσει την ικανότητά του να κυνηγήσει ελεύθερος στη φύση. Στη φύση ζούσε σε αγέλες και ήταν κυνηγός. Στη σύγχρονη πόλη αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Επίσης τα Ζώα που έχουν μεγαλώσει μέσα σε σπίτια. Τα Ζώα που ήταν στους καναπέδες και στα κρεβάτια των οικογενειών που ζούσαν μαζί……… τώρα είναι αδύνατον να βρούνε τροφή. Είναι άμεσα εξαρτώμενα από τον άνθρωπο. Ζουν από αυτόν και κοντά σε αυτόν.

Ο άνθρωπος κάνει το καπρίτσιο του και υιοθετεί ένα Ζώο συντροφιάς. Του δίνει όλη του την προσοχή. Στρέφει όλο του το βλέμμα σε αυτό. Όταν το κάνει κομμάτι της οικογένειάς του. Όταν το έχει στην αγκαλιά του συνεχώς. Και μετά …….. το βαρέθηκε. Μετά το πέταξε στο δρόμο. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Δεν υπάρχει γιατί…… Δεν υπάρχει λόγος να το κάνει .. απλά το κάνει. Το φίλο του , το μέλος της οικογένειάς του το πετάει στο δρόμο. Πιστέψτε με όσο «λίγος» και «φειδωλός» είναι στη σχέση του αυτή με το κατοικίδιο, άλλο τόσο μετρημένος και «σκάρτος» θα είναι και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Η καραντίνα αποτελεί μια περίοδο πρωτόγνωρη, αλλόκοτη και πρωτοφανή για τα δεδομένα μας. Αποτελεί μια δύσκολη περίοδο, όπου ο πολίτης βρίσκεται σε δυσμενή και ταλαίπωρη θέση. Ο άνθρωπος δοκιμάζεται στα οικονομικά, τα οικογενειακά, στα διαπροσωπικά του δεδομένα. Πράγματα που θεωρούσε δεδομένα , ΔΕΝ είναι πια δεδομένα.

Ο κακός εαυτός του ξεπροβάλει όλο και πιο έντονα. Στα δύσκολα λοιπόν ας φανεί ο δυνατός. Στα δύσκολα ας δείξουμε τον καλό ή μάλλον τον καλύτερο εαυτό μας σε αυτά τα δύσμοιρα πλάσματα. Σε αυτά τα ζωντανά που είχαν την ατυχία να γεννηθούν στην Ελλάδα. Σε αυτά τα μάτια που σε κοιτάζουν έτοιμα να προσφέρουν χωρίς αντάλλαγμα. Σε αυτές τις ουρές που κουνιούνται όλο χαρά, μόλις τους δώσεις ένα χάδι και λίγο προσοχή. Μην εγκαταλείπετε τους πιστούς σας φίλους. Υιοθετείστε ένα αδέσποτο. Κάντε τη Ζωή σας πιο πλήρη. Γνωρίστε τα πλάσματα αυτού του πλανήτη. Γίνετε καλύτερος Άνθρωπος.